Η μία καταδίκη χρυσαυγίτη μετά την άλλη: ένοχος ο Θ. Κολιογιάννης για επίθεση στο Κερατσίνι

Ντοκουμέντο από την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (15/9/2012). Από αριστερά: Κολιογιάννης, Δεμέστιχας, Αποστόλου, Σαλούφας.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 31/1/2017)

Απανωτές είναι οι καταδίκες στελεχών της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής οργάνωσης. Μόλις χθες καταδικάστηκε και ο Θεόδωρος Κολιογιάννης, στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, για την επίθεση τάγματος εφόδου σε βάρος μελών και φίλων του εκλογικού συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στις 25/1/2015, έξω από το σχολείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Ειδικότερα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε τον Κολιογιάννη σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή, για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, σε βάρος των τριών από τα τέσσερα θύματα που χτύπησαν οι χρυσαυγίτες στο κεφάλι.

Ηταν ανήμερα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, μέρα μεσημέρι, όταν τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση σε βάρος μελών και φίλων του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ έξω από το 5ο Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, το οποίο λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο.

Επίθεση που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για το σχολείο που ήταν μαθητής ο Παύλος Φύσσας, το οποίο μάλιστα βρίσκεται κοντά στο σημείο, όπου δύο χρόνια νωρίτερα η Χρυσή Αυγή τον είχε δολοφονήσει.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων στο δικαστήριο, το τάγμα εφόδου αποτελούνταν από 10-15 χρυσαυγίτες που κατέφτασαν με μηχανές και φορούσαν μαύρα ρούχα, παντελόνια παραλλαγής, κράνη και γάντια μηχανής και επικεφαλής τους ήταν ο Νεκτάριος Σαλούφας, γνωστός από την καταδίκη του για προγενέστερη επίθεση της οργάνωσης σε βάρος μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (15/9/2012).

Οι δράστες χτύπησαν συνολικά τέσσερα άτομα, ανάμεσα στα οποία μία γυναίκα, με γροθιές και με τα κράνη τους, καταφέροντας σε βάρος τους χτυπήματα στο κεφάλι.

Τελικά η Αστυνομία προχώρησε τότε σε δύο προσαγωγές και οι προσαχθέντες αναγνωρίστηκαν από τα θύματα στο αστυνομικό τμήμα. Επρόκειτο για τον Θεόδωρο Κολιογιάννη και έναν ακόμα χρυσαυγίτη, ο οποίος εντωμεταξύ μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης απεβίωσε.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσει την καταδίκη, η πλευρά Κολιογιάννη διατύπωσε τον γνωστό ισχυρισμό που έχουμε δει να διατυπώνει και ο περιφερειάρχης του, ο Ιωάννης Λαγός, για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (12/9/2013). Οτι δηλαδή οι χρυσαυγίτες ήταν αυτοί που δήθεν δέχτηκαν την επίθεση από τα θύματά τους.

Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό αυτόν και έκρινε τον Κολιογιάννη ένοχο χωρίς ελαφρυντικά, ως φυσικό αυτουργό της επίθεσης για τους τρεις από τους τέσσερις παθόντες.

Αλλά στην υπόθεση αυτή υπάρχει και κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον. Προσπαθώντας να αρνηθούν τη σχέση τους με την εγκληματική ενέργεια, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν στο αστυνομικό τμήμα ότι βρέθηκαν στο συμβάν ως «επόπτες» της Χρυσής Αυγής για την εκλογική διαδικασία, επιδεικνύοντας σχετικά χαρτιά. Ομως έτσι επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι το υποτιθέμενο «κόμμα» λειτουργεί ως μανδύας για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης.

Η… ομαδική φωτογραφία

Στον κύκλο ο Κολιογιάννης. Στην πρώτη σειρά δεύτερος από αριστερά ο Αλ. Τζούλιος. Ο Παναγιώταρος ανάμεσα στους Δεβελέκο και Σαλούφα Στον κύκλο ο Κολιογιάννης. Στην πρώτη σειρά δεύτερος από αριστερά ο Αλ. Τζούλιος. Ο Παναγιώταρος ανάμεσα στους Δεβελέκο και Σαλούφα.

Και βέβαια η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί το μοναδικό δείγμα της δράσης του Κολιογιάννη στο πλαίσιο της δράσης της Χρυσής Αυγής. Είναι στέλεχος της οργάνωσης στον Πειραιά και εικονίζεται σε φωτογραφία μελών της Τ.Ο. Πειραιά με επικεφαλής τον Ηλία Παναγιώταρο.

Στο ντοκουμέντο αυτό ο Παναγιώταρος βρίσκεται ανάμεσα στα στελέχη Σωτήρη Δεβελέκο και Νεκτάριο Σαλούφα (τον επικεφαλής, σύμφωνα με τις καταθέσεις, της επίθεσης στο 5ο Δημοτικό Κερατσινίου), ενώ μεταξύ των παρατεταγμένων χρυσαυγιτών ξεχωρίζει και ο Αλέξανδρος Τζούλιος, σήμερα μέλος της ναζιστικής γκρούπας με το όνομα «Απέλλα» και ήδη κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση για την εμπρηστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Πειραιά «Φαβέλα».

Και κάτι ακόμα. Υπάρχει το φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση σε βάρος των μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, στις 15/9/2012, στο οποίο απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες να κρατούν καδρόνια.

Από αυτούς μόνο οι δύο είχαν ταυτοποιηθεί και καταδικάστηκαν και συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Σαλούφας (που προαναφέραμε) και ο Νικόλαος Αποστόλου.

Σήμερα όμως και οι άλλοι δύο είναι γνωστοί. Ο ένας είναι ο Γρηγόρης Δεμέστιχας, ο οποίος σήμερα έχει επιβραβευτεί για τη δράση του, έχοντας αναβαθμιστεί στη θέση του Γραμματέα της Τ.Ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής, δηλαδή του πυρηνάρχη. Και ο τέταρτος είναι βέβαια ο Κολιογιάννης, ο οποίος καταδικάστηκε για την υπόθεση που εκδικάστηκε χθες.

Από αυτούς, τους δύο (Σαλούφας, Δεμέστιχας) τους είδαμε πριν από λίγες μέρες στο τάγμα εφόδου που εμφανίστηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό με επικεφαλής τον Κασιδιάρη.

Οσο για τον Αποστόλου, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στον Πειραιά και κατηγορούμενο στη μεγάλη δίκη, έχει περιγράψει τηλεφωνικά τη ροή της εντολής των επιθέσεων της οργάνωσης, επιβεβαιώνοντας ότι «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο [Μιχαλολιάκος] και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας».

Οταν είχε κληθεί να απολογηθεί, το 2013, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η Χρυσή Αυγή τον είχε μεταχειριστεί όπως ακριβώς και τον Ρουπακιά. Είχε ισχυριστεί ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιεραρχία του κόμματός μας».

Μέχρι και σήμερα βέβαια διαψεύδεται από μόνη της, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του στο σάιτ της από τις δράσεις της οργάνωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.