Μάρτυρας Δ: Κεντρικός ο Μπούκουρας στο κυνήγι μεταναστών (202η μέρα)

Ο Μπούκουρας έξω από το στρατόπεδο της Κορίνθου. Πίσω του ο Πατέλης και το τάγμα της Νίκαιας.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 22/11/2017)

Ως κεντρικό πρόσωπο στους πυρήνες της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία ανέδειξε τον πρώην βουλευτή της ΧΑ Στάθη Μπούκουρα η κατάθεση του μάρτυρα Δ κατά τη 202η δικάσιμο. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δράση δύο πυρήνων κυρίως, της Νεμέας και της Κορίνθου. Μέλος από το 2011, ο μάρτυρας λάμβανε μέρος στις συναντήσεις των μελών της ΧΑ στη Νεμέα που αρχικά γίνονταν σε σπίτια και στη συνέχεια στα γραφεία της οργάνωσης εκεί, ενώ συνέχισε με την προεκλογική εκστρατεία στην Κόρινθο με υποψήφιο και κεντρικό πρόσωπο τον Μπούκουρα.

Ο μάρτυρας Δ περιέγραψε το κλίμα που επικρατούσε στους χρυσαυγίτες που συσπείρωνε ο Μπούκουρας: «Υπήρχαν 17χρονα, 18χρονα παιδιά εξαγριωμένα. Είχαν εμποτιστεί» με τις παροτρύνσεις του ίδιου του υποψήφιου τότε βουλευτή «να κάνουμε τη ζωή [των μεταναστών] δύσκολη για να φύγουν, αφού δεν μπορεί να τους διώξει το κράτος». Ο ίδιος ο μάρτυρας είχε συμμετάσχει στο κυνήγι Πακιστανών μεταναστών που κατέληξε στο να πέσουν στη θάλασσα 4 από αυτούς. Την επίθεση αυτή είχε περιγράψει στην κατάθεσή του κατά την 177η δικάσιμο ο δήμαρχος Κορίνθου, Α. Πνευματικός.

Η εικόνα μέσα από τη ναζιστική οργάνωση έρχεται ακόμα πιο τρομακτική: «Στα γραφεία, είχε δώσει εντολή ο Μπούκουρας να συγκεντρωθούμε στο Περιβολάκι για μοίρασμα στο κέντρο της πόλης. Ήταν επικεφαλής. Μοιράζαμε συντεταγμένοι και φωνάζαμε συνθήματα. Είδαμε τους Πακιστανούς, ακούστηκαν φωνές ‘πιάστε τους’ και τρέξαμε όλοι. Καθώς γυρνούσαμε, μια ομάδα ΔΙΑΣ ήταν εκεί. Δεν έκανε τίποτα. Αργότερα το συζητούσαμε στα γραφεία, πιο πολύ σαν σκηνή γέλιου. Δεν αποδοκιμάστηκε τίποτα». Ποιος ήταν ο λόγος της επίθεσης; «Αυτή ήταν η γραμμή», είπε ο μάρτυρας. Δηλαδή, η επίθεση ήταν υλοποίηση αυτού ακριβώς που ζήτησε από τα μέλη του ο Μπούκουρας για τους μετανάστες.

Οι λέξεις «συντεταγμένοι», «εντολή» και «επικεφαλής» δεν ήταν τυχαίες επιλογές από τη μεριά του μάρτυρα, καθώς έκανε λόγο για τη στρατιωτική δομή της ΧΑ, την ιεραρχία, καθώς και τις -γνωστές πλέον κι από τους προηγούμενους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες- στρατιωτικές εκπαιδεύσεις. Ο πυρήνας της Κορίνθου εκπαιδευόταν στην ορεινή Κορινθία σε τρέξιμο, πάλη, πολεμικές τέχνες, με εκπαιδευτές τον Μπούκουρα και ένα μέλος από την Αθήνα του οποίου το όνομα ο μάρτυρας δεν ανέφερε. Ούτε η αναφορά που έκανε στην ομάδα ΔΙΑΣ ήταν τυχαία, καθώς ο μάρτυρας τόνισε ότι οι σχέσεις της ΧΑ με την ΕΛΑΣ είναι πολύ καλές και έφταναν μέχρι το σημείο η ΕΛΑΣ να καλύπτει τις πράξεις των χρυσαυγιτών.

Οπλοφορία

Ο μάρτυρας Δ επιβεβαίωσε ότι ο Μπούκουρας, καθώς και δύο ακόμη μέλη που ήταν «παντού μαζί του με το αμάξι», οπλοφορούσαν. Εκτός από τα τρία αυτά όπλα που ήταν πυροβόλα, σύμφωνα με τον μάρτυρα ο πυρήνας διέθετε και άλλα όπλα. Άλλωστε ετοιμαζόταν για «δύσκολους καιρούς. Πρέπει να αποθηκεύσουμε όπλα». Αυτά ήταν λεγόμενα του Μπούκουρα. Τέλος ο μάρτυρας διέψευσε τις κλασικές υπερασπιστικές γραμμές, αφενός της υπεράσπισης Μπούκουρα ότι «δεν ήξερε σε τι κόμμα μπήκε» και αφετέρου του συνόλου της υπεράσπισης γενικότερα ότι ο ναζισμός ανήκει στα «χρόνια της νιότης». Ο ίδιος ο υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ εν έτει 2012 είχε στο γραφείο του –μέσα στα γραφεία της τοπικής- βιβλία του Χίτλερ, ενώ αυτά, πλάι πλάι με βιβλία του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη προορίζονταν για να πουληθούν και σε μέλη.

Όταν ο μάρτυρας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή δέχτηκε απειλές: «έχει μιλήσει ο Μπούκουρας με τον Λαγό, θα κατέβει ο Λαγός κάτω και θα σου σπάσει τα κόκκαλα», τον απείλησε ένας άλλος χρυσαυγίτης. Ο λόγος: «έλεγα ότι η ΧΑ είναι ένα ψέμα». Και συμπληρώνει: «Ήμασταν πωρωμένοι και κάναμε πράγματα που δεν ήταν σοβαρά. Όταν τα κάνεις παθιάζεσαι. Όταν μετά δεις τι έχεις κάνει καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Μάρτυρας Γ: Εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου με όπλα

Κατά την 4η δικάσιμο της κατάθεσής του και 202η της δίκης (20/11) ολοκλήρωσε ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ, απαντώντας επί ώρες στις απανωτές και επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις της υπεράσπισης. Παρά τις προσπάθειες μιας απεγνωσμένης υπεράσπισης να βρει αντιφάσεις, να μπερδέψει και να εκφοβίσει τον μάρτυρα, το αποτέλεσμα της εξέτασης του μάρτυρα από τους συνήγορους των χρυσαυγιτών ήταν ακόμη περισσότερα στοιχεία και ακόμα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα όσα είχε καταθέσει στην έδρα κατά την 199η δικάσιμο.

Μέλος της ναζιστικής οργάνωσης για 7 χρόνια, ο τρόπος που μιλούσε ο μάρτυρας αντανακλούσε τον στρατιωτικό τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής: «φρούρηση γραφείων», «είχα υπηρεσία», «στη θητεία μου στη ΧΑ…». Ο μάρτυρας κατέθεσε με πλήρη επίγνωση όλης της δράσης της Χρυσής Αυγής: «Μέχρι το 2013 έβλαπτα αλλοδαπούς» και «Η δουλειά μου εκεί μέσα δεν ήταν να είμαι αθώος», ήταν δυο χαρακτηριστικές του φράσεις.

Την απόλυτη εξοικείωση των μελών της ΧΑ με τα όπλα αποκάλυψε η κατάθεση του μάρτυρα, αφού περιείχε περιγραφές για τις ιδιότητες των πυροβόλων όπλων με τα οποία εκπαιδεύονταν: διαμέτρημα, εμβέλεια, αν «βάλλει κατά ριπάς», ποιο είναι παλαιότερο μοντέλο. Ενώ η πρόθεση του συνηγόρου που τον εξέταζε ήταν να δειχθεί ότι ο μάρτυρας αντιφάσκει ως προς το τι όπλα είχαν και ποιοι, οι απαντήσεις του έδιναν την πιο ξεκάθαρη εξήγηση: τα όπλα ήταν πολλά, οι ιδιοκτήτες πολλοί (Κασιδιάρης, Πατέλης, Καζαντζόγλου κ.α.), οι εκπαιδεύσεις σε αυτά πολλές. Μάλιστα, μέλος της ΧΑ και ιδιοκτήτης ενός από τα όπλα με τα οποία γίνονταν οι εκπαιδεύσεις ήταν ο Κωνσταντίνος Χαλάστρας, αστυνομικός και πληροφοριοδότης της οργάνωσης. Εκτός από τα πυροβόλα όπλα, στη ΧΑ κυκλοφορούσαν και πολλά άλλα: ο μάρτυς χρησιμοποιούσε πτυσσόμενο γκλοπ, μαχαίρι, αεροβόλο.

Άλλη προσπάθεια της υπεράσπισης που έπεσε στο κενό ήταν να αποδείξει ότι ο μάρτυρας είναι μέλος της ΝΔ και όχι της Χρυσής Αυγής. Αυτό έδωσε στον μάρτυρα την ευκαιρία να θυμίσει ότι υπήρξαν εποχές που ούτως ή άλλως ήταν συγκοινωνούντα δοχεία τα κόμματα της δεξιάς-ακροδεξιάς με τη ΧΑ, όπως το 2002 που ο Παναγιώταρος κατέβηκε ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ, όντας πάντα μέλος της ναζιστικής οργάνωσης.

Σημεία της κατάθεσής του που διευκρίνισε ήταν οι μυστικές συναντήσεις των βουλευτών σε απόκρυφα μέρη (πηγή του μάρτυρα γι’ αυτό είναι ο οδηγός του Κασιδιάρη Χρυσάφης Γωγουσάκης, μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή), ο ρόλος Παπαβασιλείου και Σκορδέλη για την οργάνωση, η συμμετοχή του στην επίθεση σε αντιφασίστες πριν τη διαδήλωση για τα Ίμια με τη βοήθεια ΜΑΤ καθώς και η επίθεση σε πρόσφυγες και αντιφασίστες στο Παλιό Εφετείο (τα δύο αυτά περιστατικά του 2009 έχει καταθέσει στο δικαστήριο και ο Θ. Κούρκουλας ως θύμα των επιθέσεων) και, κυρίως, τη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα. Ο μάρτυρας τόνισε πολλές φορές ότι το θέμα είχε συζητηθεί ευθέως μεταξύ Πατέλη, Καζαντζόγλου, Τσακανίκα και Ρουπακιά. «Είπαν ότι θα τον βρουν και θα τον τσακίσουν».

Στις αμέτρητες επιθέσεις της υπεράσπισης απέναντι στους μάρτυρες, έρχεται να προστεθεί η προσπάθειά της να δείξει ότι ο μάρτυρας Γ είναι ψυχικά ασθενής και άρα αναξιόπιστος. Χτυπάει με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια: χυδαιολογεί κατά της ψυχικής ασθένειας, προσπαθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του μάρτυρα ζητώντας από το δικαστήριο μέρος του ιατρικού ιστορικού του και έτσι να τον απειλήσει, γίνεται (όχι πρώτη φορά) προέκταση της ίδιας της ΧΑ που μέσω του σάιτ της προσπάθησε να βγάλει «τρελό» τον άλλο μάρτυρα και πρώην μέλος της που μίλησε εκ των έσω, Ηλία Σταύρου. Παράλληλα, δεν ήταν λίγες οι φορές που συνήγοροι, είτε είχαν το λόγο είτε όχι, δήλωναν ότι γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο και τις ιδιότητες του μάρτυρα, ώστε εν χορώ να τον τρομοκρατήσουν.

Κρίση στους κόλπους της υπεράσπισης της Χ.Α

Η κρίση που έχουμε δει να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Χρυσή Αυγή, με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και τα κλεισίματα γραφείων, μεταφέρεται και στην «δικηγορική» προέκταση της οργάνωσης. Η υπεράσπιση της ΧΑ στη δίκη, που δικαίως ονομάστηκε από την ΕφΣυν «τάγματα υπεράσπισης» (Σεπτέμβριος 2016), δείχνει στην αίθουσα μια εικόνα το λιγότερο θλιβερή, ειδικά από την έναρξη των προστατευόμενων μαρτύρων.

Καθώς κατέθετε ο μάρτυρας Α, σύσσωμη η υπεράσπιση παρίστανε πως άκουσε τη φωνή υποβολέα, προσπαθώντας ίσως να προκαλέσει κάποια φοβερή ρήξη στη διαδικασία. Έφτασε στο απίστευτο σημείο να αμφισβητήσει τα λεγόμενα της εισαγγελέως Α. Κοσμά και της πταισματοδίκη Ξ. Νουλέλλη για τη μη ύπαρξη άλλου προσώπου εκτός από τον μάρτυρα Α στην ειδική αίθουσα της ΓΑΔΑ. Στην επόμενη δικάσιμο …το έκανε γαργάρα δια στόματος Τ. Μιχαλόλια.

Ωστόσο ο συνήγορος του πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένου Μίχου, Γ. Ζωγράφος (που δεν πάει πολύς καιρός από τότε που περηφανευόταν ότι η υπεράσπιση, «παρά τις προσπάθειες της πολιτικής αγωγής, παραμένει αρραγής και ενιαία») διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους συνεχίζοντας να παριστάνει ότι ακόμα και οι δικαστικοί λειτουργοί συμμετέχουν σε μια στημένη παράσταση. Αυτό έδωσε το θάρρος στον Μίχο να πει την επόμενη μέρα σε συνέντευξή του ότι «η πρόεδρος θα έπρεπε να ντρέπεται». Σαν αποτέλεσμα το επόμενο κομμάτι του ντόμινο ήταν η παραίτηση του Γ. Μιχαλόλια από την υπεράσπισή του, ενώ και ο Ζωγράφος αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από αυτή τη δήλωση. Την ίδια ημέρα, η Ε. Ζαρούλια έπαυσε τον συνήγορο υπεράσπισής της, Α. Αγγελέτο και έβαλε συνήγορό της τον Τ. Μιχαλόλια, αδελφό και συνήγορο υπεράσπισης του Ν. Μιχαλολιάκου.

Οι ρωγμές που ολοένα και βαθαίνουν, είναι αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου ότι οι μάρτυρες κινδυνεύουν (που αποτέλεσε το πρώτο ηχηρό χαστούκι στην υπεράσπιση και την ίδια τη Χρυσή Αυγή) και των συγκλονιστικών καταθέσεων των πρώην μελών. Καταθέσεις που δεν είναι μεν κεραυνός εν αιθρία (είναι αυτά που το αντιφασιστικό κίνημα πάλευε και προειδοποιούσε εδώ και πολλά χρόνια και πράγματα που έχουν καταθέσει εκτενώς τα θύματα τα τελευταία 2 χρόνια στο δικαστήριο), έρχονται όμως από την ίδια την οργάνωση. Από τα στόματα ανθρώπων που όχι μόνο έχουν δει, αλλά έχουν φέρει σε πέρας τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, έχουν ζήσει μέσα σε ένα μηχανισμό ιεραρχίας και πειθαρχίας.

Κύρια όμως, οι ρωγμές Χρυσής Αυγής και υπεράσπισης οφείλονται στη δράση του αντιφασιστικού κινήματος που συνεχίζεται και επιφέρει το ένα μετά το άλλο χτυπήματα στους νεοναζί, μέσα κι έξω από τα δικαστήρια.

Επόμενες δικάσιμοι

  • Νοέμβριος – Εφετείο: 28/11, Κορυδαλλός: 27/11.
  • Δεκέμβριος – Κορυδαλλός: 5/12, 6/12, 7/12, 13/12, 15/12, 19/12.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.