Αναγνώρισαν τον Μίχο (148η+149η μέρα)

Εφετείο Αθήνας, 27/4.

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 3/5/2017)

Η υπόθεση της επίθεσης σε αντιφασίστες στην Πάρο από το περιφερόμενο τάγμα εφόδου της Νίκαιας στις 28/2/13 εκτυλίχθηκε την 148η (27/4) και την 149η (2/5) δικάσιμους στο Εφετείο και στις φυλακές Κορυδαλλού αντίστοιχα.

Η υπόθεση της Πάρου που δεν έχει διερευνηθεί ποτέ από την δικαστική εξουσία αφού κανείς δεν συνελήφθη εκείνο το βράδυ είναι μια από τις σημαντικότερες συνεκδικαζόμενες υποθέσεις αφού εμπλέκει απευθείας τον ναζί βουλευτή Νίκο Μίχο που αναγνωρίστηκε και από τους δυο μάρτυρες Μαρία Τρούλου, νηπιαγωγό και Σάββα Μαυρίδη, κουρδιστή, τεχνικό μουσικών οργάνων, σαν ένας από τους βασικούς δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

Συμμετοχή στην σφοδρότατη επίθεση που θα μπορούσε να έχει και νεκρούς είχαν και στελέχη της ΧΑ που κατηγορούνται και για άλλες επιθέσεις, όπως οι Πατέλης, Καζατζόγλου και Τσακανίκας, βασικά μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, συγκατηγορούμενοι του Ρουπακιά για τη δολοφονία του Φύσσα και με άμεσες επαφές με τον Λαγό και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο χρυσαυγίτικος συρφετός (20-30 φουσκωτοί με μηχανές και αυτοκίνητα), που εκτός από το Μίχο συνόδευαν και τους ναζί βουλευτές Λαγό και Παναγιώταρο, με επίσημη αιτιολογία την κοπή βασιλόπιτας, έκαναν απόβαση στο νησί για να επιβάλουν το φόβο και την τρομοκρατία. Μαζί τους με το ίδιο καράβι έφτασαν τρεις δοιμιρίες ΜΑΤ από την Νάξο και την Σύρο.

Σ. Μαυρίδης και Μ. Τρούλου εκείνη την περίοδο ήταν ζευγάρι. Αποφάσισαν να κατέβουν μαζί στην διαδήλωση που καλέστηκε στο κέντρο της Πάρου εκείνο το βράδυ. “Εγώ δεν είχα δει τόσο κόσμο ξανά στο νησί, περίπου 500 άτομα”, ανέφερε στην κατάθεσή του ο Μαυρίδης. “Υπήρχε μουσική. Δεν είχε προγραμματιστεί πορεία από ό,τι ξέρω. Βγήκε κάλεσμα στο μικρόφωνο. Ήταν αυθόρμητο φαντάζομαι. Ακολούθησαν 250-300 άτομα, από όλες τις ηλικίες. Ανήλικοι, κυρίες με καροτσάκια. Δεν ξέραμε πού θα πηγαίναμε” τόνισε ο Μαυρίδης.

Με μεταλλικό αντικείμενο

“Η Αστυνομία μας απέκλεισε τη δίοδο από τους κεντρικούς δρόμους και πήγαμε από τα στενά, στα καλντερίμια” ανέφερε στην κατάθεσή της η Μαρία Τρούλου .“Όσοι ήταν μπροστά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και άρχισαν να οπισθοχωρούν. Προσπάθησα να βρω διέξοδο γιατί έβλεπα κόσμο να έρχεται προς τα πίσω και τα ΜΑΤ να χτυπάνε χαμηλά. Είδα ένα ισόγειο τοιχίο μιας βεράντας και προσπάθησα να μπω μέσα. Νιώθω κάποιον που είναι έξω από το μπαλκόνι να με πιάνει από το κεφάλι, από τα μαλλιά και να χτυπάει με ορμή το κεφάλι μου πάνω στο τοιχίο. Ζαλίστηκα και χάνω τις αισθήσεις μου. Ακολούθως ο Μαυρίδης, που με έψαξε και ήρθε να να με βοηθήσει,  με σηκώνει και φωνάζει το όνομά μου και έτσι καταλαβαίνω ότι είναι αυτός. Και τότε νιώθω και άλλο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ με είχε σηκώσει ο Μαυρίδης.

Ήταν ένας άνδρας με αδρά χαρακτηριστικά, ήταν πάνω μου, και είχε φως στο δρόμο. Με κρατούσε από τα πέτα του κοτλέ παλτώ που φορούσα”, καταλήγει αναφερόμενη στο Μίχο που λίγο αργότερα από φωτογραφίες θα αναγνώριζε ως το άτομο που χτύπησε και αυτήν και τον Μαυρίδη. Αυτή έκανε 10 ράματα, ο Μαυρίδης 17. Δεν ήταν οι μόνοι που χτυπήθηκαν εκείνο το βράδυ από τους μανιασμένους ναζί. Ένας ανήλικος μαθητής και ένας Ολλανδός φωτογράφος είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά τους.

“Η αστυνομία δεν ξανασχολήθηκε ποτέ με το περιστατικό. Εκείνη την περίοδο οι χρυσαυγίτες είχαν ασυλία”, ανέφερε ο Μαυρίδης για να εξηγήσει γιατί δεν κατονόμασαν από την αρχή τον Μίχο ως δράστη της δολοφονικής επίθεσης. “Φοβόμουν πως μια τέτοια καταγγελία θα είχε συνέπειες στη ζωή μου”.

Η Μαρία Τρούλου έκανε επίσημη καταγγελία -κατά αγνώστων- και όλη την επόμενη περίοδο επίμονα μάζεψε φωτογραφίες, βίντεο, ό,τι υλικό μπορούσε να δέσει την υπόθεση σε περίπτωση που θα έφτανε σε προανακριτική εξέταση. Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα όταν οι δικαστικές αρχές άρχισαν να ψάχνουν τις επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα έφερε μαζί της όλο το υλικό και το κατέθεσε στις ανακρίτριες.

Συγκέντρωση στο Εφετείο με διπλό μήνυμα

“Εμείς που έχουμε βασανιστεί πάρα πολύ από τους παππούδες και τους πατεράδες τους, γιατί είναι τα αυθεντικά παιδιά των βασανιστών μας, δεν θα αφήσουμε τον φασισμό να περάσει στη χώρα μας. Όλοι μαζί. Δεν θα μας χωρίσει τίποτα στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Επί εφτά χρόνια νιώσαμε στην πλάτη μας τον φασισμό. Εδώ στο Εφετείο που τότε ήταν οι φυλακές Αβέρωφ ήμουν κλεισμένος επί ενάμιση χρόνο. Και σταθήκαμε όρθιοι και ας ήμασταν νέοι. Γιατί είχαμε τις ιδέες μας και τη συνείδηση που έλεγε: Ποτέ πια φασισμός», είπε ο Κώστας Μανταίος πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) στο σύντομο χαιρετισμό του στην συγκέντρωση που οργανώθηκε το πρωί της Πέμπτης 27/4 έξω από τη δίκη της ΧΑ στο Εφετείο της Αθήνας.

Η συγκέντρωση με το διπλό μήνυμα έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την έναρξη της δίκης (20/4/15) και 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη ‘67. Οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και με την στήριξη του ΣΦΕΑ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΕΝΕΝ, της Γ’ ΕΛΜΕ, του Δήμου Κορυδαλλού και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας ενώ συμμετείχαν με στάση εργασίας οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ και εργαζόμενοι στα σωματεία των νοσοκομείων Αγ. Σάββας και Γεννηματάς.

«Η μάχη που δίνουμε ενάντια στο ρατσισμό και τους ναζί της ΧΑ δένεται με τη σκληρή μάχη ενάντια στο 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις υποδείξεις της τρόικα», ανέφερε στην ομιλία του ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός, πρόεδρος στο σωματείο του Αγ. Σάββα, ενώ ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός, μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, θύμισε την σημαντική αντιφασιστική απεργία στις 20 του Απρίλη 2015 την μέρα που ξεκίναγε η δίκη. Ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα μίλησε έχοντας στο πλευρό του τον Αμπντούλ Λατίφ ένα από τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το τμήμα LGBTQ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητές από τα ΤΕΙ Αθήνας, την Πάντειο και τη Νομική, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Μαρουσιού και Βορείων και η ΟΡΜΑ.

Παρούσες

Παρούσες στο Εφετείο ήταν τόσο η Μαρία Κασκαρίκα μητέρα του 24χρονου φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που δέχτηκε πριν τρεις βδομάδες δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, όσο και η Μάγδα Φύσσα που όπως πάντα ήταν εκεί, είτε η δίκη γίνεται στο Εφετείο είτε στον Κορυδαλλό.

«Σήμερα δεν διαδηλώνουμε απλά για κάποιες βουβές επετείους αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε μια ζωντανή μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες», ανέφερε η Ιλιρίντα Μουσαράι, εκπρόσωπος των φοιτητών της ΝΟΠΕ.

Tη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Σηφακάκης εκ μέρους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για τις μάχες της επόμενης περιόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

«Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ τιμάμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς, στους φυλακισθέντες και τους εξορισθέντες της δικτατορίας και δεν ξεχνάμε τον κίνδυνο του φασισμού», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους των δικηγόρων πολιτικής αγωγής.

«Δυο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης η μέρα της τελικής κρίσης για τα εγκλήματα και την τρομοκρατία της ΧΑ αρχίζει να πλησιάζει. Παρόλο που δικάζονται με κατηγορίες λιγότερες από αυτές που αντιστοιχούν στα εγκλήματά τους, όσο και αν προσπαθούν να βάλουν εμπόδια και να προκαλούν επεισόδια, όσο και αν το παίζουν νόμιμο πολιτικό κόμμα, η ώρα να καταδικαστούν όπως τους αξίζει πλησιάζει. Με την καθημερινή μας παρουσία μέσα και έξω από τη δίκη δίνουμε τη μάχη της αποκάλυψης του εγκληματικού χαρακτήρα της ΧΑ αλλά μαζί δίνουμε και τη μάχη της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού απέναντι στη φασιστική απειλή. Η σημερινή συγκέντρωση δείχνει το δρόμο για τη δίκη-καταδίκη της ΧΑ μέσα και έξω από τα δικαστήρια».

Συνέντευξη τύπου της πολιτικής αγωγής

Συνέντευξη τύπου –αποτίμηση των 2 ετών της δικαστικής μάχης– καλούν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη των ναζί της Χρυσή Aυγή, την Πέμπτη 4 Μάη, στις 12.30μμ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Οι δικηγόροι θα μιλήσουν για την πρόοδο και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, για την τακτική της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας και για τις πρόσφατες επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, ενώ θα κάνουν ιδιαίτερο κάλεσμα για την μεγάλη συναυλία με τους Sadomas, Mc Yinka, Radio Sol, Δημήτρη Πουλικάκο, Σπυριδούλα και άλλους, που οργανώνεται την Κυριακή 7/5 στο Gagarin (Λιοσίων 205) για την στήριξη και την ενίσχυση της πολιτικής αγωγής. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα κυκλοφορήσουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Αλλαγή χώρου από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο ανακοινώθηκε για τις 30/5. Οι ημερομηνίες για το Μάη πλέον είναι ως εξής: 8/5, 16/5, 22/5 και 30/5 στο Εφετείο, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 στον Κορυδαλλό. Ανακοινώθηκαν οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου και για τον Ιούνιο: 1/6, 8/6, 20/6 και 30/6 στο Κορυδαλλό και 2/6, 6/6, 13/6, 26/6, 28/6 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.