Π. Τσακανίκας: “Ομάδες που εγκληματούσαν, οργανωμένες από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής”

Κάποια από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο.

(Κείμενο: Ειρήνη Προμπονά, Στο Κόκκινο, 25/4/2017)

Με την εξέταση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα ολοκληρώθηκε την Τρίτη  στον Κορυδαλλό η 147η δικάσιμος στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο σχετικά με τις απειλές που δέχτηκε από τον βουλευτή της ΧΑ Κων/νου Μπαρμπαρούση, αλλά και την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο αστυνομικός της συνοδείας  του βουλευτή Δ. Μακρής, έπειτα από δημοσιεύματα που έκανε στην ιστοσελίδα που εργαζόταν για την δράση της ΧΑ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Όπως είπε κατά την εξέτασή του το 2013 γίνονταν πολλά επεισόδια στο Αγρίνιο μεταξύ Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών. Είχαν ξεκινήσει από το 2012 και είχε δημιουργηθεί «κάτι σαν βεντέτα εκείνη την περίοδο», πριν συμβεί κατι μεταξύ του ίδιου και του Μπαρμπαρούση.

«Τον Μάιο του 2013 στο νοσοκομείο του Αγρινίου, ήταν η γυναίκα του έγκυος, δεν μάθαμε τι έγινε ακριβώς, μία συμπλοκή. Στο μαγαζί που είναι δίπλα από το σπίτι μου, υπάρχει ένα ροκ κλάμπ, που συχνάζουν αντιεξουσιαστές. Άκουσα φωνές. Δεν είδα κάτι. Έμαθα μετά ότι ήταν Μπαρμπαρούσης με ένα άλλο άτομο. Οι άλλοι εμπλεκόμενοι ήταν προφανώς οι θαμώνες. Προφανώς επειδή είχε προηγηθεί αυτό το επεισόδιο στο νοσοκομείο. Κι εγώ ανάρτησα στο σάιτ, ότι έγινε αυτό το επεισόδιο. Και μετά με πήρε ο Μπαρμπαρούσης τηλέφωνο. Και μου λέει «τι είναι αυτά που γράφεις; Θα σε γαμήσω εσένα την οικογένεια σου. Άρχισε να με βρίζει ωρυόμενος. Δεν υπήρχε περιθώριο για συζήτηση. Θεώρησα σκόπιμο να τον καταγγείλω. Δεν υπέβαλα μήνυση, απλά το ανέφερα ως περιστατικό, ώστε αν τυχόν κάτι συμβεί να το γνωρίζουν. Απείλησε εμένα και την οικογένεια μου.»

Ο μάρτυρας συνέχισε στην κατάθεσή του αναφερόμενος σε νέο περιστατικό που ακολούθησε στο ίδιο μαγαζί:

«Έφτασαν τρία αυτοκίνητα και βγήκαν 7-8 κρανοφόροι, τους φωτογράφισα κιόλας. Το μαγαζί είχε κάποια άτομα μέσα. Οι κρανοφόροι προκάλεσαν φθορές στο μαγαζί. Προφανώς η αστυνομία έχοντας τις πινακίδες των αυτοκινήτων έχουν ταυτοποιηθεί τα άτομα. Από τις πληροφορίες της Αστυνομίας ήταν χρυσαυγίτες. Δεν ξέρω ονόματα. Το επόμενο περιστατικό ήταν με δυναμιτάκια. Ήμουν στο σπίτι και το άκουσα. Και μετά από λίγο διάστημα μου έκαψαν το αυτοκίνητο. Πλήρης καταστροφή. Αλλά δεν ξέρω ποιος».

Ο Π. Τσακανίκας, συνεχίζοντας την κατάθεσή του, μίλησε και για την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο αστυνομικός της φρουράς του Μπαρμπαρούση Μακρής, τον Σεπτέμβριο του 2013, για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο λόγος ήταν πως ο δημοσιογράφος είχε γράψει και αναρτήσει ρεπορτάζ για αντικείμενα που βρέθηκαν σε μέρος που ήταν ιδιοκτησία του Μακρή και στεγάζονταν τα γραφεία της ΧΑ. Στον χώρο αυτόν βρέθηκαν  τσεκούρια, ρόπαλα, επικαλαμίδες κ.α

«Εγώ έκανα την ανάρτηση και περιείχε και τη φωτογραφία του. Μου έκανε μήνυση και συνελήφθηκα. Αφέθηκα ελεύθερος το δικαστήριο έγινε και αθωώθηκα. Αυτός απέσυρε τη μήνυση, αλλά α τα αδικήματα του τύπου δικάζονται ούτως ή άλλως. Εγώ δεν υπέβαλα μήνυση κατά αυτού».

Μηνύματα που απειλούσαν τον μάρτυρα με μηνύσεις είχε λάβει και από άλλο «κορυφαίο στέλεχος της ΧΑ», τον Λ. Σταθόπουλο, κι αυτό γιατί είχε κάνει αναφορά σε ανάρτηση του για εγκληματική οργάνωση. «Τελικά δεν έκανε τίποτα γιατί σκοτώθηκε σε τροχαίο», είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο Μακρής ήταν αστυνομικός στο Αιτωλικό, πριν γίνει αστυνομικός στην φρουρά του βουλευτή της ΧΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου για το πώς είναι η ΧΑ τώρα στην περιοχή ο μάρτυρας απάντησε πως είναι ανενεργή μετά την δολοφονία Φύσσα, κυρίως τον τελευταίο χρόνο, ενώ αντιμετωπίζει και εσωτερικά θέματα.

Τον μάρτυρα εξέτασε η έδρα:

  • Εισαγγελέας: Φοβόσασταν;
  • Μάρτυρας: Ναι και εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι σωστά φοβόμουν.
  • Εισαγγελέας: Συνδέετε δηλαδή το αυτοκίνητο με αυτά;
  • Μάρτυρας: Ναι. Και τώρα φοβάμαι.
  • Εισαγγελέας: Μετά τα βρήκατε με το Μακρή;
  • Μάρτυρας: Απέσυρε τη μήνυση. Εγώ είχα αναρτήσει πως ένας εν ενεργεία αστυνομικός έκανε αυτά τα πράγματα.
  • Εισαγγελέας: Καταδικαστήκατε;
  • Μάρτυρας: Όχι αθωώθηκα.

Όπως κατέθεσε εξεταζόμενος και από τον αναπληρωτή Εισαγγελέα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μακρής ήταν πολύ γνωστός στην περιοχή, υπήρξε παλιά στην ΝΔ, ήταν γνωστός για την κοινωνική του δράση και ως αστυνομικός.

Η πολιτική αγωγή υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα ρωτώντας και για άλλα περιστατικά που είχαν συμβεί στην περιοχή κι αν ο στόχος ήταν ο ίδιος ή η αρθρογραφία του: «Αυτά που έγραφα ενοχλούσαν. Αυτοί είναι κατά της ελευθερίας». Ως στόχους επιθέσεων της ΧΑ ο μάρτυρας ανέφερε τις μειονότητες, τους αλλοδαπούς με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά και ως κίνητρο επίθεσης των ρατσισμό των μελών της οργάνωσης. Κατέθεσε πως θεωρεί πως όλα αυτά είναι σχεδόν σίγουρος πως τα γνώριζε η ηγεσία της ΧΑ.

Σε φωτογραφίες που προσκόμισε στο δικαστήριο συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε από τον μάρτυρα να πει στο δικαστήριο τι βλέπει:

  • Μάρτυρας: Κράνη, πηλίκια, φυσίγγια. Είναι τα ευρήματα από την αστυνομία.
  • Συνήγορος: Αυτά εδώ είναι ρόπαλα που έχουν οι αστυνομικοί;
  • Μάρτυρας: Όχι.
  • Συνήγορος: Τα κράνη αυτά είναι αστυνομικού;
  • Μάρτυρας: Αυτά, τέτοιου είδους κράνη φοράνε τα ΜΑΤ. Μερικές φορές στις επιθέσεις τους τα φοράνε χρυσαυγίτες.
  • Συνήγορος: Ήταν άνδρας των ΜΑΤ ο Μακρής;
  • Μάρτυρας: Όχι.
  • Συνήγορος: Η υποψηφιότητα του Μακρή ως δημοτικός σύμβουλος πότε έγινε;
  • Μάρτυρας: Το 2014, μετά από τα περιστατικά.
  • Συνήγορος: Το γεγονός ότι η ΧΑ έβαλε υποψήφιο μετά από αυτά τα περιστατικά, τι σας λέει;
  • Μάρτυρας: Προφανώς τα επιβραβεύει.
  • Συνήγορος: Οι ομάδες αυτές δρούσαν αυτοτελώς ως θερμόαιμοι οπαδοί;
  • Μάρτυρας: Όχι, νομίζω ότι ήταν οργανωμένο από τη ηγεσία. Γιατί έγινε και σε άλλες περιοχές και σχεδόν ταυτόχρονα.

Τον μάρτυρα εξέτασε και η υπεράσπιση. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27/04 στο Εφετείο, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση στις 08:30 π.μ για τα δυο χρόνια από την έναρξη της δίκης της ΧΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.