«Η ιδεολογία του ήταν που τον όπλισε με το μαχαίρι» [13/3/2017]

Η Μάγδα Φύσσα την ώρα της αναγνώρισης | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 14/3/2017)

Με όλους τους κατηγορούμενους απόντες, τα έδρανα του ακροατηρίου σχεδόν άδεια -πλην τη συνήθη παρουσία λίγων δεκάδων χρυσαυγιτών που προσέρχονται και αποχωρούν ομαδικά- διεξήχθη η χθεσινή δικάσιμος στο Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μοναχικές παρουσίες στο κεντρικό διάζωμα του ακροατηρίου, ανάμεσα σε ελάχιστους αλληλέγγυους και αντιφασίστες, περιστοιχισμένοι από υπερπολλαπλάσιες αστυνομικές δυνάμεις, η Μάγδα Φύσσα και ο αδελφός της.

Η μητέρα και ο θείος του αντιφασίστα μουσικού, που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, ήταν και πάλι παρόντες στο δικαστήριο, αυτή τη φορά για να παρακολουθήσουν την κατάθεση του 20χρονου Φοίβου Δεμερτζίδη. Του παιδιού που στα 16 του χρόνια κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από μαχαίρι χρυσαυγίτη.

Εκφοβισμός στο σχολείο

Ο Φοίβος κατέθεσε ότι η επίθεση εναντίον του, στις 28 Ιανουαρίου 2013, έξω από το σχολείο του, το 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, με κίνητρο τον εκφοβισμό όλης της σχολικής κοινότητας και την επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, στην οποία ανήκε ο δράστης Γιώργος Αποστολόπουλος.

Οπως διευκρίνισε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, τόσο η Αρτεμις Καμπιώτη, η συμμαθήτρια του Φοίβου που είχε δεσμό με τον εξωσχολικό δράστη της επίθεσης, όσο και ο Αποστολόπουλος, ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, κάτι που η μαθήτρια δήλωνε ανοιχτά σε όλο το σχολείο. Μάλιστα είχε επιδείξει με περηφάνια την κάρτα μέλους της ναζιστικής οργάνωσης που είχε στο πορτοφόλι της.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, η αιτία της επίθεσης εναντίον του δεν ήταν κάποια υποτιθέμενη ερωτική αντιζηλία, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει η υπεράσπιση, αλλά αντιθέτως το χτύπημα συνδέεται άμεσα με τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

Στην ερώτηση συνήγορου της πολιτικής αγωγής «Πώς συνδέετε τη Χρυσή Αυγή με αυτό που σας συνέβη;», ο μάρτυρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο Αποστολόπουλος είχε μια ιδεολογία που του έκανε πολύ πιο εύκολο να πάρει μαχαίρι να μου επιτεθεί. Δεν πας έτσι να πάρεις μαχαίρι να επιτεθείς σε ένα παιδί. Πρέπει να έχεις κάτι να σε καλύπτει από πίσω.

Στον Αποστολόπουλο φάνηκε πιο εύκολο να απαντήσει με βία, γιατί έτσι έμαθε από τη Χρυσή Αυγή». Στην ερώτηση «ποιος ήταν ο σκοπός των δράσεων της Χρυσής Αυγής όπως τις βλέπατε εσείς και τα άλλα παιδιά στο σχολείο σας;» ο Φοίβος απάντησε: «Ενας ήταν ο σκοπός της Χρυσής Αυγής: ο φόβος. Ετσι ένιωσα εγώ και έτσι νιώθει ακόμα η γενιά μου».

Ο Φοίβος μετέφερε το κλίμα που επικρατούσε τότε στο σχολείο και στη γειτονιά, με την τηλεόραση να προβάλλει συνεχώς τις δράσεις της Χρυσής Αυγής και τα τάγματα εφόδου να παρελαύνουν στις γειτονιές με στρατιωτική διάταξη και περιβολή.

Θύμισε τη «δολοφονία ποδηλάτη από χρυσαυγίτες», αναφερόμενος στη δολοφονία του μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος. «Καλά του έκαναν» ήταν η αντίδραση της χρυσαυγίτισσας συμμαθήτριάς του για το γεγονός, όταν της το είπε στο σχολείο συμβουλεύοντάς την να αποστασιοποιηθεί από τη ναζιστική συμμορία.

Παγανιστικός γάμος

Η μητέρα του Φοίβου, Μαρία Γκάγκα, στην κατάθεσή της μίλησε ξεκάθαρα για «παρέα χρυσαυγιτών, που καθόντουσαν στο πάρκο δίπλα στο σχολείο» και έγραφαν ναζιστικά συνθήματα στο σχολείο, θέλοντας «να δείξουν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο».

Για την Καμπιώτη είπε ότι παλιά ήταν φίλοι με το γιο της και την παρέα του, αλλά πλέον τα παιδιά την είχαν απομακρύνει από την παρέα, εξαιτίας των ναζιστικών απόψεών της, καθώς πλέον εκείνη διαλαλούσε ανοιχτά τη στράτευσή της στη Χρυσή Αυγή. «Περηφανευόταν ότι με τον χρυσαυγίτη γκόμενό της είχαν συνάψει παγανιστικό γάμο στο Σούνιο, με το Δωδεκάθεο. Εδειχνε και το δαχτυλίδι».

Ενταση προκλήθηκε όταν συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής ρώτησε τη μητέρα του Φοίβου για τον «δωδεκαθεϊστικό γάμο»: «Από όσα έχω διαβάσει αυτά τα κάνουν οι χρυσαυγίτες» απάντησε η μητέρα του Φοίβου.

Κατά την προσφιλή τους τακτική οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής άρχισαν να θορυβούν με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να διακοπεί η δίκη, που συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Ταυτοποιήθηκε ο χρυσαυγίτης που είπε «Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;»

Ενταση προκλήθηκε κατά την ημίωρη διακοπή της δίκης, όταν η Μάγδα Φύσσα και ο αδελφός της υπέδειξαν στην αστυνομία ότι ανάμεσα στο ακροατήριο βρίσκεται το άτομο που φέρεται να πρωταγωνίστησε στα επεισόδια στο Εφετείο στις 14 Φεβρουαρίου, φωνάζοντας υβριστικά στη Μάγδα Φύσσα «Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;» Η οικογένεια έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων για εξύβριση, ωστόσο μέχρι χθες οι δικηγόροι δεν είχαν ενημερωθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα και τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του δράστη, πηγές της αστυνομίας δήλωσαν πως ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης έχει ταυτοποιηθεί, έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του και έχει κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.