Λες και έκαιγαν τζαμιά επειδή δεν είχαν άδεια [7/3/2017]

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος εκτός από τις προκλήσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών δέχτηκε και προσβολές από τον δικηγόρο του Λαγού, Ρουσόπουλο. | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 8/3/2017)

«Δεν φταίμε εμείς αν είμαστε εμπρηστές τζαμιών. Εσείς φταίτε που είστε μουσουλμάνοι».

Το ανέκδοτο «δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, εσείς είστε μαύροι» θύμιζε η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής, στις ερωτήσεις τους προς τον πρόεδρο της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ.

Με επιθετικό ύφος, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξάντλησαν τις ερωτήσεις τους στο αν οι άτυποι χώροι προσευχής είχαν ή όχι επίσημη άδεια, ενώ επικαλέστηκαν άρθρο του Τ. Τέλλογλου στην «Καθημερινή» το 2015 ότι πλην τριών που αναγνωρίστηκαν τότε, «όλα τα υπόλοιπα τζαμιά είναι εκ των πραγμάτων παράνομα».

«Οι χώροι προσευχής δεν είναι παράνομοι, είναι άτυποι και ξέρω γιατί μου το έχει πει ο κύριος Πάγκαλος», ήταν η ετοιμόλογη απάντηση του Ελγαντούρ.

Οταν δεν τους έβγαιναν οι ερωτήσεις για τα τζαμιά -λες και οι εμπρησμοί έγιναν για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και όχι επειδή οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής ήθελαν να κάψουν ανθρώπους ζωντανούς διότι πιστεύουν σε άλλη θρησκεία- οι συνήγοροι υπεράσπισης τα έβαλαν με τον ίδιο τον μάρτυρα, παρουσιάζοντάς τον πότε ως δήθεν ύποπτο για υπόθαλψη ισλαμιστών και πότε ως προνομιακό συνομιλητή στελεχών της αστυνομίας.

Για την αστυνομία

Ο Ναΐμ Ελγαντούρ είπε ότι στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου της μουσουλμανικής ένωσης, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των αρχηγών της αστυνομίας να τους συναντήσει μετά τον εμπρησμό τζαμιού το 2010 «επειδή σεβόμαστε το κράτος που μας αγκάλιασε».

Δεν έλειψαν οι προσβλητικές ερωτήσεις, στα όρια της συκοφαντίας, όπως η προτροπή του Ρουσόπουλου, συνηγόρου του Λαγού, ότι «πρέπει να ελέγξουμε την αξιοπιστία του μάρτυρα. Εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα και έχει συνδέσεις με τον ΙSIS».

Στην ερώτηση «πού αποδίδετε τη ρήση “θα διώξουμε τους μετανάστες”, στον Καρατζαφέρη ή τον Μιχαλολιάκο;», ο μάρτυρας απάντησε χαρακτηριστικά:

«Η ιδεολογία του ΛΑΟΣ ήταν “να διώξουμε τους μετανάστες”, αλλά στα όρια της δημοκρατίας. Χωρίς βία. Ο Μιχαλολιάκος πήρε τα όπλα μετά. Το είπε ο Καρατζαφέρης και ο Μιχαλολιάκος το έβαλε στόχο. Και το πρώτο πράγμα ήταν ο εμπρησμός (…) Ο Μιχαλολιάκος κράτησε όπλα και μας σκοτώνει. Οταν δολοφόνησε τον Πακιστανό και τον Φύσσα. Το κόμμα του».

Η δίκη ολοκληρώθηκε με την εξέταση της πρώτης μάρτυρα για μία από τις πιο βάναυσες επιθέσεις χρυσαυγιτών, το παραλίγο θανάσιμο μαχαίρωμα του 16χρονου Φοίβου Δεμερτζίδη, μαθητή στο 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου, τον Ιανουάριο του 2013, από δύο εξωσχολικούς, τον χρυσαυγίτη φοιτητή Γ. Αποστολόπουλο με συνεργό του τον, ανήλικο τότε, Χατζηπαυλίδη.

«Δεν θυμάμαι» και «δεν θέλω να απαντήσω», ήταν οι πιο συχνές φράσεις της Αρτέμιδος Καμπιώτη, μαθήτριας τότε, φίλης του Αποστολόπουλου, εις βάρος της οποίας εκκρεμεί δίκη για ηθική αυτουργία για το μαχαίρωμα του μαθητή.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο με εξέταση του μάρτυρα Κίμωνα Κουρσόπουλου, συμμαθητή του Φοίβου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.