Αίμα πολύ, καθόλου τιμή: η αποχώρηση Κουκούτση και τα μυστικά του βάλτου

(Κείμενο: Κωστής Παπαϊωάννου, tvxs.gr, 6/3/2017)

Η αποχώρηση Κουκούτση αποτελεί είδηση πρώτου μεγέθους. Στη Βουλή η Χρυσή Αυγή μένει τέταρτη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το γεγονός σηματοδοτεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών το προφανές σε επίπεδο πολιτικής δυναμικής. Η σιωπή της Χρυσής Αυγής (ως την ώρα που γράφεται το κείμενο) δίνει την εικόνα μιας ηγετικής ομάδας παράλυτης. Δε μπορεί κανείς να γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της. Όπως κανείς δε γνωρίζει τα εσωτερικά ενός συνδικάτου του εγκλήματος. Μερικά πράγματα όμως είναι προφανή.

Το ένα είναι το τρελό σπινάρισμα των εκβιασμών. Εξέλιξη αναμενόμενη, σχεδόν νομοτελειακή, όταν μια οργάνωση σαν τη ΧΑ – βίαιη, επιχειρησιακή, με πυρήνες, τάγματα εφόδου, πυραμιδοειδή δομή – παίρνει την κάτω βόλτα. Η ηγετική ομάδα πάει πίσω στο χρόνο, τα μέλη της γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από παλιά. Από τους νεοφασίστες της μεταπολίτευσης με την εγκληματική βομβιστική δράση ως τα χρόνια του Λαϊκού Συνδέσμου στη δεκαετία του ’80. Από τη δημιουργία της παραστρατιωτικής φάλαγγας του Περίανδρου στη δεκαετία του ’90 και τη δήθεν αναστολή της δράσης της ως τα πογκρόμ, την προστασία σε περιοχές και μαγαζιά, στα τάγματα εφόδου και την κλιμάκωση της δολοφονικής βίας μετά το 2010. Τα πρόσωπα κάτω από τον Αρχηγό είχαν γνώση και συμμετοχή στις παράνομες επιχειρήσεις, ξέρουν για εκείνον, ξέρει για εκείνους, ξέρουν ο ένας για τον άλλο.  Το ασκέρι έμενε ενωμένο όσο τα μαγαζί έφερνε κέρδη.

Το δεύτερο είναι το βάρος του ναζισμού. Παρά τις προσπάθειες ξεπλύματος, η σβάστικα δε λέει να σβήσει. Είναι εκεί: σε μπράτσα βουλευτών, σε τελετές και λάβαρα, στη δικογραφία. Η σβάστικα είναι η ΧΑ, η ΧΑ είναι η σβάστικα. Οι διαψεύσεις αυξάνουν τη γελοιοποίηση. Αποκορύφωμα όσα ακολούθησαν το βίντεο της Εφημερίδας των Συντακτών (17/2). Γέλιο προκαλούν οι ισχυρισμοί Κασιδιάρη για μοντάζ. Το υλικό βοά. Ναζιστικοί χαιρετισμοί, σβάστικες, «Deutschland über alles» και «Juden Raus». Γκροτέσκες  εικόνες. Ημίγυμνα ανθρωπάρια χοροπηδούν με την ηγεσία παρούσα. Ναζί από την κορυφή ως τον πάτο. Εθνικιστές μειωμένης εθνικής συνείδησης.

Το τρίτο είναι η ίδια η δίκη. Οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους εγκαίρως υποστηρίζαμε την ανάγκη, ριζικής ποινικής αντιμετώπισης της ΧΑ. Ο ρυθμός των αποκαλύψεων, το φονικό μοτίβο, οι σπασμωδικές αντιδράσεις κατηγορουμένων και υποστηρικτών, η καταφανής αμηχανία της ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Η δίκη έχει αποφασιστική σημασία και έκαναν λάθος όσοι την υποτίμησαν ή ακόμα την υποτιμούν. Όπως αστοχούν όσοι βλέπουν το πρόσφατο βίντεο και λένε: «Σιγά, τα ξέραμε αυτά». Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα έχουν τη σημασία τους, κάθε νέο στοιχείο, κάθε εικόνα, κάθε λέξη. Όταν η δημοκρατία μάχεται, ο εχθρός της δεν πρέπει να παίρνει ανάσα.

Οι επόμενοι μήνες φέρνουν πολλά. Κάποιοι θα συνωθούνται στην έξοδο, συνειδητοποιώντας ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, δεν έχει πλάνο κι ετοιμάζεται να τους πουλήσει. Άλλοι θα περιμένουν να πάρουν μέρος του μαγαζιού, ξεχνώντας ότι το μαγαζί αυτό είναι οικογενειακή επιχείρηση. Θα ξανακουστούν και σενάρια για «σοβαρή, μη βίαιη ΧΑ». Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιχείρηση παραπαίει. Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν τα τοπικά γραφεία στη Μυτιλήνη. Με όρους πολιτικής αγοράς, λόγω προσφυγικού θα έπρεπε να είναι μαγαζί γωνία κι οι πελάτες να κάνουν ουρά.

Το σκάφος μπάζει νερά. Τα ποντίκια πηδάνε.

* O κ. Κωστής Παπαϊωάννου είναι τέως Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

One thought on “Αίμα πολύ, καθόλου τιμή: η αποχώρηση Κουκούτση και τα μυστικά του βάλτου

  1. Ωραίο κείμενο,μας δίνετε χαρά με τα γραφόμενά σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.