(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 9/3/2017)
Με παλικαριά και θάρρος στάθηκε χθες μπροστά στην έδρα του Εφετείου ο 20χρονος σπουδαστής Κίμωνας Κουρσόπουλος, μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Χωρίς να πτοηθεί από τις ειρωνείες και την επιθετική συμπεριφορά των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε σημαντικά στοιχεία για τη δράση των ναζιστικών συμμοριών στα σχολεία, περιγράφοντας όσα βίωσε ως μαθητής στο 3o Λύκειο Παλαιού Φαλήρου.
Στις 28 Ιανουαρίου 2013 έξω από το σχολείο, μπροστά στα μάτια των μαθητών, ο -21χρονος τότε- χρυσαυγίτης Γιώργος Αποστολόπουλος, με τον ανήλικο συνεργό του, μαχαίρωσε τον 16χρονο Φοίβο Δεμερτζίδη.
Ο Φοίβος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, αφού η μία μαχαιριά απείχε ελάχιστα από την καρωτίδα. Κίνητρο της επίθεσης ήταν «το μίσος για το διαφορετικό», τόνισε στην κατάθεσή της η διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Δαμιανοπούλου.
Οπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, η ρητορική του μίσους ξεκινούσε από την αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων και συμβόλων στους τοίχους του σχολείου, υλοποιούνταν με μεθόδους εκφοβισμού και τρομοκράτησης των μαθητών και κορυφώθηκε με τη δολοφονική επίθεση.
Οπως κατέθεσε χθες ο Κίμωνας, περίπου έναν μήνα πριν από την επίθεση στον Φοίβο, ο Αποστολόπουλος με άλλα τέσσερα εξωσχολικά άτομα, με ομοιόμορφη εμφάνιση που παρέπεμπε σε χρυσαυγίτες (ξυρισμένα κεφάλια, αρβύλες, μαύρα μπουφάν κ.λπ.) είχαν απειλήσει τον ίδιο με μαχαίρι.
«Είσαι αριστερός;»
Τον έσπρωξαν ρωτώντας τον επιθετικά: «Είσαι αριστερός, είσαι αναρχικός, είσαι αντιφασίστας;». Το προηγούμενο βράδυ ο μαθητής περνώντας έξω από το σχολείο διέκρινε τη συμμαθήτριά του Αρτεμη Καμπιώτη και τον Αποστολόπουλο να γράφουν ναζιστικά συνθήματα και να ζωγραφίζουν, σβάστικες και κέλτικους σταυρούς στο προαύλιο. Στο σχολείο τής έκανε παρατήρηση ότι δεν πρέπει να γράφει τέτοια πράγματα και το ίδιο απόγευμα δέχθηκε την επίθεση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, για το πώς αντιμετώπισαν οι συμμαθητές του την επίθεση στον Φοίβο, ο Κίμωνας απάντησε: «Φοβήθηκαν όλοι στο σχολείο. Φοβούνται να έρθουν να καταθέσουν, μήπως τους σκοτώσουν αυτοί που είναι κατηγορούμενοι εδώ. (…) Ολοι θεώρησαν ότι είναι επίθεση από χρυσαυγίτες, γι’ αυτό δεν ήρθαν στο δικαστήριο. Αυτή την πεποίθηση έχει δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή, των εγκληματικών επιθέσεων, γι’ αυτό φοβούνται να έρθουν όλοι».
Το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούσε να σπείρει η Χρυσή Αυγή περιέγραψε στην κατάθεσή της η εκπαιδευτικός Ελένη Δαμιανοπούλου. «Ηταν φοβερό, ειδικά εκεί που κάνουμε προσευχή, μέρα παρά μέρα έσβηνα συνθήματα. Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή, σβάστικες… Ερχόμουν από τις 7.00 με μπογιά και έβαφα. Δεν ήθελα οι μαθητές να αντικρίζουν συνθήματα μίσους.
»Το σχολείο δεν είναι για να καλλιεργεί το μίσος, αλλά την αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά. «Ηταν αλλιώς τα πράγματα εκείνη την εποχή, υπήρχε φόβος, ακούγαμε για επιθέσεις στην περιοχή αλλά δεν τους τιμωρούσαν. Αυτό τους οπλίζει τα χέρια», είπε τονίζοντας ότι λίγες μέρες πριν από την επίθεση στον Φοίβο είχε προηγηθεί η δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες.
Αντιφάσεις
Από τις απαντήσεις της διευθύντριας του σχολείου στις ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις των καταθέσεων της Καμπιώτη. Ενώ η μαθήτρια είχε παραδεχθεί στη διευθύντριά της ότι ο Αποστολόπουλος ήταν ενταγμένος στη Χ.Α., στο Εφετείο το αρνήθηκε. «Η Καμπιώτη λέει ψέματα στην κατάθεσή της. Από την αρχή πολλά παιδιά με διαβεβαίωναν ότι ο δράστης είναι χρυσαυγίτης», κατέληξε η διευθύντρια.
Ενδεικτική της σύγχυσης που έχει καταλάβει τη Χρυσή Αυγή, μετά τη σωρεία καταδικαστικών αποκαλύψεων, είναι και η ανεξέλεγκτα επιθετική συμπεριφορά των δικηγόρων υπεράσπισης. «Θα φας ξύλο εσύ», απείλησε συνήγορος της υπεράσπισης τον Α. Τζέλλη, συνήγορο της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.
Οι συνήγοροι του Λαγού και του Κασιδιάρη φέρθηκαν με σκαιό τρόπο στον νεαρό μάρτυρα, με φωνές και λεκτικές απειλές, όπως «να μάθεις να σέβεσαι, οι μαγκιές αλλού, στα Εξάρχεια». Ο σπουδαστής απάντησε με αξιοσημείωτη ψυχραιμία «ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια»…
Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης επισήμανε ότι επιχειρείται εκφοβισμός του μάρτυρα και ότι η έδρα φέρει ευθύνες που το επιτρέπει.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό.