Ο Ντερτιλής και οι κάλυκες της Χρυσής Αυγής

Το σύμβολο της ναζιστικής οργάνωσης πάνω στο όπλο του Μπούκουρα που ταυτοποιήθηκε για τους πυροβολισμούς στην κηδεία Ντερτιλή.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 8/8/2018)

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα στο Κοινοβούλιο, στον ίδιο ρόλο με τον Μπαρμπαρούση είδαμε τον Χρήστο Παππά. Ο πρώτος είχε αναλάβει να υπενθυμίσει στο ακροατήριο της Χρυσής Αυγής ότι ο διακηρυγμένος στόχος του Μιχαλολιάκου είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και ο δεύτερος ότι ο αρχηγός του ονειρεύεται, όσους πολιτικούς του αντιπάλους γλιτώσουν από τις δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης, να τους στείλει στα ξερονήσια.

Αλλά βέβαια αμέσως τα πήρε πίσω, προσπαθώντας να μας πείσει ότι δήθεν άλλα εννοούσε, κατά τη γνωστή μέθοδο της Χρυσής Αυγής να καταφεύγει στο ψέμα προκειμένου να αρνηθεί την ιδεολογία, τις πράξεις της, ακόμα και τα στελέχη της.

Μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της, η οργάνωση έχει πολύ περισσότερους λόγους να καταφεύγει σε αυτήν τη θρασύδειλη τακτική. Γιατί πλέον ξέρει ότι η ασυλία, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχαιρε από μερίδα της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης και της πολιτείας, έχει πια τελειώσει.

Ράσα και… ρόμπες

H ασυλία αυτή ήταν που της επέτρεπε να αποθρασύνεται πλήρως και να κλιμακώνει την εγκληματική της δράση. Χαρακτηριστική γι’ αυτήν ακριβώς την αποθράσυνση είναι η υπόθεση που θα θυμίσουμε παρακάτω, αποκαλύπτοντας σήμερα το πώς τελικά κατέληξε.

Πρόκειται για τα όσα εκτυλίχθηκαν στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Ντερτιλή και δολοφόνου του νεαρού Μιχάλη Μυρογιάννη κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 31.1.2013 και αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους κάθε λογής νοσταλγούς της χούντας να την αναγάγουν σε συγκέντρωση κατά της Δημοκρατίας. Διοργανωτής της συγκέντρωσης ήταν η χουντική εφημερίδα «Στόχος», ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο γνωστός χουντικός Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Μάλιστα η ομιλία του τελευταίου είχε προκαλέσει το αιχμηρό σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος είχε γράψει: «κάποιος να πει στον Αμβρόσιο ότι αυτό που φοράει είναι ράσο και όχι… ρόμπα! Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος;».

Πέρα από τους λοιπούς ακροδεξιούς, στην κηδεία ήταν βέβαια και οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής που είχε μόλις προ μηνών μπει στο Κοινοβούλιο.

Με διακριτή συγκροτημένη παρουσία 20 ατόμων, εν είδει τάγματος εφόδου, και με μπροστάρηδες τους σημερινούς υπόδικους Κασιδιάρη, Χρ. Παππά, Παναγιώταρο, Ηλιόπουλο, Μίχο, Μπαρμπαρούση, Μπούκουρα και Κούζηλο.

Πυροβολισμοί στον αέρα

Προκειμένου να κάνουν επίδειξη δύναμης στον ακροδεξιό χώρο, αλλά και να στείλουν το μήνυμα στο κράτος ότι πλέον έχουν ως βουλευτές προνόμια σε σχέση με τους απλούς εγκληματίες, οι χρυσαυγίτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έριξαν περίπου 20 πυροβολισμούς και στη συνέχεια κινήθηκαν από το σημείο των πυροβολισμών προς το σημείο ταφής που απείχε περίπου 20 μέτρα και με γρήγορες κινήσεις ενσωματώθηκαν στο πλήθος των παρευρισκομένων.

Η Αστυνομία τελικά από όλους τους χρυσαυγίτες συνέλαβε μόνο έναν, πάνω στον οποίο βρέθηκαν 21 κάλυκες και φυσικά ένα μαχαίρι. Οπλο που κάθε μέλος των ταγμάτων εφόδου κουβαλάει.

Το βράδυ της ίδιας μέρας o Παναγιώταρος και ο Μπαρμπαρούσης κλήθηκαν προκειμένου να προσέλθουν στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν, με τη δικαιολογία ότι ανήμερα «κωλύονταν» και ότι την επόμενη μέρα το πρωί θα ήταν «απασχολημένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Και τελικά όταν η Αστυνομία κάλεσε την επόμενη φορά τέσσερις χρυσαυγίτες να καταθέσουν (Μπαρμπαρούσης, Παππάς, Μίχος, Παναγιώταρος), αυτοί δεν πήγαν ποτέ. Αλλά πλέον χωρίς καμία δικαιολογία.

Απλώς ο Παναγιώταρος δήλωσε ότι κανείς από τους τέσσερις δεν προτίθεται να προσέλθει στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει. Χωρίς διευκρινίσεις. Τέτοια ασυλία ένιωθαν ότι έχουν.

Mε ψευδή δικαιολογητικά

 Ταυτοποιήθηκε επίσης και το όπλο του Ηλία Παναγιώταρου.

Μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν πια ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της οργάνωσης και η Αστυνομία κατά την έρευνά της κατάσχεσε τα όπλα των χρυσαυγιτών, ταυτοποιήθηκε πια ότι τα όπλα, με τα οποία οι ναζιστές πυροβολούσαν στην κηδεία του Ντερτιλή, ανήκαν στον Παναγιώταρο και τον Μπούκουρα.

Και υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο χρυσαυγίτες είχαν πάρει άδεια οπλοφορίας, βασιζόμενοι στα ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά που είχε χορηγήσει σε στελέχη της οργάνωσης ο χρυσαυγίτης ψυχίατρος Κων. Παρασχάκης, ο οποίος και καταδικάστηκε τελεσίδικα γι’ αυτά.

Αλλωστε το έχει ομολογήσει και ο Κασιδιάρης (24.11.2012). Η Χρυσή Αυγή μπήκε στο Κοινοβούλιο, το οποίο θέλει να διαλύσει, για να εκμεταλλευτεί «ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας (σ.σ. της βουλευτικής). Εχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κάνα επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας».

Με λίγα λόγια, για να αποκτήσει και θεσμική ασυλία για την εγκληματική της δράση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.