Ο Μιχαλολιάκος και οι «αχάριστοι»

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή δεν λέει κουβέντα για όσα συμβαίνουν. EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ.

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 2/5/2019)

Η εικόνα διάλυσης της ομάδας των ευρωβουλευτών που είχαν εκλεγεί με τη ναζιστική οργάνωση το 2014 συνεχίζεται. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του απόστρατου αξιωματικού Ελ. Συναδινού και την αποχώρηση του άλλου απόστρατου, Γ. Επιτήδειου, ήρθε και η σειρά του πατέρα του δολοφονημένου Φουντούλη να αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή.

Με την αποχώρηση του Λάμπρου Φουντούλη από τη Χρυσή Αυγή, ολοκληρώνεται η εικόνα διάλυσης της ομάδας των ευρωβουλευτών που είχαν εκλεγεί με τη ναζιστική οργάνωση το 2014.

Είχε προηγηθεί πριν από έναν χρόνο η ανεξαρτητοποίηση του απόστρατου αξιωματικού Ελευθέριου Συναδινού και την περασμένη εβδομάδα η αποχώρηση του άλλου απόστρατου, του Γεώργιου Επιτήδειου. Ο Συναδινός ήδη συνεργάζεται με τον Καρατζαφέρη για τις επικείμενες ευρωεκλογές και έχει κάνει δηλώσεις με βαριά υπονοούμενα για οικονομικά συμφέροντα και οικογενειοκρατία στη Χρυσή Αυγή.

Ο Επιτήδειος μίλησε κι αυτός για τον «απαξιωτικό» τρόπο που του φέρθηκε ο Μιχαλολιάκος και δήλωσε ότι αποχωρεί επειδή «δεν εκτιμάται» το έργο του, «αλλά άλλα πράγματα». Το ποια είναι αυτά τα άλλα πράγματα το άφησε ο πικραμένος απόστρατος στη φαντασία του ακροατή του.

Η πίκρα

Τη Δευτέρα, ήρθε η σειρά του Λάμπρου Φουντούλη, πατέρα του δολοφονημένου μέλους της οργάνωσης Γιώργου Φουντούλη. Αυτός δηλώνει ότι αποχωρεί «από την πολιτική», με την πικρία ότι «δεν έχει καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα της υποψηφιότητάς του» και ότι «μαθαίνει από κάποιες πηγές ότι αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του».

Με τη δήλωσή του αυτή εμφανίζεται να απαντάει σε «κάποιες συκοφαντίες», αλλά δεν παραλείπει να εκθειάσει την πολιτική γραμμή της οργάνωσης. Αντίθετα από τους άλλους δύο, ο Φουντούλης δεν αφήνει παρά μόνο έμμεσες πολιτικές αιχμές κατά του Μιχαλολιάκου: «Ακουσα από τα χείλη του Αρχηγού ότι το ευρωψηφοδέλτιο του 2019 θα είναι από χρυσαυγίτες για χρυσαυγίτες. Δηλαδή εμείς για ποιον αγωνιζόμαστε από το πόστο που μας είχε ανατεθεί; Για τον εαυτό μας; Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές μάς αποκαλούσαν όλοι οι άλλοι και στα ΜΜΕ απαξιωτικά. Αλλά για εμένα αυτό αποτελεί τίτλο τιμής. Δεν γνωρίζω αν κάποιοι μέσα στη Χρυσή Αυγή με θεώρησαν ξένο σώμα ή όψιμο χρυσαυγίτη και αποφάσισαν να με αποκλείσουν από τις επικείμενες εκλογές».

Στη συνέχεια υπάρχει και η έμμεση αιχμή: «Η Χρυσή Αυγή δεν θα σας προδώσει, εσείς μην προδώσετε τη Χρυσή Αυγή, είχε πει πολλές φορές σε ομιλίες του ο Αρχηγός. Οσον αφορά εμένα, ένα είναι σίγουρο: πως εγώ δεν πρόδωσα τη Χρυσή Αυγή… Η απόφαση του Αρχηγού είναι σεβαστή, όμως δεν κρύβω την πικρία μου για το τρόπο που ελήφθη. Νομίζω πως άξιζα μια προσωπική επαφή για να μου ανακοινώσει την απόφασή του, για τους όποιους λόγους τον οδήγησαν σ’ αυτή». Ο Φουντούλης επιλέγει μάλιστα να κλείσει τη δήλωσή του με την κλασική χρυσαυγίτικη κραυγή: «Ζήτω η Νίκη», ελληνική απόδοση του χιτλερικού «Sieg Heil».

Πιο αιχμηρός, ο Ματθαίος Φουντούλης, αδελφός του ευρωβουλευτή και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, ο οποίος με ανάρτηση στο fb αναφέρεται στην εκμετάλλευση της δολοφονίας του ανιψιού του από τη Χρυσή Αυγή: «Μόλις 5 χρόνια άξιζε το αίμα σου αδικοχαμένο παιδί μας και η προσφορά του πατέρα του για την Χρυσή Αυγή. Οπως δεν σε ξεχνάμε έτσι δεν θα ξεχάσουμε την απόφασή τους και την εκμετάλλευση της δολοφονίας σου».

Ετσι, μετά την οικογένεια του άλλου δολοφονημένου νέου, του Μάνου Καπελώνη, που επιχείρησε μέσω της Δικαιοσύνης να πάψει η εκμετάλλευση της μνήμης του από τους ναζιστές, τώρα και συγγενείς του Φουντούλη παίρνουν ανάλογη θέση, θυμίζοντας την αρχική τους αντίδραση μετά τη διπλή δολοφονία.

Ολα για τον Λαγό

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή δεν λέει κουβέντα για όλα αυτά. Το μόνο που έκανε ο Μιχαλολιάκος ήταν να αναρτήσει στο twitter την ακόλουθη φράση: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός απ’ τον ευεργετηθέντα αχάριστο».

Η επιλογή του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής να διώξει ως «αχάριστους» τους δύο αποστράτους αλλά ακόμα και τον πατέρα του δολοφονημένου «συναγωνιστή» του, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή ο Λαγός, ο οποίος έχει αναγορευτεί σε υπαρχηγό της οργάνωσης και επικεφαλής του ευρωψηφοδέλτιου, είναι απολύτως δηλωτική για το πώς αισθάνεται η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης όσο πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης δίκης.

Και μπορεί ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος να φαντασιώνεται ότι ξαναζεί τις τελευταίες στιγμές του Χίτλερ, στο καταφύγιο της Καγκελαρίας, στο πολιορκημένο Βερολίνο, αλλά οι τελευταίες αυτές επιλογές του επιτείνουν την απομόνωση και αποδεικνύουν ότι στην οργάνωση το νέο σύνθημα δεν είναι το «Ζήτω η Νίκη», αλλά το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.