Σχετικά με την συκοφαντική αναφορά της Χρυσής Αυγής για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) σχετικά με αναφορά δικηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής στην υπό εξέλιξη δίκη, με την οποία συγκρίθηκε το δουλεμπορικό “Σωματείο μόνο για Έλληνες” που ίδρυσε η Χρυσή Αυγή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών:

Πληροφορηθήκαμε πως στη δίκη της Χρυσής Αυγής έγινε πρόσφατα αναφορά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Συγκεκριμένα, με τρόπο συκοφαντικό, χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών η λέξη: «Ελλήνων» στον τίτλο του Σωματείου μας ως άλλοθι για το δουλεμπορικό ρατσιστικό σωματείο που έχουν φτιάξει στην Ζώνη του Περάματος , στο οποίο γράφονται μόνο Έλληνες εργαζόμενοι.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, δηλώνουμε τα εξής:

Από την ίδρυσή του ακόμη το ΣΕΗ εγγράφει ως μέλος κάθε εργαζόμενο ηθοποιό στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Το 1917, έτος ίδρυσης του ΣΕΗ γράφονται ανάμεσα σε δεκάδες άλλους και ηθοποιοί από την Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια 1918-1919 ηθοποιοί από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ρωσία, τη Ρουμανία, και πολλοί άλλοι, γίνονται μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ενωμένοι απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους. Στο καταστατικό του 1922 (πρωτοδικείο Αθηνών απόφαση 293) αναγράφεται: «μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν όσοι ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού ή του υποβολέα, αποκλείονται οι εργοδότες δηλαδή οι θιασάρχες και οι θεατρώνες.»

Σήμερα, δεκάδες είναι οι συνάδελφοι που είναι μέλη του Σωματείου μας και κατάγονται από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Ηθοποιοί από την Κύπρο, την Ιταλία, την Γεωργία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Σουηδία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τη Συρία, την Αρμενία, τη Γερμανία, την Τζαμάϊκα κ.ά. Ηθοποιοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για συναδέλφους που οι περισσότεροι είναι ενεργά μέλη του Σωματείου μας, βοηθούν και αυτοί όπως μπορούν με τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις, στις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες, ενώ συμμετέχουν και στις αθλητικές και πολιτιστικές μας δραστηριότητες.

Στην εκατοντάχρονη πορεία του το ΣΕΗ δεν έλειψε από κανέναν μικρό ή μεγάλο αγώνα. Την περίοδο της κατοχής οι ηθοποιοί αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, μετατρέπουν το ΡΕΞ σε παράνομο τυπογραφείο, την περίοδο ’46-’49 ανεβαίνουν στο βουνό και παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Πολλοί ηθοποιοί εξορίζονται, βασανίζονται, φυλακίζονται. Εμβληματικές μορφές ανάμεσά τους, οι Μάνος Κατράκης, Αλέκα Παϊζη, Αντώνης Γιαννίδης, Αιμίλιος Βεάκης και τόσοι άλλοι.

Την περίοδο της χούντας, με διαταγή της στρατιωτικής διοίκησης το σωματείο διαλύεται, διορίζεται δοτή διοίκηση και μετονομάζεται σε Εθνικό Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Αγωνιστές ηθοποιοί διώκονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, ενώ άλλοι αρνούνται να εγγραφούν στο χουντικό σωματείο.

Στο καταστατικό του σωματείου μας αναφέρεται (άρθρο 5): «μέλος μπορεί να γίνει κάθε ηθοποιός από την πρώτη μέρα εργασίας του σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους». Συμπληρωματικά αναφέρουμε και το άρθρο 8 του καταστατικού μας (διαγραφή μελών): «…Διαγράφονται από το Σωματείο εάν βαρύνονται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή φασιστική δράση και έχουν προβεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού…».

Από τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Σωματείου μας αναδεικνύονται διδάγματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: Αυτοί που κερδίζουν από τον κόπο μας, αυτοί που τη δημιουργική μας πνοή τη μετράνε σε χρήμα, αυτοί που εκμεταλλεύονται τη δουλειά μας, δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε τώρα, να προσπαθούν να χτυπήσουν τη δύναμή μας, που είναι η οργάνωση και η ενότητα όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, στην πάλη για όλα όσα μας ανήκουν.

Δεν επιτρέπουμε στους φασίστες, στα τσιράκια του συστήματος, να μας πιάνουν στο στόμα τους!

Δεν επιτρέπουμε σε αυτούς που γέμισαν τα χέρια τους με το αίμα εργαζόμενων, Ελλήνων και μεταναστών, σε αυτούς που θέλουν πνιγμένα τα προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, σε αυτούς που τα θέλουν αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα, να χρησιμοποιούν το ηρωικό μας σωματείο, στοιχίζοντάς το δίπλα στα δουλεμπορικά και ρατσιστικά γραφεία τους.

Καταδικάζουμε την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Η,

Η Πρόεδρος, Λίλα Καφαντάρη.

Η Γεν. Γραμματέας, Ήρα Ρόκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.