«Καζαντζόγλου, δεν τον ήξερες τον Παύλο; Ντροπή σου, γαϊδούρι…», φώναξε η Μάγδα Φύσσα την ώρα που ο κατηγορούμενος αποχωρούσε από την αίθουσα για τη μισάωρη διακοπή του διαλείμματος. Είχε προηγηθεί η αρνητική απάντηση του Καζαντζόγλου στην ερώτηση αν ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή.
Πλήθος αντιφάσεων από τον υπεύθυνο ασφαλείας των γραφείων της Χ.Α. στη Νίκαια, ο οποίος ειδοποιήθηκε από τον συγκατηγορούμενό του, Αγγο, για την παρουσία του Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλλι» και ειδοποίησε με τη σειρά του την ιεραρχία της οργάνωσης. Η έωλη υπερασπιστική γραμμή (όλα τα μέλη του τάγματος εφόδου ειδοποιήθηκαν αλλά δεν ανταποκρίθηκαν) και οι αστήρικτες εξηγήσεις για τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, για το κινητό που «ξέχασε» στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, την εκπαίδευση στα όπλα, την ορκωμοσία δόκιμων μελών και τις φωτογραφίες με τη σημαία των SS σε κατασκήνωση στη Νέδα.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 25/6/2019)
«Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές, η υπόθεση μιλάει από μόνη της», είπε χθες ο κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, Γ. Καζαντζόγλου, και είναι πράγματι έτσι: τα στοιχεία της δικογραφίας είναι τόσο ισχυρά που το μόνο που καταφέρνουν οι κατηγορούμενοι, με το να επικαλούνται φαιδρές δικαιολογίες και να εφευρίσκουν χοντροκομμένα ψέματα, είναι να πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις, με τις οποίες καταρρέει η ούτως ή άλλως αδύναμη υπερασπιστική γραμμή τους.
Ενα τρανταχτό παράδειγμα είναι η χθεσινή απολογία του Καζαντζόγλου, του ανθρώπου δηλαδή που ειδοποιήθηκε από τον συγκατηγορούμενό του, Αγγο, για την παρουσία του Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλλι» και ειδοποίησε τον πυρηνάρχη του, Πατέλη, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον περιφερειάρχη του, Λαγό, για να συγκροτηθεί τάχιστα το τάγμα εφόδου και να φτάσει στο σημείο με μηχανές και αυτοκίνητα.
Το κινητό του Καζαντζόγλου, που πήρε φωτιά πριν από τη δολοφονία, καθώς ο κατηγορούμενος μιλούσε με τους περισσότερους συγκατηγορούμενούς του ανά δευτερόλεπτα, βρέθηκε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του Ρουπακιά μαζί με κάρτες της Χρυσής Αυγής.
Κι ενώ ο Καζαντζόγλου έχει να αντιμετωπίσει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο (ότι συνήργησε στη δολοφονία) εκείνος όχι μόνο δεν έφερε ούτε έναν μάρτυρα στο δικαστήριο για να τον υπερασπιστεί, αλλά επέμενε σε ισχυρισμούς που δεν στέκουν στην κοινή λογική.
Ο Καζαντζόγλου ακολούθησε τη βασική υπερασπιστική γραμμή που είδαμε και από τους δύο χρυσαυγίτες που απολογήθηκαν πρώτοι (Αγγος, Αναδιώτης), ότι δηλαδή τα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας έλαβαν το μήνυμα του Πατέλη, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε και ότι όλοι μιλούσαν με όλους αλλά για άσχετα πράγματα…
Για το βράδυ της δολοφονίας ο Καζαντζόγλου υποστήριξε ότι μέχρι τις 21.30 βρισκόταν στα γραφεία με τους συγκατηγορούμενούς του, Πατέλη, Ρουπακιά, Σκαρπέλη, Σκάλκο, Κομιάνο κ.ά., και στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του.
Στις 23.20 μίλησε με τον Αγγο και έμαθε για την παρουσία του Φύσσα στο «Κοράλλι», αλλά «δεν ασχολήθηκα καν, μου το πέρασε πολύ ελαφρά ότι τον ενοχλούσε η παρέα του Φύσσα, τον ρώτησα αν θα πάμε να πετάξουμε τρικάκια για την επικείμενη ομιλία Μιχαλολιάκου στο Πέραμα».
Αναπάντητες ερωτήσεις
Αμέσως μετά μίλησε με τον Πατέλη, τον Τσακανίκα, τον Ρουπακιά, τον Καλαρίτη, τον Χρυσαφίτη και στις 23.50 με τον Σταμπέλο.
Ολες αυτές οι κλήσεις γίνονται ενώ έχει σταλεί το μήνυμα του Πατέλη και είναι ακριβώς τα λεπτά που συγκροτείται το τάγμα εφόδου, ωστόσο ο Καζαντζόγλου ισχυρίζεται ότι αφορούν όλες τα τρικάκια και αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις της έδρας:
■ Ξέρατε αν κάποιος συγκεκριμένα είχε πάει στη Μεσογείων να φέρει τα τρικάκια;
■ Γιατί, ενώ το μήνυμα του Πατέλη καλούσε στα γραφεία της Νίκαιας, εσείς συναντήσατε τον Πατέλη στην οδό Καισαρείας, πιο κάτω από τα γραφεία, και δεν έτυχε να δείτε άλλους να συγκεντρώνονται στα γραφεία;
■ Πόσες φορές έπρεπε να ρωτήσετε κάποιον αν θα ’ρθει να μοιράσει τρικάκια;
■ Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μετά από λίγο άτομα της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται στο «Κοράλλι», ενώ μόνο εσείς είχατε μιλήσει με τον Αγγο;
■ Γιατί κινητοποιήθηκαν; Πώς τους συγκέντρωσε στο «Κοράλλι» ένα sms που αφορούσε διαφήμιση εκδήλωσης;
Αυτά όμως δεν ανησυχούν τον Καζαντζόγλου, που επιμένει στον ισχυρισμό ότι έμαθε το πρωί της επομένης από τον πατέρα του ότι «σκοτωθήκανε για οπαδικά στην Αμφιάλη», αλλά αρχίζει να ανησυχεί «μετά το μεσημέρι, όταν αλλάζει το σκηνικό. Με το που ακούω ότι ενεπλάκησαν χρυσαυγίτες συνειδητοποιώ ότι έχω ξεχάσει το κινητό μου στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, μέχρι εκείνη την ώρα νόμιζα ότι το είχα χάσει».
Είναι οι στιγμές που τηλεοράσεις και ραδιόφωνα βοούν για την εμπλοκή της Τοπικής Νίκαιας στη δολοφονία και ο Καζαντζόγλου συναντάει τον Πατέλη και τον Λαγό στα γραφεία της Μεσογείων.
Ασπρη φόρμα ή μαύρο παντελόνι;
Προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το κινητό του βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, ισχυρίστηκε ότι το άφησε εκεί όταν έπαιρνε τα τρικάκια από το πορτμπαγκάζ.
Αλλά ο αν. εισαγγελέας επιμένει: «Πώς μιλήσατε με τον Σταμπέλο στις 23.50 αφού 23.45 χωρίσατε με τον Ρουπακιά και είχατε ξεχάσει το κινητό σας;» και ο Καζαντζόγλου απαντάει: «Κάναμε κι ένα τσιγάρο με τον Ρουπακιά…».
Οσο για την άσπρη φόρμα την οποία φορούσε, σύμφωνα με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα αλλά και σύμφωνα με την απολογία του Ρουπακιά, ο Καζαντζόγλου το αρνείται και αυτό ισχυριζόμενος ότι φορούσε μαύρο παντελόνι, αλλά δεν έχει εξήγηση γιατί να είπε ψέματα στην απολογία του ο Ρουπακιάς, τον οποίο χαρακτηρίζει «φιλήσυχο» και «οικογενειάρχη», ενώ φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει τη δολοφονία «μια κακιά στιγμή (…) και αν ισχύει ότι αιφνιδιάστηκε και τον τραβούσαν έξω από το αυτοκίνητο, το κατακρίνω».
«Μα δεν ήταν παρών στο επεισόδιο, πήγε μόνος του χωρίς να κινδυνεύει, τον μαχαίρωσε σε ένα λεπτό μέσα», αντέδρασε η έδρα.
Βροχή τα μηνύματα
Ο 38χρονος Καζαντζόγλου -που ήταν στο πενταμελές της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια ως υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων και είχε ανάλογη έμμισθη θέση και στα κεντρικά γραφεία στη λεωφόρο Μεσογείων- επιχειρεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του στην οργάνωση αλλά διαψεύδεται τόσο από ομιλία του στις 22.6.2013 στη Σπάρτη, όπου εκπροσωπεί την Τοπική Νίκαιας ως υπεύθυνος πολιτικής δράσης, όσο και από τα πλείστα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του ακριβώς με αυτή την ιδιότητα (π.χ. «Γιάννη, πάρε με τηλέφωνο να με ενημερώσεις για τι εμφάνιση πρέπει να έχουμε»).
Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει τις μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Συγκεκριμένα, στις 12.9.2013, λίγες ώρες πριν από την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο Καζαντζόγλου και όλα τα μέλη της Τοπικής λαμβάνουν μήνυμα από τον Πατέλη που γράφει «Επιφυλακή ετοιμότητας», μήνυμα το οποίο ο κατηγορούμενος χθες αρνήθηκε, αλλά είναι μέρος της δικογραφίας.
Την ίδια μέρα, σε άλλο μήνυμα, ο Καζαντζόγλου σχολιάζει «Χαχαχα γαμώ σωστό φάγανε και πούτσα στο Πέραμα… Οι άλλοι έχουν εξαφανιστεί», ενώ μια μέρα μετά λαμβάνει άλλο μήνυμα του Πατέλη που γράφει: «Ολοι από το μεσημέρι σε ετοιμότητα για Πέραμα. Εντολή Λαγού».
Σε άλλο μήνυμα στις 10.7.2013 ο Καζαντζόγλου απαντάει στον συγκατηγορούμενό του Αγιοβλασίτη ότι αφού μιλήσει με τον Λαγό θα του πει τι να καταθέσει στην αστυνομία ο Γαλανάκης για την επίθεση στο «Συνεργείο της Ηλιούπολης», ενώ μετά τα επεισόδια στον Μελιγαλά γράφει: «Στην Πηγάδα πέσανε χαστούκια καλά, μακριά από τις κάμερες, εγώ, ο Καιάδας, ο Τσάκας και ο Λαγός με τον Πρόεδρό τους, είναι εβδομάδα Προέδρων, γαμάμε Προέδρους».
Με τον Μιχαλολιάκο
Αυτά τα μηνύματα ο κατηγορούμενος δεν τα θυμάται ακριβώς και όσα θυμάται «δεν σημαίνουν κάτι, τα διάβασα αλλά δεν ασχολήθηκα καθόλου νομίζω», άλλωστε ισχυρίζεται ότι τώρα πια έχει φύγει από τη Χρυσή Αυγή.
Τότε, πώς βρέθηκε δίπλα στον Μιχαλολιάκο στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» με φωτογραφικά ντοκουμέντα τα οποία δεν μπορεί να αρνηθεί; «Ενιωθα πιο ασφαλής γιατί πλέον είμαι στοχοποιημένος»…
Για την άλλη αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», του βίντεο που καταγράφει καρέ καρέ το τελετουργικό της ορκωμοσίας δόκιμων μελών μέσα στη νύχτα σε κατασκήνωση στη Νέδα («Ο δολοφόνος του Φύσσα ορκίζει τους νεοσύλλεκτους της Χ.Α.», 16.7.2016) μαζί με τους Πατέλη, Ρουπακιά, Τσακανίκα, ο Καζαντζόγλου ισχυρίζεται ότι «ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Ελληνες και διαβάσαμε τον όρκο των Σαλαμινομάχων».
Ορκωμοσία μελών ο Καζαντζόγλου δεν θυμάται, ούτε γνωρίζει ποιος έφερε τα όπλα στα γραφεία της Νίκαιας, ούτε ποιος τα μετέφερε στη Νέδα, ούτε θυμάται να έκαναν στρατιωτικά γυμνάσια και εξάσκηση στη χρήση όπλων, όπως φαίνεται σε τόσες φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του.
Κι αν φαίνεται αστείος ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι η στρατιωτική εκπαίδευση γινόταν στο πλαίσιο του «υγιούς ανταγωνισμού με τις άλλες τοπικές και της σύσφιγξης των σχέσεων», ιδού πόσο πιο αστείο είναι αυτό που σκαρφίστηκε για να δικαιολογήσει τη φωτογραφία όπου ποζάρει μπροστά στη σημαία των SS: «Η συγκεκριμένη σημαία έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε “αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε”. Προφανώς κάποιος ήθελε να μας χλευάσει και τον χλευάσαμε και εμείς βγάζοντας φωτογραφίες».
Στην ερώτηση της προέδρου πώς οι χρυσαυγίτες ανταπέδωσαν τον χλευασμό αφού ο αποστολέας ήταν άγνωστος, ο κατηγορούμενος δεν απάντησε.
Η στεγανή υπερασπιστική γραμμή και οι ομολογίες
Μετά τον Καζαντζόγλου απολογήθηκε ο Ελ. Καλαρίτης, ο οποίος ακολούθησε ακριβώς την ίδια υπερασπιστική γραμμή τού «μιλούσα με όλους για άλλα πράγματα και δεν γνωρίζω τίποτα για τη δολοφονία».
Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι εκείνο το βράδυ ήταν μαζί με τα ανήλικα παιδιά του στο σπίτι και μίλησε με τον Αγγο (6-7 φορές) για τον Ολυμπιακό, με τον Τσαλίκη για τα παιδιά και τα καναρίνια, με τον Μιχάλαρο για το σωματείο, με τον Κορκοβίλη για να τον συλλυπηθεί για τον θάνατο του πατέρα του, με τον Καζαντζόγλου για τα τρικάκια.
Ολες αυτές οι κλήσεις βέβαια γίνονται πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου, ενώ, όπως σχολίασε η έδρα, «δεν ήταν αρκετή η μία φορά που εξηγήσατε στον Καζαντζόγλου ότι δεν μπορείτε να πάτε γιατί είχατε τα παιδιά και πόσες φορές συλλυπηθήκατε τον Κορκοβίλη;»
Στην προσπάθειά του να αποσυνδέσει το τάγμα εφόδου από τη δολοφονία, ο Καλαρίτης προχώρησε σε δύο ομολογίες για το πώς δρούσε η οργάνωση: Είπε ότι «για λόγους ασφαλείας οι δράσεις γίνονταν τις περισσότερες φορές βράδυ» και ότι «το μήνυμα που λάβαμε εκείνο το βράδυ ήταν ένα από τα συνηθισμένα μηνύματα που στέλνει ο Γιώργος», προδίδοντας τις καθημερινές εντολές που τους έδινε ο πυρηνάρχης Πατέλης.
Οσο για το γιατί δεν έψαξε παραπάνω τι έγινε εκείνο το βράδυ, εφόσον ο ίδιος κατηγορούνταν για τη δολοφονία, ο Καλαρίτης είπε ότι δεν ρώτησε επειδή «θα έδειχνα ότι με έκαιγε»…
Αραγε υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή ενοχής; Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών.
Pingback: Jail Golden Dawn: 9/11 οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες & ΠΑΜΕ – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ