(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 21/3/2017)
Με την κατάθεση του ιδιοκτήτη της οικίας που νοικιάζουν οι Πακιστανοί εργάτες στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε χθες η εξέταση της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης χρυσαυγιτών με καδρόνια σε βάρος των οικονομικών μεταναστών από το Πακιστάν τον Φλεβάρη του 2013, στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας Λασιθίου, μιας από τις σημαντικότερες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Λασιθίου, η επίθεση σε βάρος των Πακιστανών εργατών ήταν οργανωμένο σχέδιο το οποίο καταστρώθηκε στα γραφεία της Χ.Α. Ιεράπετρας και εκτελέστηκε από ομάδα 11 χρυσαυγιτών – από τους οποίους οι πέντε ταυτοποιήθηκαν και καταδικάστηκαν.
Στο γιαπί για καδρόνια
Ο μάρτυρας Ανδρέας Μπιλάλης, μηχανικός στο ελαιουργείο και ιδιοκτήτης του σπιτιού που μένουν ώς σήμερα οι Πακιστανοί εργάτες, επανέλαβε και χθες στο δικαστήριο (το οποίο συνεδρίασε στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού) ότι είδε την ομάδα των χρυσαυγιτών πριν επιτεθούν να πηγαίνουν σε γιαπί και να μαζεύουν ξύλα, εκείνος αμέσως ειδοποίησε κάποιους εργάτες για να μπορέσουν να γλιτώσουν και κατέγραψε τις πινακίδες των αυτοκινήτων των δραστών.
Στην κατάθεσή του και χτες συσχέτισε την επίθεση με τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα και έκανε λόγο για ρατσιστικό κίνητρο, με σκοπό να φύγουν από τη χώρα οι μετανάστες. Μάλιστα χαρακτήρισε τη «γραμμή» της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τους ξένους «ανελέητο κυνήγι».
Κατέθεσε επίσης ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ξεκινώντας από τις δύο πυρπολήσεις που είχαν γίνει στο σπίτι των συγκεκριμένων Πακιστανών και κλιμακώθηκε με τη δολοφονική επίθεση που, όπως είπε, ήταν «η αρχή ενός ξηλώματος, ενός ξεκαθαρίσματος…».
Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος πολιτικής αγωγής): Προέκυψε από τη δίκη στην Κρήτη αν είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή;
Μάρτυρας: Ναι, είχαν σχέση τα 5 άτομα, ήταν επιτελικά μέλη.
Καμπαγιάννης: Αυτή η επίθεση ήταν παρέκκλιση από τη θέση της Χρυσής Αυγής ή υλοποίηση;
Μάρτυρας: Υλοποίηση.
Αγγελος Βρεττός (πολιτική αγωγή): Είπατε ότι είχατε δραστηριότητες πολιτιστικές που σας στοχοποιούσαν από τη Χρυσή Αυγή;
Μάρτυρας: Τους ενοχλεί μέχρι και ένας στίχος από ένα ποίημα. Ο κλασικός τρόπος να εκφράσεις αυτό που αισθάνεσαι, δεν το θέλουν.
Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Μαρτίου σε αίθουσα του Εφετείου, με τον σχολιασμό των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης επί των καταθέσεων των μαρτύρων.