(Κείμενο: Δημήτρης Αγγελίδης, ΕφΣυν, 10/11/2017)
Στη φυλακή οδηγείται για την επίθεση στο κουρείο που ανήκε σε Πακιστανό υπήκοο και για σειρά άλλες δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου εναντίον Πακιστανών στην περιοχή της Μεταμόρφωσης τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, μετά την τελεσίδικη καταδίκη του χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σε κάθειρξη 13 χρόνων και 4 μηνών.
Το Δικαστήριο ουσιαστικά διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση, που τον είχε καταδικάσει στην ίδια ποινή για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συναυτουργία σε ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κ.λπ.
Η μόνη κατηγορία από την οποία απαλλάχτηκε στον δεύτερο βαθμό ο κατηγορούμενος αφορούσε την επίθεση με μαχαίρι σε οδηγό ταξί.
Η δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου στη Μεταμόρφωση τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν η πρώτη υπόθεση που ανακοίνωσαν ότι εξιχνίασαν τα τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της αστυνομίας, που άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές του 2013, ύστερα από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την επίσκεψη του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς, που επισήμανε την τραγική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, δύο άτομα μπήκαν στο κουρείο του Πακιστανού μετανάστη, ξυλοκόπησαν Πακιστανό εργαζόμενο και έβαλαν φωτιά στο κουρείο, ενώ βρισκόταν μέσα ο εργαζόμενος. Δώδεκα μέρες μετά, ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε Πακιστανούς, τους οποίους λήστεψαν και μαχαίρωσαν.
«Είμαστε η Χρυσή Αυγή»
Από το κινητό του τελευταίου θύματος κάλεσαν γιατρό του «Ιπποκράτειου» που παρακολουθούσε χρόνια το θύμα, νομίζοντας ότι είναι ο εργοδότης του. «Φάγαμε το μαύρο σκυλί. Απασχολείς Πακιστανούς, θα σε φτιάξουμε κι εσένα. Εμείς είμαστε η Χρυσή Αυγή», απείλησαν και τον ίδιο, ενώ θεωρούσαν ότι είχαν αφήσει νεκρό το θύμα.
Ενδεικτικό του κλίματος ανοχής στη δράση των ταγμάτων εφόδου και στον ρατσισμό, αν όχι καλλιέργειας του ρατσισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης: ρωτούσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν ο ιδιοκτήτης του κουρείου είχε νόμιμα έγγραφα και αν το κουρείο πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις, διαφορετικά να ασκηθεί δίωξη στις υπηρεσίες για πλημμελή έλεγχο.
Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Κοντομού εδώ.