Ηταν εκεί οι Λαγός και Μίχος [9/2/2017]

Ο Π. Τσαφολόπουλος κατέθεσε για την παρουσία των δύο βουλευτών έξω από τον κοινωνικό χώρο την ώρα των επεισοδίων | EUROKINISSI.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 10/2/2017)

Για την παρουσία του Γιάννη Λαγού και του Νίκου Μίχου έξω από τον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, την ώρα της επίθεσης χρυσαυγιτών μέσα σε αυτό, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας Παναγιώτης Τσαφολόπουλος, ο οποίος επικαλέστηκε στο ακροατήριο τις περιγραφές περιοίκων που φέρονται να είδαν τους δύο βουλευτές.

«Ακουσα από κουβέντες περιοίκων ότι είδαν τον Γιάννη Λαγό μέσα σε ένα αυτοκίνητο και εγώ είδα και τον Νίκο Μίχο σε φωτογραφία, πάνω σε μια μηχανή», είπε ο μάρτυρας που βρέθηκε στον χώρο του «Συνεργείου» μετά την επίθεση του τάγματος εφόδου εν ώρα μαθήματος αγγλικών σε μικρά παιδιά, ενώ έκανε παράλληλα λόγο «για προκλητική στάση και απειλές προς στα μέλη του κοινωνικού χώρου “Συνεργείο”, από ομάδα αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ, αμέσως μετά την επίθεση του τάγματος εφόδου της Χ.Α.».

Κράνη και λοστοί

Ειδικότερα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2013 και όπως είπε ο μάρτυρας, ενημερώθηκε από τον γιο του που βρισκόταν την ώρα εκείνη μέσα στον χώρο και κάλεσε στο τηλέφωνο τον πατέρα του λέγοντάς του: «Ομάδα της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια, με λοστούς και κράνη μπήκαν μέσα στο “Συνεργείο”».

Ρώτησε αν είναι καλά, του είπε πως χτυπήθηκαν ένας στο πόδι, ένας στο χέρι αλλά υπάρχει και άλλος περισσότερο τραυματισμένος.

Ο μάρτυρας περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε όταν έφτασε στον χώρο του «Συνεργείου» είπε: «Οταν έφτασα εγώ στο “Συνεργείο” ήταν εκεί καμιά εκατοστή άτομα. Περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, διάφοροι. Μπήκα στον χώρο για λίγο, είδα σπασμένη την πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα, ένα βίντεο σπασμένο, ποτήρια, εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος. Ολα σπασμένα και αναποδογυρισμένα. Είδα τον φίλο του γιου μου, τον Αγγελο, που κούτσαινε».

Μεταφέροντας πάντα τη μαρτυρία του παιδιού του ο Παναγιώτης Τσαφολόπουλος υποστήριξε: «Ηταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες με κρανοφόρους. Φωνάζανε αυτοί. Ο γιος μου και οι άλλοι φοβήθηκαν και βγήκαν προς τα έξω. Οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, μια γυναίκα έριχνε στις μηχανές νερό με το λάστιχο. Οι ζημιές προκλήθηκαν από αυτούς, είναι αυτονόητο».

Εισαγγελέας: Ηταν κάποιος επικεφαλής; Εδωσε κάποιος εντολή;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, ξέρω από κουβέντες περιοίκων ότι είδαν τον Λαγό σε αυτοκίνητο και είδα και τον Μίχο σε φωτογραφία, πάνω σε μηχανή.

Εισαγγελέας: Ηταν εκεί στην πορεία και ομάδα ΔΙΑΣ;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν παρούσα η ΔΙΑΣ. Ηταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής…

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Η αντιφασιστική δραστηριότητα του χώρου σε τι συνίσταται;

Μάρτυρας: Γίνονταν συζητήσεις για το θέμα του φασισμού. Πορείες στην περιοχή για τον φασισμό. Η χροιά του χώρου είναι αντιφασιστική.

Αν. εισαγγελέας: Σε τι συνίσταται η επίθεση εις βάρος σας;

Μάρτυρας: Οργανώνονταν και πορείες κατά του φασισμού, γίνονταν εκδηλώσεις για τους μετανάστες, γίνονταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν κι άλλοι χώροι στην Ηλιούπολη αλλά ο δικός μας χώρος ήταν κεντρικά, ήθελαν να μας καταστείλουν.

Αν. εισαγγελέας: Ομοιάζει σε κάτι αυτό το περιστατικό με άλλα;

Μάρτυρας: Ναι, με τους ψαράδες, με το ΠΑΜΕ, υπάρχουν ομοιότητες, είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος.

Αν. εισαγγελέας: Στην αστυνομία γιατί είπατε να φύγει;

Μάρτυρας: Δεν βοηθούσε η στάση τους. Υπάρχουν θύλακες μες στην αστυνομία που δεν τους καταστέλλουν αυτούς.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.