Προστατευόμενος μάρτυρας Β: «Κλοτσούσαν τα κεφάλια λες και βαράγανε πέναλτι» [9/11/2017]

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 10/11/2017)

«Μας λέγανε να χτυπάμε Πακιστανούς, ήταν το χόμπι τους, δεν τους βλέπανε για ανθρώπους». H αλλοιωμένη φωνή που ακούστηκε χθες μέσω ηχητικής τηλεδιάσκεψης από χώρο της ΓΑΔΑ στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού ανήκε σε γυναίκα που κατέθεσε τη μαρτυρία της, την οποία αποκόμισε μετά από ενάμιση χρόνο παραμονής στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για την προστατευόμενη μάρτυρα «Β», η οποία ξεκίνησε την κατάθεσή της στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Το ποτήρι ξεχείλισε και αποχώρησε από τον Πυρήνα της Νίκαιας το καλοκαίρι του 2013, όταν ο εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα, στέλεχος του Πυρήνα της Νίκαιας Γιώργος Τσακανίκας, μέσα στα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας περιέγραψε με φρικιαστικό τρόπο την επίθεση σε Πακιστανό μετανάστη:

«Ο Γ. Τσακανίκας μάς είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλον έναν (σ.σ. χρυσαυγίτη) από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε να φύγει, ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο “που κλότσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλτι”. Παίζει και να έχει πεθάνει».

Ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεσή της έκανε η μάρτυρας στον εκ των κατηγορουμένων πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, τον οποίο εμφάνισε να λαμβάνει… άνωθεν εντολές και να τις μεταφέρει προς εκτέλεση στα μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, τοπική που ήταν «το καμάρι της Χρυσής Αυγής».

Το Α.Τ. Νίκαιας

Σύμφωνα με την κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος, στις πορείες είχαν συνοδεία την Αστυνομία γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Πατέλης είχε πολύ καλές σχέσεις με συγκεκριμένο χρυσαυγίτη αστυνομικό από το Α.Τ. Νίκαιας, Γιοβανίδη είχα ακούσει πως τον έλεγαν και βοηθούσε κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα. Τον έπαιρνε τηλέφωνο και καθάριζε».

Μάλιστα η μάρτυρας είπε ότι μια φορά που ο Πατέλης κατηγορήθηκε για τον ξυλοδαρμό μιας εγκύου το είπε σε εκείνον και ούτε δικογραφία έγινε ούτε τίποτα.

Επίσης κατέθεσε ότι κάθε φορά που πήγαινε στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε μαζί της μαχαίρι… «μη τυχόν περάσει και μας πυροβολήσει κανένας Πακιστανός».

Πρόεδρος (Μ. Λεπενιώτη): Πριν σας είχε ενοχλήσει κανένας Πακιστανός;

Μάρτυρας: Οχι.

Πρόεδρος: Εκεί σας τον ενέβαλαν αυτόν τον κίνδυνο;

Μάρτυρας: Ναι.

Η πρώτη επαφή της μάρτυρος με τη Χρυσή Αυγή ήταν την άνοιξη του 2012 όταν πήγε στην τοπική της Νίκαιας, ανταποκρινόμενη σε κάλεσμά της μέσω facebook, για συγκέντρωση στα γραφεία της, γιατί ανέμεναν πως θα πήγαιναν εκεί Πακιστανοί «να τα σπάσουνε». Οπως είπε η γυναίκα, «συγκεντρωθήκαμε 200 άτομα εκείνη την ημέρα, αλλά η πορεία των Πακιστανών δεν έφτασε ποτέ».

Ακόμα είπε ότι πήγαινε τρεις φορές την εβδομάδα στην τοπική και ο πυρηνάρχης Πατέλης τούς μίλαγε για την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, όπως «την άρια φυλή, τη ναζιστική ιδεολογία, το ψέμα περί ολοκαυτώματος σε βάρος των Εβραίων που δεν έγινε ποτέ, να καθαρίσει η χώρα μας από τους Πακιστανούς και όλους του ξένους».

Επίσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο Γ. Λαγός σε δημόσια ομιλία του έλεγε ότι «είμαστε ναζιστές» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «μέσα στον χώρο των γραφείων της τοπικής οργάνωσης υπήρχε η ελληνική σημαία και κάθε φορά που μπαίναμε τη χαιρετούσαμε σηκώνοντας ψηλά το δεξί χέρι…»

Ο Πατέλης, εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα, σύμφωνα με τη μάρτυρα «είχε φτιάξει έναν δικό του κλειστό πυρήνα από φουσκωτούς». Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, η «μάρτυρας Β» συμπλήρωσε πως μία από τις προϋποθέσεις για να μπει κάποιος σε αυτήν την κλειστή ομάδα ήταν να έχει δείρει Πακιστανούς.

Η πειθαρχία

Αναφερόμενη στην ιεραρχία ανέφερε ότι Λαγός και Πατέλης μίλαγαν στα μέλη για πειθαρχία και τους τόνιζαν την ανάγκη να εκτελούν ό,τι τους έλεγαν και να μη ρωτάνε για τις άνωθεν εντολές.

Περιέγραψε μάλιστα τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος ως «ντόμινο» όπου «έδινε το ΟΚ ο Μιχαλολιάκος, το έλεγε στον Λαγό, αυτός στον Πατέλη και οι εντολές εκτελούνταν».

Για τον βουλευτή Λαγό η «μάρτυρας Β» χρησιμοποίησε την έκφραση που έλεγαν τότε «η πλάτη της Νίκαιας» και σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή ήθελε «να πάρει την προστασία στα μαγαζιά από τους Αλβανούς».

Για τον Ρουπακιά είπε ότι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας τον είχε τοποθετήσει στο πενταμελές και η γυναίκα του είχε το κυλικείο της τοπικής και ακόμα μίλησε για κοντάρια που για κάλυψη βάζανε πάνω τους σημαίες για τις εκδηλώσεις και τις μοτοπορίες.

Τέλος, αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μάρτυρας είπε πως δεν περίμενε να φτάσει «σε φόνο και δη Ελληνα η Χρυσή Αυγή», ενώ τόνισε πως για να γίνει κάτι τέτοιο «έπρεπε κάποιος να δώσει εντολή».

Τα μητρώα του 2013

Νωρίτερα το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα «Α», ο συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Μιχαλόλιας κατέθεσε στο δικαστήριο δύο έγγραφα, που το ένα φέρεται να είναι η εγγραφή του μάρτυρα στα μητρώα της Χρυσής Αυγής το 2013 χωρίς τα προσωπικά του στοιχεία, μόνο με την υπογραφή του, και το άλλο η κατάθεσή του που πιστοποιεί το «γνήσιο» της υπογραφής, δηλαδή ότι είναι η ίδια μονογραφή.

Ζήτησε να διωχθεί για ψευδορκία, γιατί ανέφερε ότι γράφτηκε Δεκέμβριο του 2011 με Ιανουάριο του 2012. Η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα έγγραφα και το αίτημα μαζί με τα αναγνωστέα.

Θανάσης Καμπαγιάννης: «Το έγγραφο από τα μητρώα είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί “βόμβα” γιατί καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της υπεράσπισης, που λέει ότι το 2013 δεν υπήρχαν μητρώα στη Χ.Α. Στοιχειοθετεί την ύπαρξη μητρώου μελών. Αυτό αποδεικνύει ότι ο διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έχει και σήμερα πρόσβαση στα μητρώα των μελών. Πρέπει το δικαστήριό σας να απορρίψει το αίτημα, γιατί αν το δεχτεί θα αποκαλυφθούν τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.