«Η δολοφονία Λουκμάν είχε ρατσιστικό κίνητρο»

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 7/5/2016)

Η δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας «συμπλοκής δι’ ασήμαντον αφορμή», όπως επέμειναν να ισχυρίζονται οι δύο δράστες στη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, αλλά είχε ρατσιστικό κίνητρο, όπως αναγνώρισε το δικαστήριο στη χθεσινή απόφασή του. Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που αναγνωρίζει ρατσιστικό κίνητρο σε έγκλημα κατά ζωής.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους Χρ. Στεργιόπουλο και Διον. Λιακόπουλο για τέλεση ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και με άμεσο δόλο, κρίνοντας ότι οι δράστες είχαν συναποφασίσει να βγουν και να σκοτώσουν πριν από τη συνάντηση με το θύμα, το οποίο επέλεξαν λόγω της καταγωγής του και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συμπλοκή.

«Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός όταν συναποφάσισαν την ανθρωποκτονία, την οποία εκτέλεσαν με διαδοχικές πράξεις», εξήγησε ο πρόεδρος της έδρας.

Η απόφαση του Εφετείου είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να συγκαλύψουν το ρατσιστικό κίνητρό τους, κάνοντας λόγο για «συμπλοκή» και ισχυριζόμενοι ότι ο μετανάστης από το Πακιστάν τούς έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατο. Αλλωστε η δικογραφία που είχε σχηματιστεί αρχικά έκανε λόγο για ανθρωποκτονία έπειτα από διαπληκτισμό «δι’ ασήμαντον αφορμή». Ωστόσο, η εκδοχή αυτή δεν μπορούσε να σταθεί στην κοινή λογική, όπως πολλές φορές σχολίασε η έδρα του δικαστηρίου.

Σε αυτό συνηγορεί το ότι οι δράστες βγήκαν ξημερώματα στους δρόμους με στιλέτα πεταλούδα, κατάφεραν επτά διαδοχικές μαχαιριές στο θύμα και το εγκατέλειψαν αιμόφυρτο, αλλά και τα μαχαίρια και το προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής που κατασχέθηκαν στο σπίτι του Λιακόπουλου.

Καταλυτικές ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων που είδαν τον Λουκμάν να ξεψυχάει μπροστά στα μάτια των δραστών, αλλά και οι καταθέσεις των αστυνομικών, με πιο σημαντική του Γαλανόπουλου που μετέφερε στο δικαστήριο τα λόγια των δραστών μετά τη σύλληψή τους: «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπoί, έρχονται στα σπίτια μας και μας κάνουν κακό».

Η έδρα απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων για αναγνώριση ελαφρυντικών λόγω προτέρου έντιμου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας, ωστόσο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να σπάσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να επιβληθεί στον καθένα ποινή 21 ετών και 5 μηνών.

Με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, άτομα από το ακροατήριο αποδοκίμασαν τους δικαστές για την απόφασή τους να σπάσουν τα ισόβια.

Οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν ξανά σύντομα ενώπιον δικαστηρίου, καθώς κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή και είναι πολύ σημαντικό ότι κρίθηκε το ρατσιστικό κίνητρο των δολοφόνων», τόνισε αποχωρώντας από το δικαστήριο ο πατέρας του θύματος, Χαντίμ Χουσεΐν, στο πλευρό του οποίου στάθηκαν η Μάγδα Φύσσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Χριστόπουλος, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Π. Κωνσταντίνου, ο φοιτητής Αλ. Λάζαρης που υπέστη τη χρυσαυγίτικη βία έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και πλήθος αλληλέγγυων και μελών του αντιφασιστικού κινήματος που δεν χωρούσαν στην αίθουσα και οδήγησαν την έδρα στην απόφαση να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη μεσούσης της διαδικασίας.

«Η απόφαση δικαιώνει απόλυτα ότι ο θάνατος του Σαχζάτ ήταν αποτέλεσμα μιας φριχτής ρατσιστικής δολοφονίας. Η αναγνώριση ελαφρυντικών στέλνει λάθος μήνυμα και είναι ανακόλουθη με το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας, που είναι ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια. Οριστική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνον όταν οι ηγέτες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που έσπειρε το ρατσιστικό δηλητήριο βρεθούν και αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας του Λουκμάν, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ο έτερος συνήγορος, Τάκης Ζώτος, σημείωσε: «Ζητήσαμε από το δικαστήριο επτά ψήφους για τις επτά μαχαιριές στο σώμα του Λουκμάν και το δικαστήριο δέχτηκε ομόφωνα ότι επρόκειτο για μια ρατσιστική δολοφονία με άμεσο δόλο. Ηταν μια νίκη. Είδατε ότι το ακροατήριο ήταν γεμάτο, το δικαστήριο οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση επειδή ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είχε δεχτεί ήδη ότι επρόκειτο για μια ρατσιστική δολοφονία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.