Η συγκλονιστική ομιλία της Ελίφ Κουμπασίκ στη δίκη του NSU: “Η κυρία Μέρκελ έσπασε την υπόσχεσή της. Αλλά εμείς θα ζήσουμε εδώ”

Η χήρα του Μεχμέτ Κουμπασίκ. Ελίφ.

Αναδημοσιεύουμε τη δήλωση της Ελίφ Κουμπασίκ, συζύγου του Μεχμέτ Κουμπασίκ, θύματος της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, στο ακροατήριο της δίκης που διεξάγεται και βαίνει στην ολοκλήρωσή της στη Γερμανία, με βασική κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε. Η μετάφραση από τα αγγλικά έγινε από τον Θανάση Καμπαγιάννη και τον Λευτέρη Βούκια. Η Ελίφ Κουμπασίκ αναφέρεται και στη δήλωση που έκανε η Άνγκελα Μέρκελ το 2012 ότι “όλες οι δολοφονίες θα εξεταστούν εξονυχιστικά”.

Το όνομά μου είναι Ελίφ Κουμπασίκ. Είμαι κουρδικής καταγωγής, Αλεβίτισσα στη θρησκεία, κάτοικος Ντόρτμουντ, γερμανικής υπηκοότητας. Το 1991, ο σύζυγός μου Μεχμέτ, η κόρη μου Γκαμζέ κι εγώ ήρθαμε στη Γερμανία σαν πρόσφυγες και μας χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Τον Απρίλιο του 2006, ο σύζυγός μου Μεχμέτ δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση NSU.

Ο Μεχμέτ και εγώ αγαπιόμασταν πάρα πολύ και γι’ αυτό αποφασίσαμε να παντρευτούμε. Ήταν πολύ τρυφερός, νοιαζόταν πάρα πολύ για την οικογένειά του, την κόρη του και τα παιδιά του, είχε μια πολύ στενή σχέση με την κόρη του Γκαμζέ. Όλοι, μεγάλοι και μικροί, νέοι και γέροι, τον συμπαθούσαν.

Θυμάμαι όλα τα καλά πράγματα σχετικά με τον Μεχμέτ όταν τον σκέφτομαι, τι είδους άνθρωπος ήταν, πόσο όμορφος ήταν, σαν άνθρωπος, τι καλός πατέρας ήταν.

Η καρδιά μου θάφτηκε μαζί με τον Μεχμέτ.

Πιστεύω ότι η δύναμη που μπορώ να δείξω σήμερα προέρχεται μόνο και μόνο από τη σχέση μου μ’ αυτόν. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη, και πάνω από όλα η ασφάλεια που μου έδωσε, με έκανε δυνατή.

Το να έρθω σ’ αυτή τη δίκη δεν ήταν ποτέ εύκολο για μένα. Σήμερα, δεν είναι εύκολο για μένα να κοιτάζω αυτούς τους ανθρώπους, να το αντέχω αυτό, δεν είναι εύκολο. Συχνά αρρώσταινα αφού είχα έρθει εδώ. Αυτό πού είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μένα είναι να αντέχω να κοιτάζω αυτή τη γυναίκα [σσ: τη Μπεάτε Τσέπε]. Αηδιαστικά, απλά αηδιαστικά ήταν όσα είπε στο δικαστήριο. Όλα όσα είπε είναι ένα ψέμα. Ακόμα και ο τρόπος που έκανε την απολογία της ήταν μια ύβρις. Ήταν λες και μας προσέβαλε. Το χέρι μου μούδιασε από την προσπάθεια να συγκρατήσω τον εαυτό μου. Ένιωσα ότι μας κορόιδευε.

Αλλά η μέρα που οι αστυνομικοί από το Ντόρτμουντ κατέθεσαν ήταν επίσης μια πολύ κακή μέρα για μένα: να ακούω ποιές ανακριτικές οδούς δεν ακολούθησαν καθόλου, δεν είχαν καν εξετάσει.

Θέλω αυτοί που κατηγορούνται να καταδικαστούν, να λάβουν τις ποινές τους.

Αλλά για μένα, μια περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης θα ήταν πολύ σημαντική.

Οι ερωτήσεις μου δεν πήραν απάντηση από αυτή τη δίκη: γιατί ο Μεχμέτ, γιατί ένας φόνος στο Ντόρτμουντ, υπήρχαν υποστηρικτές στο Ντόρτμουντ, υποστηρικτές που ακόμα βλέπω και σήμερα – υπάρχουν τόσοι ναζί στο Ντόρτμουντ –, και, πολύ σημαντικό για μένα, τι ήξερε το κράτος; Πολλές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες μετά από αυτή τη δίκη. Η κυρία Μέρκελ έσπασε την υπόσχεση που έδωσε το 2012.

Αλλά υπάρχει ένα πράμα που θέλω να πω κλείνοντας:

Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό, που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, δεν πρέπει να πιστεύουν ότι επειδή έσβησαν εννιά ζωές, εμείς θα φύγουμε από τη χώρα. Ζω σ’ αυτή τη χώρα και ανήκω σ’ αυτή τη χώρα. Γέννησα δύο παιδιά σ’ αυτή τη χώρα και ο εγγονός μου Μεχμέτ γεννήθηκε σ’ αυτή τη χώρα. Είμαστε κομμάτι αυτής της χώρας. Και θα συνεχίσουμε να ζούμε τις ζωές μας εδώ.”

Διαβάστε άκομα:

One thought on “Η συγκλονιστική ομιλία της Ελίφ Κουμπασίκ στη δίκη του NSU: “Η κυρία Μέρκελ έσπασε την υπόσχεσή της. Αλλά εμείς θα ζήσουμε εδώ”

  1. Pingback: Ελίφ Κουμπασίκ στη δίκη του NSU: Η κ. Μέρκελ έσπασε την υπόσχεσή της για πλήρη εξιχνίαση - Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.