Η επίθεση στο Μεσολόγγι: «Δεν τους φοβήθηκα…» (144η-146η μέρα)

Η Ανδρομάχη Παπαζήση απέναντι στο τάγμα των Χρυσαυγιτών.

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 20/4/2017)

Δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρει κανείς διάσπαρτο στο διαδίκτυο το οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφορεί από την επίθεση των χρυσαυγιτών στη λαϊκή του Μεσολογγίου στις 8/9/12. Τότε είχαν παρουσιαστεί εκτεταμένα από τοπικούς σταθμούς και κανάλια σε όλη τη χώρα.

Σε αυτά φαίνονται ξεκάθαρα μέλη της ΧΑ με τις μπλούζες και τις παραλλαγές τους να πετάνε εμπορεύματα και να κλωτσάνε πάγκους μικροπωλητών. «Πολεμάμε το παρεμπόριο, ήρθαμε εδώ σήμερα να δούμε την Δημοτική Αστυνομία και τις Αστυνομικές Αρχές να κάνουν έλεγχο και αφού κωλυσιεργούσαν και δεν είχαν σκοπό να κάνουν έλεγχο, κάναμε εμείς», δήλωνε τότε προκλητικά στα κανάλια ο ναζί βουλευτής Μπαρμπαρούσης που ηγείτο του τάγματος εφόδου Αιτωλοακαρνανίας.

Στη δίκη της υπόθεσης που εκδικάστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου το Νοέμβρη του 2014, δύο χρόνια μετά το συμβάν, το οπτικοακουστικό υλικό και το βίντεο, τα πιο ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία, ΔΕΝ προβλήθηκαν ποτέ στη δικαστική αίθουσα του Μεσολογγίου, αν και είχε επισημανθεί πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης καταγραφής. Η έφοδος των χρυσαυγιτών στη λαϊκή κρίθηκε από το δικαστήριο ως εθιμοτυπική επίσκεψη του Βουλευτή στην περιοχή και όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από τις κατηγορίες. Για την ιστορία της υπόθεσης, οι επιτιθέμενοι-μέλη της ΧΑ ήταν σεσημασμένοι αφού ο ένας έχει καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλάκισης με αναστολή για επίθεση εναντίον Ρομά στο Αιτωλικό, ενώ ένας άλλος καταδικάστηκε με την ίδια ποινή για αντιποίηση αρχής σε παρόμοιο περιστατικό λαϊκής αγορά της Αιτωλοακαρνανίας, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο Μεσολόγγι.

Στην εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης στη δίκη της Χ.Α. στον Κορυδαλλό, παρόλο που κρυμμένοι πίσω από το δεδικασμένο οι συνήγοροι των ναζί προσπάθησαν να σταματήσουν την εξέταση της υπόθεσης, δεν κατάφεραν να κρύψουν την αλήθεια. Ήταν μια ακόμα σημαντική απόδειξη του ρόλου και της σημασίας της παρουσίας της Πολιτικής Αγωγής σε αυτή τη δίκη αφού υπομονετικά και με τις κατάλληλες ερωτήσεις κατάφεραν να αποδείξουν πως η ομάδα των χρυσαυγιτών ήταν ενιαία, κινούμενη γύρω από τον Μπαρμπαρούση.

Η πιο σημαντική κατάθεση για αυτή την υπόθεση ως τώρα ήταν της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Μάχης Παπαζήση (Τετάρτη 12/4) η οποία βρέθηκε μπροστά στην επίθεση και έκανε την καταγγελία. Χωρίς τη δική της επιμονή, η υπόθεση αυτή δεν θα είχε φτάσει ποτέ στις δικαστικές αίθουσες.

«Εκείνη τη μέρα πήγα στην λαϊκή και βρέθηκα στο νότιο τμήμα της λαϊκής, στην αρχή της. Άκουσα γύρω στα 30 μέτρα μακριά μου φωνές. Απομακρύνομαι από τον πάγκο που ψώνιζα και πλησιάζοντας στο σημείο του θορύβου βλέπω κάποιους πάγκους να ανατρέπονται. Μου είπαν μετά επειδή ρώτησα τι συμβαίνει, ότι ήρθαν από τη ΧΑ», τόνισε η Μάχη Παπαζήση. «Εγώ είδα μια ομάδα ανθρώπων που ενώ έρχονταν προς το μέρος μου κάνανε όλα αυτα, τις ανατροπές πάγκων και τις κλωτσιές, βρίζοντας. Είδα τουλάχιστον δύο πάγκους να αναποδογυρίζονται, οι μικροπωλητές ήταν εξαφανισμένοι. Οι επιτιθέμενοι ήταν σε στρατιωτική κατάταξη. Σε δυάδες ο ένας πίσω από τον άλλο. Είδα τον Μπαρμπαρούση να προηγείται πλαισιωμένος από αυτούς που περπατούσαν πλάι του. Μέχρι τότε δεν τον ήξερα, μετά έμαθα πώς ονομάζεται.

Παρακράτος

Ταράχτηκα και ενοχλήθηκα και τους είπα ποιοι είστε εσείς, με ποια δικαιοδοσία παίρνετε το νόμο και κάνετε ό,τι κάνετε… Τους είπα ότι αυτό σημαίνει παρακράτος και ξέρουμε τι έχει κάνει το παρακράτος στην Ελλάδα. Το παρακράτος δολοφόνησε τον Λαμπράκη. Αυτοί συνέχισαν, εγώ έφυγα και πήγα στην αστυνομία γιατί δεν είδα εκεί αστυνομικό. Και εκεί το ανέφερα.

Και κάτι άλλο. Παίρνοντας το αυτοκίνητό μου και βρισκόμενη στην άλλη άκρη της λαϊκής ειχαν ήδη φτάσει οι άνθρωποι εκεί και στη βόρεια άκρη της λαϊκης συνεργείο τηλεόρασης και έδινε συνέντευξη ο Μπαρμπαρούσης… Δεν τους φοβήθηκα, γι’ αυτό και του μίλησα… Σαν απλός πολίτης θεωρώ ότι η κοινωνία πρέπει να έχει αυτά τα αντανακλαστικά, να αντιδρά».

Οι καταθέσεις του προέδρου της ένωσης των μικροπωλητών Μεσολογγίου Αντώνη Μπαρμπετάκη (που εξετάστηκε την Δευτέρα 10/4 – 144η δικάσιμος) αλλά και της δημοτικής αστυνομικού Βασιλικής Μπαουστάνη (εξετάστηκε την Τετάρτη 12/4 – 146η δικάσιμος) που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των αδειών της λαϊκής, ήταν αδιανόητα ελλιπείς. Δεν είχαν δει τις επιθέσεις, κάτι άκουσαν γι’ αυτές, όμως δεν είδαν τις ορδές των χρυσαυγιτών που περιφέρονταν με τα μπλουζάκια τους απειλώντας κυρίως τους μετανάστες μικροπωλητές και δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν κανέναν.

Ακόμα χειρότερα, στα όρια του απαράδεκτου, ήταν η κατάθεση του αστυνομικού Νικόλαου Μουρκογιάννη που άλλα είχε γράψει στην αναφορά του στην υπηρεσία, τελικά άλλα κατέθεσε στις πρώτες προανακριτικές και στο δικαστήριο του Μεσολογγίου, ενώ τώρα (Τρίτη 11/4 – 146η δικάσιμος) «δεν θυμόταν» τίποτα: “Δεν είδα τίποτα (…) ότι έγραψα ήταν από παραδρομή (…) έκανα λάθος όταν αναφέρθηκα στον Μπαρμπαρούση”, με αποτέλεσμα μέχρι και η έδρα του δικαστηρίου στο τέλος να τον ειρωνεύεται.

Η υπόθεση συνεχίζεται με έναν ακόμα μάρτυρα στις 25/4 στον Κορυδαλλό.

Όχι στη μεθόδευση επιστροφής της δίκης στον Κορυδαλλό

Καταγγελία ενάντια στην μεθόδευση ανατροπής της μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο Αθηνών κατέθεσαν στο δικαστήριο και έδωσαν στην δημοσιότητα στις 11/4 όλοι ανεξαιρέτως δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.

“Κάθε μήνα ανακοινώνονται όλο και περισσότερες δικάσιμοι στον Κορυδαλλό, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανακοίνωση για τις δικασίμους του μηνός Απριλίου που, επί επτά συνολικών, οι πέντε έχουν προγραμματισθεί για τον Κορυδαλλό και οι δύο μόνο για το Εφετείο και του μηνός Μαΐου που, επί δέκα συνολικών, οι έξι έχουν προγραμματισθεί για τον Κορυδαλλό και οι τέσσερις για το Εφετείο.

Από τον Ιούνιο 2016 ακόμα όταν, κάτω από την πίεση του μαζικού λαϊκού κινήματος, των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και των συγγενών των θυμάτων, αποφασίστηκε η μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, η μεταφορά αυτή ποτέ δεν επιτεύχθηκε ολοκληρωτικά, αλλά πάντοτε ορίζονταν δικάσιμοι και στον Κορυδαλλό, συνήθως σε αναλογία 6 Εφετείο – 4 Κορυδαλλός κάθε μήνα, με τη δικαιολογία ότι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών είναι η μόνη ικανή να φιλοξενήσει πολυπρόσωπη δίκη και συνεπώς πρέπει η χρήση της να κατανεμηθεί ανάμεσα σε πολλές, ταυτόχρονα διεξαγόμενες, πολυπρόσωπες δίκες.

Ωστόσο, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», των κατηγορουμένων στελεχών και μελών της, υμνητών του ναζισμού, αποτελεί αναμφισβήτητη ιστορική και νομική προτεραιότητα, ανεπίδεκτη σύμμετρης κατάταξης για τη διεκδίκηση της αίθουσας διεξαγωγής της. Είναι ακόμη προφανές ότι τα επεισόδια, τα οποία κατ’ επανάληψη οι Χρυσαυγίτες που προσέρχονται στο ακροατήριο της δίκης προκαλούν, γίνονται για να συμβάλουν – μεταξύ άλλων – στην επαναπροώθησή της στον Κορυδαλλό, δηλαδή στην περιθωριοποίηση και τον περιορισμό της δημοσιότητάς της. Το ποιους εξυπηρετεί αυτή η μεθόδευση είναι προφανές.

Διεκδικούμε την άμεση και πλήρη διεξαγωγή της στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών”, αναφέρουν στην καταγγελία τους και οι 16 συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Δήλωση του συνηγόρου Τάκη Ζώτου

Την αδυναμία του να παρευρίσκεται καθημερινά στη δίκη λόγω προβλημάτων υγείας ανακοίνωσε με δήλωσή του την Τρίτη 11/4 ένας από τους πρωτεργάτες της παρουσίας της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος.  “Για λόγους υγείας δυστυχώς δε θα μπορέσω να συνεχίσω να παρίσταμαι ως πολιτική αγωγή. Με παρηγορεί το γεγονός ότι συνεχίζουν ο κύριος Παπαδάκης και ο κύριος Καμπαγιάννης και ότι ο εξαιρετικός συνάδελφος κύριος Σκαρμέας θα είναι ο τρίτος συνήγορος με βάση το υπάρχον πληρεξούσιο. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τους Αιγύπτιους αλιεργάτες που μου έδωσαν την τιμή να παρίσταμαι σε μια δίκη εξαιρετικής σημασίας και να συμβάλω στη θεσμική αντιμετώπιση για τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων. Ο Εμπάρακ όπως και τα υπόλοιπα θύματα δεν υπήρξε θύμα επειδή έκανε κάτι, αλλά επειδή είναι αυτό που είναι ο καθένας. Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους της πολιτικής αγωγής για τη συνεργασία και θα είμαι εδώ στο μέτρο των δυνάμεών μου να βοηθήσω όσο μπορώ”, δήλωσε ο Δ. Ζώτος.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Στις 25 Απρίλη στον Κορυδαλλό θα συνεχιστεί η δίκη των ναζί της ΧΑ ενώ για τις 27 Απρίλη στις 8.30πμ, που η δίκη ξαναγυρίζει στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), ετοιμάζεται η μεγάλη κινητοποίηση για τα δυο χρόνια από την έναρξή της και τα 50 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα. Οι ανακοινωμένες ημερομηνίες για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.