Επιτήδειος και Συναδινός στον Κορυδαλλό την πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Πλέον αγνοούνται…
(Κείμενο: Νίκος Μάστορας, Έθνος της Κυριακής, 5/5/2019)
Χωρίς κανένα δισταγµό, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής «πούλησε» τρεις ευρωβουλευτές του µορφώµατος ελπίζοντας να σώσει τον εαυτό του από βαριά καταδίκη.
Με καρφιά προς την ηγεσία αποχώρησαν από την οργάνωση Επιτήδειος και Φουντούλης καθώς, σύµφωνα µε τους ίδιους αλλά και µε τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, ο αρχηγός του µορφώµατος δίνει στο πρωτοπαλίκαρό του, τον Λαγό, την «ασυλία» και τον υψηλό µισθό της Ευρωβουλής, µε αντάλλαγµα να τον καλύψει πλήρως στην απολογία του, την ώρα που η δίκη της οργάνωσης µπαίνει στην τελική ευθεία
Χωρίς κανένα δισταγµό, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής «πούλησε» τρεις ευρωβουλευτές του µορφώµατος ελπίζοντας να σώσει τον εαυτό του από βαριά καταδίκη στη δίκη της εγκληµατικής οργάνωσης που µπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, µέσω της φυγάδευσης του πρωτοπαλίκαρού του, Γιάννη Λαγού, στην Ευρωβουλή.
Στο συµπέρασµα αυτό οδηγούν τόσο οι δηλώσεις των τριών ευρωβουλευτών που παραγκωνίστηκαν, όσο και οι εκτιµήσεις δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Στην επιστολή παραίτησής του από το κόµµα, ο αντιστράτηγος ε.α. και ευρωβουλευτής της οργάνωσης Γεώργιος Επιτήδειος ανέφερε ξεκάθαρα ότι αντιµετωπίστηκε απαξιωτικά και πως ο κύριος λόγος της αποµάκρυνσής του ήταν να µην απειληθεί η σταυροδοσία του Λαγού: «Οπως ενηµερώθηκα τηλεφωνικά από τον αρχηγό, η κάθοδός µου δηµιουργεί πρόβληµα στην εκλογή παλαιών κοµµατικών στελεχών, διότι έχω πλεονέκτηµα απέναντί τους λόγω της θέσεώς µου. Οσον αφορά τη µία και µόνο θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρξε τέτοια συµφωνία» είπε. Ο έτερος απόστρατος αντιστράτηγος και ευρωβουλευτής της ΧΑ, Ελευθέριος Συναδινός, έχει αποχωρήσει εδώ και έναν χρόνο και συµµάχησε µε τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο τρίτος ευρωβουλευτής Λάµπρος Φουντούλης, διαµαρτυρόµενος για την άνευ προσωπικής επικοινωνίας αποµάκρυνσή του από τον αρχηγό, είπε: «‘‘Η Χρυσή Αυγή δεν θα σας προδώσει, εσείς µην προδώσετε τη ΧΑ’’ είχε πει πολλές φορές σε οµιλίες του ο αρχηγός. Οσον αφορά εµένα, ένα είναι σίγουρο: πως εγώ δεν πρόδωσα τη Χρυσή Αυγή. Η απόφαση του αρχηγού είναι σεβαστή, όµως δεν κρύβω την πικρία µου για τον τρόπο που ελήφθη. Νοµίζω πως άξιζα µια προσωπική επαφή για να µου ανακοινώσει την απόφασή του, για τους όποιους λόγους τον οδήγησαν σε αυτήν».
Σύµφωνα µε τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη, Θανάση Καµπαγιάννη, η απόφαση Μιχαλολιάκου συναρτάται ευθέως µε τη φάση των απολογιών στην οποία εισήλθε η δίκη. Από το να σπάσει τη βιτρίνα του συγκατηγορούµενού του Γ. Λαγού και να εκτεθεί ο ίδιος σε κίνδυνο, ο Μιχαλολιάκος προτίµησε να σπάσει τη βιτρίνα των αποστράτων και των άλλων που επέλεξε το 2014 για ευρωβουλευτές. Να σηµειωθεί εδώ ότι ο Θ. Καµπαγιάννης είναι «κόκκινο πανί» για τους χρυσαυγίτες και συχνά ο Μιχαλολιάκος τον κατηγορεί για «συκοφάντη». Την περίοδο εκείνη (2014), η επιλογή των συγκεκριµένων ευρωβουλευτών έδινε -όπως το έβλεπε ο τότε προφυλακισµένος αρχηγός της- στη Χρυσή Αυγή ένα προφίλ µετριοπαθούς ακραίας δεξιάς και όχι εγκληµατικής οργάνωσης. Τώρα όµως που η δίκη έχει µπει στο τελικό στάδιο, ο Μιχαλολιάκος αισθάνεται ότι κινδυνεύει.
Φόβος για νέο «Μίχο»
Η επικείµενη ολοκλήρωση της δίκης βαραίνει τις πολιτικές επιλογές του. Ετσι προτιµά να στείλει τον Λαγό στην Ευρωβουλή, µε αντάλλαγµα ο τελευταίος να τον καλύψει πλήρως στην απολογία του και να κινηθεί απόλυτα µέσα στην υπερασπιστική γραµµή Μιχαλολιάκου.
Αναµένεται δηλαδή να πει πως ο αρχηγός των ναζί δεν ήξερε τίποτα για τα εγκλήµατα της οργάνωσής του. Και γι’ αυτήν την κατάθεση να λάβει την «ασυλία» -και τον υψηλό µισθό- του ευρωβουλευτή. Πρόσθετος λόγος που ο αρχηγός προσπαθεί να καλύψει τον Λαγό, λέει άλλος δικηγόρος πολιτικής αγωγής, είναι η στροφή του -ανεξάρτητου πια- βουλευτή Νίκου Μίχου, ο οποίος όχι µόνο µιλάει ανοιχτά εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά άλλαξε και δικηγόρο πριν από λίγες µέρες: «Ο κ. Μίχος έχει ανεξαρτητοποιηθεί στη Βουλή από τη ΧΑ και αυτό αντανακλάται και στην υπερασπιστική του γραµµή, έχουµε µια σηµαντική διαφοροποίηση» εξήγησε ο νέος του δικηγόρος Στ. Γρηγορίου, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει νέα κρίσιµα έγγραφα.
Εκτός από τον δικαστικό κλοιό που ολοένα στενεύει γύρω από τον Μιχαλολιάκο και τα παλικάρια της συµµορίας του, πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και το γεγονός ότι χρόνια τώρα ο αρχηγός είναι συνηθισµένος να «τακτοποιεί» τους ανθρώπους του. Ο ίδιος ο πρώην ευρωβουλευτής του Συναδινός κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκποµπή την οικογενειοκρατία που επικρατεί στη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι ο Μιχαλολιάκος έχει διορίσει αρκετά άτοµα από την οικογένειά του στην οργάνωση. Ανέφερε επίσης την περίπτωση του εξαναγκασµού σε παραίτηση του Νικήτα Σιώη, για να οριστεί βουλευτής ο εκλεκτός της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, Αρτέµης Ματθαιόπουλος.
Αλλά και το ρεπορτάζ που δηµοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια (Αύγουστος 2014) ανέδειξε ότι από τότε η οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι βασίλευαν στις τάξεις της οργάνωσης: «Η Χρυσή Αυγή έχει διορίσει παιδιά, ανίψια και λοιπούς συγγενείς στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Μόνο τα ρουσφέτια του προφυλακισµένου αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου φθάνουν τα πέντε, ενώ ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς έχει ‘‘βολέψει’’ τρεις δικούς του! Μάλιστα, οι διορισµοί των συγγενικών προσώπων, οι οποίοι συνοδεύονται από παχυλούς µισθούς, έγιναν κρυφά από τους ‘‘πιστούς συναγωνιστές’’. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόµα και τα άτοµα που εργάζονται για τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, δεν ξέρουν ποιοι άλλοι είναι διορισµένοι. Η οικογενειοκρατία που επικρατεί στη Χρυσή Αυγή δεν έχει προηγούµενο, µε τον Νίκο Μιχαλολιάκο να έχει ‘‘τακτοποιήσει’’ τρία ανίψια του στη Βουλή και την Ευρωβουλή» αποκάλυψε -από τότε- το «Εθνος». Μάλιστα, µετά τον σάλο που προκάλεσε το δηµοσίευµα αποκαλύφθηκε ότι ακόµη δύο συγγενείς του Νίκου Μιχαλολιάκου είχαν αποσπαστεί στη Χρυσή Αυγή…
Και τι απαντούν σε αυτά οι χρυσαυγίτες; Ολα είναι συνωµοσία: «Τώρα µε τη δίκη της Χρυσής Αυγής να πλησιάζει στο τέλος της και τα στοιχεία να βοούν για την αθωότητα του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήµατος επί της µεγαλύτερης σκευωρίας του αιώνα που διανύουµε, ο κύκλος των εξωθεσµικών πιέσεων στη ∆ικαιοσύνη ασκείται και πάλι» έγραψαν στην ιστοσελίδα τους, παραπονούµενοι ότι η εφηµερίδα… «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» (που δηµοσίευσε ρεπορτάζ για τη δίκη) προσπαθεί «να δώσει γραµµή στους δικαστές για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής παρά την έλλειψη στοιχείων»…