Καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας

Τον Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή κατονόμασε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας.

(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 3/11/2017)

Παρουσία δυο δικαστικών λειτουργών, εισαγγελέα και πταισματοδίκη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή εξαιρετικά αλλοιωμένη, κατέθεσε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, εκ των συνολικά πέντε, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αίσθηση στη δικαστική αίθουσα προκάλεσε το γεγονός ότι η υπεράσπιση αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα της διαδικασίας, τονίζοντας ότι στην αίθουσα της ΓΑΔΑ υπάρχει και τρίτο άτομο, που υπαγορεύει τις απαντήσεις στον μάρτυρα. Οι συνήγοροι εκτίμησαν ότι ακούστηκε «υποβολέας» ο οποίος διόρθωσε μια ημερομηνία που ανέφερε ο μάρτυρας

Οι ίδιοι κατέστησαν σαφές ότι δεν εμπιστεύονται τις δικαστικούς λειτουργούς (σσ: πρόκειται για τις κυρίες Κοσμά και Νουνέλη), σημειώνοντας ότι δεν παρέχουν εχέγγυα για τη διαδικασία. Στο επεισόδιο παρενέβη η ίδια η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, ζητώντας να μιλήσει προσωπικά με τις δικαστικές λειτουργούς, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τρίτος στον χώρο.

Επίσης δεν δίστασαν να αναφερθούν ονομαστικά στον μάρτυρα, αποκαλούμενο ως «κύριο …..», μη σεβόμενοι το γεγονός ότι τελεί υπό καθεστώς προστασίας και η ταυτότητα του πρέπει να παραμείνει άγνωστη. Η πρόεδρος αντέκρουε τις προσπάθειές τους σθεναρά.

Η κατάθεση του μάρτυρα

Ο αποκαλούμενος ως «Α» μάρτυς, πάλαι ποτέ μέλος της Χρυσής Αυγής, απογύμνωσε με τη κατάθεσή του τη δράση της, κάνοντας λόγο για στρατιωτική δομή και πολεμικές εκφάνσεις – «ντου» σε επιλεγμένους στόχους, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όντας στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, είχε πλήρη γνώση της δράσης αυτής. Αίσθηση προκάλεσε η σύνδεση των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής με την «κονόμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μάρτυς, χωρίς κανέναν ιδεολογικό μανδύα.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων, ο μάρτυς είπε ότι είχε διατελέσει μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2012 ως το τέλος του 2013, τονίζοντας τα στρατιωτικά χαρακτηριστικά της, μέρος των οποίων ήταν και οι «βόλτες», ήτοι οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα «ντου», τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, ή να κάνουμε κάποια φασαρία», κατέθεσε.

Και ο ίδιος είχε, άλλωστε, εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη Χρυσή Αυγή στη Μαλακάσα, όπου το «παρών» έδινε μεταξύ άλλων ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς. Στις εκπαιδεύσεις, πρόσθεσε, παρακολουθούσε και μετείχε και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους «μεγάλους». Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε, μία φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Ο μάρτυς αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο «ντου» στα οποία έλαβε μέρος: «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλικάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα ενώ οπλισμός υπήρχε και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περίστροφα, το ένα 45άρι».

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυς: Ήταν σκληρή, σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος : Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυς: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα, για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο ίδιος μίλησε για τη δομή των ταγμάτων εφόδου αλλά και τους σκοπούς τους.

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυς: Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζες της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της Χρυσής Αυγής και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε».

Η αποστασιοποίηση

Ο μάρτυς αναφέρθηκε στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ, τονίζοντας με έμφαση: «δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. «Ζητάω συγγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό», είπε και πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του, μετά την κατάθεσή του στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναφερόμενος στον ρόλο Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε : «οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Μάλιστα ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση «με την κονόμα».

«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα και άλλα, όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…»

Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα άρχισε με καθυστέρηση καθώς το σύστημα μέσω του οποίου ακούγεται στη δικαστική αίθουσα παρουσίαζε προβλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.