Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκάκης, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των νεοναζί, μίλησε στη Λένα Βερδέ (Εργατική Αλληλεγγύη, 23/8/2017).
Ποια εικόνα έφερες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή, μέσα από ποια στοιχεία και υποθέσεις;
Η δική μου κατάθεση ήταν μια ψηφίδα, συμπληρωματική στις καταθέσεις που τόσο γλαφυρά έδωσαν άλλοι μάρτυρες και τα ίδια τα θύματα που αψήφισαν το φόβο και είχαν το σθένος να καταθέσουν όλα όσα έζησαν στο δικαστήριο. Εγώ αυτό που προσπάθησα ήταν να δώσω την εικόνα που έχω για τη ΧΑ μέσα από τη δημοσιογραφική μου έρευνα τα τελευταία χρόνια. Ότι έχουμε δηλαδή μια οργάνωση με κάθετη ιεραρχία, που δρα με απόλυτη πειθαρχία, προκειμένου να τελέσει εγκλήματα. Και ότι αυτά απορρέουν από τη ναζιστική της ιδεολογία, η οποία είναι το κίνητρο των εγκλημάτων της.
Μίλησα καταρχάς για την επίθεση σε μετανάστη από το Αφγανιστάν, μέσα σε πολυκατοικία στην Ομόνοια, το 2013, λίγο πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θύματος, επικεφαλής ήταν υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, η Γεωργία Δημοπούλου, με τη συνοδεία δύο ατόμων, που το θύμα περιέγραψε ως «φουσκωτούς». Σε αυτή την πολυκατοικία, μία από τις πρακτικές τους ήταν να χαράζουν στις πόρτες το ναζιστικό σύμβολο που χρησιμοποιούν κατά κόρον, τον κέλτικο σταυρό, προκειμένου να εκφοβίσουν τα θύματα και να τα στοχοποιήσουν. Πρακτική που δεν είναι ξένη με την ιδεολογία τους, το έχουμε δει στη ναζιστική Γερμανία όπου χάραζαν το αστέρι το Δαβίδ στις πόρτες των Εβραίων. Αυτή ήταν η υπόθεση για την οποία και είχα κληθεί στην ανάκριση να καταθέσω.
Από εκεί και πέρα μίλησα για το μαχαίρωμα Αφγανού από το τάγμα εφόδου του Αγίου Παντελεήμονα με επικεφαλής την Θέμιδα Σκορδέλη, η οποία καταδικάστηκε πρόσφατα για ηθική αυτουργία. Και έχει σημασία η ηθική αυτουργία, διότι επιβεβαιώνει ότι ήταν οργανωμένη επίθεση με βάση την ιεραρχία και κατόπιν εντολών, ότι οι δράστες ακολούθησαν την εντολή της ιεραρχικά ανώτερής τους.
Μίλησα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Περιέγραψα ότι ήταν οργανωμένη επίθεση από τη ΧΑ, που εκτελέστηκε από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, το οποίο ξεκίνησε από τα γραφεία της οργάνωσης στην περιοχή, μετά το μήνυμα που έστειλε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Πατέλης, δηλαδή ο ανώτερος τοπικά, στα μέλη του τάγματος εφόδου, καλώντας τα να σπεύσουν στην Τοπική. Και το μήνυμα αυτό το έστειλε βέβαια αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον δικό του ιεραρχικά ανώτερο, τον περιφερειάρχη Πειραιά, δηλαδή τον Λαγό.
Μίλησα για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Για τα μηνύματα και τις κλήσεις του Λαγού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ο Λαγός συνομιλούσε με τον Αναστάσιο Πανταζή, επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος που πραγματοποιούσε την επίθεση, ενημέρωνε για την εξέλιξη της επίθεσης τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, ο οποίος προφανώς βρισκόταν σε επιφυλακή, και πανηγύριζε με τον Σωτήρη Δεβελέκο, γνωστό στέλεχος της οργάνωσης, σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου και σημερινό πυρηνάρχη Πειραιά στον οποίο λέει και το χαρακτηριστικό «τους μακελέψαμε».
Μίλησα επίσης για τη δομή της οργάνωσης, για την «Αρχή του Αρχηγού» που είναι απαραβίαστο πρόσωπο, ο Φύρερ, ο απόλυτος ηγέτης, αυτός που παίρνει τις αποφάσεις και χαράζει τις κεντρικές γραμμές μαζί με το στενό του πυρήνα, δίνοντας τις κεντρικές εντολές. Και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι ιεραρχικά κατώτεροι περιφερειάρχες και πυρηνάρχες να εξειδικεύσουν τις εντολές αυτές και να επιτεθούν στους στόχους.
Πόσο επιβεβαιώνουν όλα αυτά το κατηγορητήριο;
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Επιβεβαιώνουν απόλυτα το κατηγορητήριο, ότι όντως μιλάμε για οργάνωση με συγκεκριμένη ιεραρχία και δομή που έχει σκοπό να τελέσει εγκλήματα, τα οποία και τελεί. Και αυτό το ξέρουμε και από τα στοιχεία αλλά και από τις πάνω από είκοσι μέχρι σήμερα καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών της ΧΑ για επιθέσεις σε βάρος πολιτικών της αντιπάλων, μεταναστών ή όσων με βάση τη ναζιστική της ιδεολογία θεωρεί υπανθρώπους. Και είναι μια δράση που κρατά δεκαετίες, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά σήμερα. Απλώς από το 2012 και μετά, που η ΧΑ μπαίνει πια στο Κοινοβούλιο και έχουμε και την περίφημη δήλωση Κασιδιάρη ότι «εκμεταλλευόμαστε ορισμένα προνόμια που μας δίνει το Κοινοβούλιο», δηλαδή τη βουλευτική ασυλία και την οπλοφορία, από εκεί και πέρα έχουμε μια μεγάλη κλιμάκωση των επιθέσεων που πλέον αρχίζουν να γίνονται καθημερινές.
Τι ρόλο έχουν παίξει τα γραφεία της ΧΑ, κεντρικά και τοπικά;
Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ότι οι επιθέσεις ξεκινούν από τα γραφεία τους. Εκεί συγκροτείται και οργανώνεται το τάγμα εφόδου, από εκεί εφορμά για να επιτεθεί στους στόχους του. Από τα επίσημα γραφεία. Αποδεικνύοντας έτσι ότι η δομή του υποτιθέμενου «πολιτικού κόμματος» και της εγκληματικής οργάνωσης ταυτίζονται.
Δεν το λέμε αυθαίρετα, το βλέπουμε στις επιθέσεις που γνωρίζουμε. Αυτό έγινε στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα –παρένθεση εδώ: υπάρχει σε βίντεο δήλωση του Αρβανίτη, στην εκδήλωση για την επέτειο των δύο χρόνων από τη δημιουργία της Τοπικής της Νίκαιας, που εξυμνώντας τη δράση του τοπικού τάγματος εφόδου λέει ότι αυτά δεν είναι γραφεία, είναι «εθνικιστικό στρατηγείο, ένα από τα ορμητήρια της Ελλάδος» και έχει σημασία για τη λέξη που χρησιμοποιεί. Πράγματι τα γραφεία είναι ορμητήρια για τις επιθέσεις.
Επίσης στην επίθεση στο «Συνεργείο» μετέχουν τρεις Τοπικές: της Νίκαιας, του Πειραιά και του Αλίμου που όλων τα μέλη ξεκινούν από τα γραφεία τους και συγκεντρώνονται στα γραφεία του Αλίμου για να συγκροτήσουν όλοι μαζί το κοινό μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου. Στα ίδια γραφεία γίνεται η προαναγγελία της συγκεκριμένης επίθεσης από τον Παναγιώταρο λίγους μήνες πριν, που είχε πει «οσονούπω θα κάνουμε τη βόλτα μας όπως ξέρουμε εμείς στην Ηλιούπολη».
Και βέβαια έχουμε τις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου στο ξενοδοχείο Κρίσταλ το 2012, ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι όταν περνάνε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής «είτε τρέχουν είτε δεν προλαβαίνουν να τρέξουν». Μάλιστα, όπως είπα και στο δικαστήριο, μετά από αυτή τη δήλωση δε χρειάζονται πχ οι χρυσαυγίτες της Πάτρας εξειδικευμένη εντολή για να επιτεθούν στον Αντίοχο ή ο Ζέρβας πιο πρόσφατα για να επιτεθεί από τα γραφεία στη Μεσογείων στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.
Και απ’ όλα τα στοιχεία, είναι το μόνο που βρήκαν οι Χρυσαυγίτες να αμφισβητήσουν στη συνέχεια, λέγοντας ότι ποτέ ο Μιχαλολιάκος δεν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις. Φυσικά διαψεύστηκαν αμέσως μετά, όταν δημοσιεύσαμε το σχετικό βίντεο που ο Μιχαλολιάκος κάνει τη δήλωση. Πάντα όταν η εγκληματική της δράση αποκαλύπτεται, η ΧΑ σπεύδει να τη διαψεύσει για να γλιτώσει τις ποινικές ευθύνες. Αυτό έχει κάνει σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που εξετάζει σήμερα το δικαστήριο. Αλλά μετά βέβαια οι διαψεύσεις αυτές καταλήγουν να μετατρέπονται σε ομολογίες ενοχής.
Πώς ήταν η εμπειρία της κατάθεσης στο δικαστήριο;
Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στην αίθουσα του δικαστηρίου επιβεβαιώνεται απολύτως, σαν αίσθηση πια, αυτό που γνώριζες από πριν, ότι αυτή η δίκη είναι τεράστιας σημασίας. Και ότι βρίσκεσαι σε ένα χώρο που επιτελείται κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί αυτό; Γιατί το διακύβευμα αυτής της δίκης είναι αν είναι ανεκτά τα ναζιστικά εγκλήματα στους δρόμους, αν είναι ανεκτή η οργανωμένη εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου.
Υπάρχει σίγουρα προσπάθεια εκφοβισμού των μαρτύρων από την πλευρά της υπεράσπισης. Όσο πιο συνειδητοποιημένος όμως είσαι για το ότι έχεις πάει να πεις την αλήθεια και θα την πεις ό,τι και να γίνει, τόσο λιγότερο σε αγγίζει. Από εκεί και πέρα για μένα αυτή η τακτική το μόνο που τελικά αποδεικνύει είναι την απόλυτη γύμνια υπερασπιστικών επιχειρημάτων και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του δικαστηρίου από την ουσία της υπόθεσης που είναι η εγκληματική δράση της ΧΑ.
Πόση σημασία έχει η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης;
Δυστυχώς τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε με τη δίκη, με βάση το διακύβευμα που είπαμε πριν, και ενώ αυτή η ναζιστική οργάνωση βρίσκεται μέσα στο κοινοβούλιο προσπαθώντας να αντιγράψει το πρότυπό της, τον Γερμανό φύρερ, τον Χίτλερ. Θεωρώ πολύ σημαντικό να καλύπτεται η δίκη και οι δημοσιογράφοι να ασχολούνται με την εγκληματική δράση της ΧΑ – και φυσικά υπάρχουν συνάδελφοι και Μέσα που το κάνουν υποδειγματικά. Είναι σημαντικό όμως τα μίντια πραγματικά να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για αυτήν την υπόθεση. Είναι σημαντικό π.χ. η δημόσια τηλεόραση, η ΕΡΤ, να αφιερώσει ιδιαίτερη ξεχωριστή εκπομπή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Κι έπειτα είναι και το ζήτημα της αίθουσας και των συνθηκών διεξαγωγής της δίκης, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιείται πότε στο Εφετείο και πότε στον Κορυδαλλό. Στον Κορυδαλλό όμως δεν λειτουργούν καν τα μικρόφωνα. Άρα λοιπόν η οριστική μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, θα συμβάλει καθοριστικά και στη δημοσιότητά της.