(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 31/3/2017)
Οργανωμένες επιθέσεις με την καθοδήγηση, τον σχεδιασμό και την έγκριση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ενίοτε με τη συμμετοχή βουλευτών και ηγετικών στελεχών, είναι οι συσχετισμένες υποθέσεις της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση που έχουν εξεταστεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων, όπως τις σχολίασαν χθες στο Εφετείο οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις, οι επιθέσεις στοχοποιούσαν όσους η ναζιστική οργάνωση κατατάσσει στους «υπανθρώπους» ή στους ιδεολογικούς εχθρούς: μετανάστες, μελαψούς, μουσουλμάνους, αντιφασιστικά στέκια, ακόμη και ανήλικους μαθητές που τόλμησαν να εκφραστούν εναντίον της Χρυσής Αυγής.
Στον σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων αναδείχθηκαν οι ομοιότητες των εγκληματικών επιθέσεων: Εκτελούνται αιφνιδιαστικά, από χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου με στρατιωτική διάταξη. Επιθέσεις πραγματοποιούσαν και μικρότερες ομάδες κρούσης, που στρέφονταν ενάντια σε μετανάστες, αλλόθρησκους ή στοχοποιημένους ως «αντιπάλους».
Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής συνόψισαν τα κοινά σημεία των καταθέσεων στις παρακάτω υποθέσεις: Επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013 από 100 χρυσαυγίτες σε μηχανές, με τη συμμετοχή των βουλευτών Λαγού και Μίχου.
Επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το 2008, πάλι από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, όπου ο Β. Σιατούνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α., καταδικάστηκε για το μαχαίρωμα δασκάλου ισπανικών και ανταμείφθηκε με την υποψηφιότητά του στα ψηφοδέλτια του κόμματος- εγκληματικής οργάνωσης.
Οι εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδες κρούσης της Χ.Α. την περίοδο 2011-2013 εναντίον Πακιστανών, Αιγύπτιων, Μπανγκλαντεσιανών, Αφρικανών…
Οι εμπρησμοί και οι βανδαλισμοί σε χώρους προσευχής, ο εμπρησμός της τανζανικής κοινότητας και του μπαρ «Κουαντρό» στην Κυψέλη από χρυσαυγίτες της ομάδας κρούσης του Αγ. Παντελεήμονα το ‘12 και το ‘13. «Χρωστάμε τη ζωή μας στο αίμα του Παύλου Φύσσα» είναι μια φράση των μαρτύρων που σχολίασαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, περιγράφοντας το κλίμα ατιμωρησίας που επικρατούσε.
Τέλος, το μαχαίρωμα του 16χρονου μαθητή Φοίβου Δεμερτζίδη από χρυσαυγίτη τον Ιανουάριο του 2013 και η ρατσιστική επίθεση από χρυσαυγίτες εναντίον Πακιστανών εργατών στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2013.
Για τη συγκεκριμένη επίθεση, που σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση σχεδιάστηκε στα τοπικά γραφεία της Χ.Α., οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες «αλληλοκαρφώθηκαν» στις απολογίες τους, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο.
Φυλετικό μίσος
Κίνητρο των εγκληματικών επιθέσεων, σχολίασαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, είναι το φυλετικό μίσος και η ναζιστική ιδεολογία. Σκοπός είναι ο εκφοβισμός ολόκληρων κοινοτήτων, όχι επειδή οι χρυσαυγίτες έχουν αντιδικίες με τα θύματα, αλλά για όσα αντιπροσωπεύουν στα μάτια των δραστών – την καταγωγή, τις ιδέες, την άποψή τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης περιορίστηκαν στη λοιδορία των μαρτύρων: Πράκτορας ο ένας, πρώην τρομοκράτης ο άλλος, αμόρφωτοι που μιλάνε greeklish ο έφηβος που μαχαιρώθηκε και οι συμμαθητές του…
Οταν δεν τους φταίνε οι μάρτυρες, φταίνε τα MME που είναι «πληρωμένοι κονδυλοφόροι» ή τα θύματα που «προσεύχονταν σε παράνομα τζαμιά», λες και αυτός ο ισχυρισμός θα ήταν επαρκής για να δικαιολογήσει τους εμπρησμούς και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Η δίκη συνεχίζεται την άλλη Πέμπτη 6 Απριλίου στο Εφετείο.