Ο Άγγος φρουρά, μπροστά από τον Κασιδιάρη.
Η εμπειρία από τις δύο πρώτες απολογίες κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής δίνει μια πρώτη εικόνα της υπερασπιστικής γραμμής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, που είναι η άρνηση οποιασδήποτε εμπλοκής και αυτοπρόσωπης παρουσίας κατά τη διάρκεια της δολοφονίας. Βέβαια, όπως έγινε ευδιάκριτο ήδη από τις πρώτες δικασίμους, η γραμμή αυτή εμπαίζει το δικαστήριο και προσβάλλει τη νοημοσύνη της έδρας, που αποτελείται από ανωτερους και ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
Έτσι, ο Ιωάννης Άγγος θέλησε να πείσει το δικαστήριο ότι, αν και ειδοποίησε τον Καζαντζόγλου για τις “ενοχλήσεις” που δεχόταν από την παρέα του Φύσσα τη νύχτα της δολοφονίας, έφυγε ανενόχλητος από το Κοράλι και επέστρεψε σπίτι του, χωρίς να μάθει ποτέ αν τελικά κινητοποιήθηκε η “Ασφάλεια” της τοπικής Νίκαιας. Η τοποθέτηση του Άγγου βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τους μάρτυρες-ιδιοκτήτες του Κοραλίου που βεβαίωσαν ότι τίποτα άξιο λόγου δεν σημειώθηκε μέσα στο μαγαζί – μάλιστα ο Άγγος εφηύρε μια σερβιτόρα στην οποία διαμαρτυρήθηκε, μόνο που στην ανακριτική του κατάθεση αναφερόταν σε “γκαρσόνι”! Τον Άγγο επίσης διαψεύδει ο σωφρονιστικός υπάλληλος και μάρτυρας Χατζησταμάτης που τον αναγνωρίζει να περιμένει την παρέα του Φύσσα έξω από το Κοράλι, να απειλεί και να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις. Τις κλήσεις αυτές ο κατηγορούμενος τις αποδίδει σε συνεννοήσεις για την ίδρυση του χρυσαυγίτικου Σωματείου στη Ζώνη: μόνο που ο Άγγος δεν δούλευε στη Ζώνη το επίμαχο χρονικό διάστημα, το Καταστατικό είχε ήδη υπογραφεί την 3/9/2013 και ο Άγγος δεν το είχε καν υπογράψει! Τελικά, ο Άγγος κατεβαίνει με τις πυτζάμες (!) στην Παύλου Μελά (ποτέ στην Π. Τσαλδάρη) στις 00:05, πληροφορείται από άγνωστο στον ίδιο αστυνομικό ότι έγινε ένα μαχαίρωμα και ότι το όνομα του συλληφθέντος είναι Ρουπακιάς (στην πραγματικότητα, η σύλληψη του Ρουπακιά γινόταν εκείνο ακριβώς το λεπτό στο σημείο της δολοφονίας). Από τους συγκατηγορούμενούς του, ο Άγγος τοποθετεί στο σημείο της δολοφονίας μόνο τους Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά και, βέβαια, τον Ιωάννη Δήμου, τον οποίο οι Χρυσαυγίτες δεν διστάζουν να “δώσουν” εξαιτίας της μεταγενέστερης κατάθεσής του.
Ομοίως, ο Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης αρνείται κάθε εμπλοκή και γνώση των περιστατικών, ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με την προανακριτική του κατάθεση, σύμφωνα με την οποία ο Άγγος του ζήτησε πριν τη δολοφονία Φύσσα να πάει να τον βοηθήσει, όμως ο ίδιος αρνήθηκε. Στο ακροατήριο, ο Αναδιώτης κατέθεσε ότι δεν έμαθε ποτέ τι τον ήθελε ο Άγγος και ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων τους ήταν “καζούρα για τον Ολυμπιακό” και οικονομικές δοσοληψίες. Εκεί που ο Αναδιώτης εκτίθεται πλήρως είναι στις συνομιλίες του με άτομο ονόματι “Ανδρέας”: το δικαστήριο έχει ακούσει συνομιλία του Αναδιώτη με το άτομο αυτό σχετιζόμενη με τη Χρυσή Αυγή. Επειδή όμως τα στοιχεία ταυτότητας του κινητού είναι Πακιστανικά, ο Αναδιώτης μίλησε για δήθεν Πακιστανό φίλο του, με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, που τον υποστήριζε γιατί “ήξερε ότι είμαι Χρυσαυγίτης”… Τελικά, ο Αναδιώτης έφτασε να παραδεχθεί ότι στις 00:09 τη νύχτα βρισκόταν στην Παναγή Τσαλδάρη με Σαλαμίνας και έκανε κλήσεις αναφορικά με τη δολοφονία. Δήλωσε όμως ότι καμία σχέση δεν έχει με το γεγονός και οτι ο μάρτυρας που τον αναγνώρισε “εξυπηρετεί σκοπιμότητες”.
Οι κατηγορούμενοι που έπονται να απολογηθούν τη Δευτέρα 24/6 θα δυσκολέψουν την υπερασπιστική γραμμή του “δεν είδα-δεν ξέρω”. Ο Ιωάννης Δήμου ρισκάρει την πολύχρονη καταδίκη του για σοβαρότατα κακουργήματα (από 10 έτη και πάνω κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και άλλα 5-10 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) αν δεν προσέλθει να δώσει εξηγήσεις. Και ο Ιωάννης Καζαντζόγλου βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία: ήταν επικεφαλής του τάγματος εφόδου (υπεύθυνος πολιτικής δράσης), έμμισθο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και εργαζόμενος στην πόρτα της Μεσογείων, ενώ το κινητό του και η κάρτα “Ασφάλειας” που διέθετε βρέθηκαν μεσα στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου (ώρα έναρξης 9:30πμ) από 24/6 και καθημερινά καθ’ ολη την εβδομάδα.