(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 20/7/2017)
Σημαντικές πτυχές της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας ξεδίπλωσε η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά κατά τη χθεσινή κατάθεσή της στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Γέννημα-θρέμμα της πλατείας Βικτωρίας και κάτοικος της οδού Αριστοτέλους, η κ. Παπαχελά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς η οργάνωση βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί και να πουλήσει προστασία στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα από το 2008, όταν η ίδια είδε για πρώτη φορά οργανωμένη δύναμη της Χ.Α. στην περιοχή με επικεφαλής τον Παναγιώταρο, ενώ υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικά βίαιης δράσης και εγκληματικών ενεργειών των ταγμάτων εφόδου.
Συμπαγείς και οργανωμένοι, κρατώντας ξύλα και φορώντας μαύρα ρούχα, με συνθήματα «Εξω οι λαθρομετανάστες από τη γειτονιά», «Η γειτονιά ανήκει στους Ελληνες», οι χρυσαυγίτες έκαναν περιπολίες και επετίθεντο σε αλλοδαπούς αλλά και εναντίον όσων είχαν αντίθετη γνώμη και δεν συμμερίζονταν της απόψεις τους, υποστήριξε η μάρτυρας και χαρακτήρισε τη δράση της οργάνωσης ευρύτατα γνωστή καθώς «ήταν κοινό μυστικό» τι συνέβαινε εκεί.
Η ίδια ήταν παρούσα στο πογκρόμ κατά μεταναστών που οργάνωσε η Χ.Α. στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011. Οπως περιέγραψε, άρχισαν να κυνηγούν και να δέρνουν με πολύ άγριο τρόπο τους αλλοδαπούς. «Μπροστά στα μάτια μου ξυλοφόρτωσαν γυναίκες με παιδιά και μπροστά στα μάτια μου έσπασαν στο ξύλο πωλητή με κουλούρια […] Ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν έχω ξαναφοβηθεί ποτέ τόσο στη ζωή μου».
Τον Δεκέμβριο του 2010 η μάρτυρας βρέθηκε σε συναυλία που οργάνωσε η Εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα με το Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου.
Εκεί, δίπλα σε διαμαρτυρόμενους κατοίκους, ομάδα με μαύρα ρούχα και δοκάρια και με επικεφαλής τη Θέμιδα Σκορδέλη (υποψήφια βουλευτής της Χ.Α. που έχει καταδικαστεί για μαχαίρωμα Αφγανού στον Αγιο Παντελεήμονα αλλά και για επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου) «φώναζαν να μην μπουν μέσα οι άλλοι, σαν να ήταν δικό τους το μέρος. Ηρθαν και ΜΑΤ, και άκουγα την ομάδα της Χ.Α. να λένε “όχι τώρα, θα σου πω εγώ πότε”. Είχαν κινηθεί απειλητικά προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Η απαθής στάση της αστυνομίας δεν ήταν πρωτόγνωρη για την αντιδήμαρχο, καθώς ήξερε ότι από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα δεν έκαναν ούτε περιπολίες για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις καταγγελίες για επιθέσεις. «Αυτό που ακουγόταν ήταν ότι υπήρχαν θύλακες στην αστυνομία που πρόσκεινταν στη Χ.Α.», κατέθεσε.
Η δράση της Σκορδέλη
Ούτε η δράση της Σκορδέλη ήταν ξένη προς τη μάρτυρα καθώς, όπως είπε, πήγαινε σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια ως εκπρόσωπος των κατοίκων, ενώ σε μία συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι «όταν έχουμε κατσαρίδες, εμείς τις πατάμε».
«Ο πρόεδρος τότε την απέβαλε από την αίθουσα και βγαίνοντας σε κάποιο διάλειμμα και μιλώντας με άλλους κατοίκους τούς είπα ότι “κι εγώ κάτοικος είμαι αλλά δεν κυνηγάω τον κόσμο να τον σκοτώσω”. Και τότε μου είπε η Σκορδέλη, χωρίς να της απευθυνθώ, ότι “ξέρουμε πάρα πολύ καλά, κυρία Παπαχελά, πού μένετε”. Αυτό το εισέπραξα ξεκάθαρα ως απειλητικό».
Από την όλη δομή της Χ.Α. η μάρτυρας κατέτεινε ότι υπάρχει μια οργανωμένη από τα πάνω δράση που εφαρμόζει τη ναζιστική ιδεολογία. Συμμετείχε, άλλωστε, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων όταν ο Μιχαλολιάκος λογόφερε με τον Π. Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αποχωρώντας σήκωσε ναζιστικά το χέρι του. «Ηταν προκλητικό, το εισέπραξα ως μια δήλωση ότι “είμαι ναζί, είμαι εδώ και να με φοβάστε” και δεν ξέρω τι άλλο…», είπε η κ. Παπαχελά.
Επόμενη δικάσιμος, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.