Ε, όχι και «τυχαία συμπλοκή» [2/2/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 3/2/2017)

Κλιμακώνεται ο πανικός των συνηγόρων του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, καθώς η δίκη μπαίνει σε νέα κρίσιμη φάση με την εξέταση των υποθέσεων που συνδέονται με το παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο καθίζει στο σκαμνί τον αρχηγό και τους βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη χθεσινή δικάσιμο στο Εφετείο Αθηνών, όπου οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών σχολίασαν τις καταθέσεις των μαρτύρων της επίθεσης στο ΠΑΜΕ.

Σε μισοάδεια έδρανα (με το ακροατήριο να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστυνομικούς με ή χωρίς στολή και μερικές δεκάδες οπαδούς της Χ.Α.) ολοκληρώθηκε πλέον και το τρίτο σκέλος της πολύκροτης δίκης – μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Ως «τυχαία συμπλοκή από αυτές που συμβαίνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα, στην πολιτική και στα γήπεδα» επιχείρησαν να παρουσιάσουν την εγκληματική επίθεση του τάγματος εφόδου οι συνήγοροι υπεράσπισης, προσπαθώντας να μειώσουν την αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας και πολιτικώς εναγόντων ως θυμάτων της επίθεσης.

Ελλείψει επιχειρημάτων κατέφυγαν συχνά σε ειρωνικά σχόλια του τύπου «οι καταθέσεις κατασκευάστηκαν στα υπόγεια του Περισσού» και επικλήσεις στη θεωρία των δύο άκρων, με την υπερασπιστική γραμμή να συνοψίζεται στο «αφού δεν πέθανε κανείς, δεν έγινε και κάτι σπουδαίο».

«Κάναμε την τρίχα τριχιά, λέμε στο χωριό μου», είπε ο δικηγόρος του Κασιδιάρη, Παπαδέλης, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη όσο και ασυνάρτητη αγόρευση, όπου ούρλιαζε, κοκκίνιζε και ίδρωνε, στην προσπάθεια να πείσει ότι το κατηγορητήριο για την εγκληματική οργάνωση δεν είναι παρά κατασκεύασμα των ΜΜΕ και κάποιων κακεντρεχών σκοτεινών κέντρων που θέλουν το κακό του κόμματος και «των βουλευτών που τίμησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Με ιδιαίτερο μένος καταφέρθηκαν οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών εναντίον της «Εφ.Συν.», ενώ ο συνήγορος του Κασιδιάρη στοχοποίησε ώς και δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη, ότι δήθεν «διακινούν φυλλάδια της «Εφ.Συν.» στην αίθουσα».

Με εμφανή ζήλο ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του αδελφού του Ν. Μιχαλολιάκου, επιχείρησε να αποσείσει από τον αρχηγό του ναζιστικού κόμματος την κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμφανίζοντας ως δήθεν «ψευδεπίγραφο» το δημοσιοποιημένο από την «Εφ.Συν.» καταστατικό της Χ.Α. που αποδεικνύει την ιεραρχική δομή της οργάνωσης, η οποία διευθύνεται με βάση τη ναζιστική «Αρχή του Αρχηγού» (führerprinzip).

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης, όπως για παράδειγμα η υπεράσπιση του χρυσαυγίτη Αναδιώτη (που κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), που κατέφυγε σε συγκρίσεις με τα Ιουλιανά, λέγοντας ότι «οι συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς των διαφόρων κομμάτων ήταν πανελλαδικό φαινόμενο σε καθημερινή βάση, αλλά ποτέ η ΕΡΕ δεν κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι οργανώνουν ανθρωποκτόνο ενέργεια».

■ Η δίκη συνεχίζεται την επόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο Εφετείο, όπου θα καταθέσει ο αστυνομικός Δ. Γώγουλος, πρώτος μάρτυρας για την επίθεση χρυσαυγιτών στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης τον Ιούλιο του 2013.

One thought on “Ε, όχι και «τυχαία συμπλοκή» [2/2/2017]

  1. Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.