Θ. Κούρκουλας: «Είδα τον Μιχαλολιάκο μπροστά στο τάγμα εφόδου»

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 13/6/2017)

Το οργανωμένο σχέδιο κλιμάκωσης της βίας της Χρυσής Αυγής, την περίοδο 2008-2010, περιέγραψε στο Εφετείο ο μάρτυρας Θανάσης Κούρκουλας, εκπαιδευτικός και μέλος της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».

Όπως κατέθεσε ο ίδιος ενώπιον της προέδρου της έδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε πολλά περιστατικά βίαιης δράσης και εγκληματικών ενεργειών των ταγμάτων εφόδου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

• Στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων, τον Φεβρουάριο του 2008, κατά της διάρκεια της οποίας τάγμα εφόδου 70-80 ατόμων, με κράνη, στειλιάρια και μαχαίρια, επιτέθηκε σε αντιφασίστες διαδηλωτές, στην πλατεία Κλαυθμώνος, εφορμώντας μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ.

Κατά την επίθεση των χρυσαυγιτών -την οποία αποτύπωσαν τότε τα ειδησεογραφικά δελτία- τραυματίστηκαν διαδηλωτές στο κεφάλι, και μαχαιρώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο.

«Μου έκανε εντύπωση, πέρα από τη βιαιότητα του περιστατικού και η στάση της αστυνομίας, αλλά και η συνειδητή κατά τη γνώμη μου απόφαση της ηγεσίας της οργάνωσης, να γίνει δημόσια μια τέτοια ενέργεια, μέρα μεσημέρι.

»Όχι στο σκοτάδι, παγανιά σε πολιτικούς αντιπάλους ή μετανάστες. Αλλά δημόσια, να κάνει αυτό που έκανε, να το δείξουν τα ΜΜΕ, προφανώς για να στείλει ένα μήνυμα.

»Ότι είναι ομάδα αποφασισμένη, οργανωμένη να τσακίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Υπήρχαν μέχρι τότε επιθέσεις –όπως η ανθρωποκτόνος επίθεση στον Δ. Κουσουρή, που καταδικάστηκε αμετάκλητα ο Περίανδρος, αλλά αυτή τη φορά η επίθεση ήταν φανερή».

• Στην επίθεση τάγματος εφόδου της Χ.Α. στις 9/5/2009 σε πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλύσει στο εγκαταλειμμένο κτίριο του παλαιού Εφετείου στην Οδό Σωκράτους.

Πρόκειται για τα γεγονότα που ακολούθησαν τη συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων» στην Ομόνοια, στην οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας «οι μισοί συγκεντρωμένοι τουλάχιστον είχαν στειλιάρια και κράνη».

«Με τη λήξη της συγκέντρωσης, τάγμα εφόδου 100 ατόμων, με επικεφαλής τον Μιχαλολιάκο και τον Λαγό, φεύγει από την Ομόνοια, μπαίνει στη Σωκράτους, πάει μπροστά στα κάγκελα του Παλαιού Εφετείου, και εκσφενδονίζουν πέτρες, δοκάρια και κρότου λάμψης (…)

»Είδα με τα μάτια μου το Μιχαλολιάκο μπροστά στο τάγμα εφόδου, ήταν απόλυτος γνώστης του περιστατικού. Μπροστά τους ακριβώς, στο μέσο της παράταξης ήταν ο Λαγός. Δεν φοράει κράνος και ηγείται. Είναι η φυσική ηγεσία».

• Στη δημόσια εμφάνιση αγήματος χρυσαυγιτών, σε συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκιων» στις 24 Νοεμβρίου 2008 στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα ενάντια στη «λαθρομετανάστευση».

• Στην επίθεση χρυσαυγιτών και «αγανακτισμένων κατοίκων» στις 13 Μαΐου 2009, σε παρουσίαση βιβλίου του Γκαζμέντ Καπλάνι στην πλατεία Αγ. Παντελήμονα:

«Η εκδήλωση διακόπηκε βίαια από αγανακτισμένους που μας προπηλάκισαν. Ανάμεσά τους αναγνωρίσαμε τον Παναγιώταρο και την Σκορδέλη, τοπικά μελη της επιτροπής κατοίκων, όπως ο Σπύρος Γιαννάτος που έχει καταδικαστεί με τη Σκορδέλη για βιαίη επίθεση.

»Η κ. Αλίκη Παπαδάκη. Σύνολο, 50 άτομα. Αφού μας έδιωξαν, έβαλαν λουκέτο στην παιδική χαρά. Δεν τους άρεσε να παίζουν τα παιδάκια. Ηταν παρών ο αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς, από τον οποίο είχαμε ζητήσει και άδεια. Πήγε κάτι να τους πει, αλλά τον αγνόησαν.

»Τότε έβαλαν το λουκέτο, και το ανακοίνωσαν με περηφάνια στα κανάλια. “Κλείσαμε την παιδική χαρά για να μην μπαίνουν οι Αφγανοί”». Το περιστατικό αυτό σηματοδοτεί μια κλιμάκωση.

• «Στις 9 /6/2009 πηγαίνει ένας πατέρας να παίξει με το γιο του στην παιδική χαρά. Τασούλας λεγόταν. Μπήκε στην παιδική χαρά και προπηλακίστηκε από τους “αγανακτισμένους”. 40 με 50 άτομα του είπαν να φύγει (…)

»Αναγνώρισα τον Παναγιώταρο, τη Σκορδέλη, και το τοπικό τμήμα των “συμπαθούντων” της Χ.Α. Ηταν μαινόμενοι. Γιατί θεώρησαν την κίνηση του Τασούλα ανθελληνική.

»Οι αστυνομικοί, αντί να ασχοληθούν με τους 50 μαινόμενους ασχολούνταν με τον Τασούλα. Πέταγαν ντομάτες, ζαρζαβατικά, λάχανα.

»Οι αστυνομικοί που ήταν απ’έξω δεν αντιδρούσαν. Επί δύο ώρες η κ. Κούρτοβικ, εγώ και ο Τασούλας, προσπαθούσαμε να πείσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις να απωθήσουν το μαινόμενο πλήθος, για να φύγουμε από το Α.Τ. χωρίς να κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα. Δεν το έπραξαν».

• Η επίθεση χρυσαυγιτών -με επικεφαλής τη Θέμιδα Σκορδέλη και παρουσία του Παναγιώταρου- στον Αγιο Παντελεήμονα, κατά του Αλέκου Αλαβάνου και άλλων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν από τις δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2010.

Για την επίθεση καταδικάστηκαν για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση η Σκορδέλη, ο Γιαννάτος, και άλλοι δύο χρυσαυγίτες.

– Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Ιουνίου στη δικαστική αίθουσα φυλακών Κορυδαλλού.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.