«Ηθελαν αίμα» [29/11/2016]

vaxevanis_2Νευρικότητα κατέλαβε τους συνηγόρους υπεράσπισης όταν συνήγορος της πολιτικής αγωγής έδειξε στον μάρτυρα φωτογραφίες-ντοκουμέντα, με βουλευτές και στελέχη της Χ.Α., με ναζιστικά σύμβολα, να χαιρετούν ναζιστικά | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 30/11/2016)

Με την κατάθεση του Μιχάλη Βαξεβάνη, τότε αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου, ολοκληρώθηκε χθες η 106η συνεδρία της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο ηλεκτροσυγκολλητής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος είναι ο τέταρτος αυτόπτης μάρτυρας, θύμα ο ίδιος της επίθεσης στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του 2013, που επιβεβαιώνει ότι το χτύπημα ήταν «σχεδιασμένο, συντονισμένο, με ανθρωποκτόνο σκοπό».

Πρώτος στόχος ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τον οποίο «ήθελαν να καταλήξει» με κίνητρο «να καθαρίσει η Ζώνη από τους κομμουνιστές». Οπως είπε, το χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου δρούσε κατ’ εντολήν μεγαλοεργολάβων της Ζώνης, για να «να τσακίσουν το Συνδικάτο στο Πέραμα, να περάσει στον κόσμο η τρομοκρατία και να μην τολμήσει κανένας να σηκώσει κεφάλι».

Ο Μιχάλης Βαξεβάνης αναγνώρισε ως επικεφαλής της επίθεσης τον τότε πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής Περάματος Αναστάσιο Πανταζή και τον Χρήστο Χατζηδάκη, που «μιλούσαν ως εκπρόσωποι των υπόλοιπων, δηλώνοντας “είμαστε η Χρυσή Αυγή, εμείς πλέον κάνουμε κουμάντο εδώ, εσείς φύγετε”».

Επίσης τον Κυριάκο Αντωνακόπουλο, λέγοντας ότι κρατούσε ρόπαλο με το οποίο τους επιτέθηκε.

Ο μάρτυρας τόνισε ότι αμέσως μετά τα χτυπήματα στο κεφάλι ο Πουλικόγιαννης «έπεσε κάτω, αιμόφυρτος, ψυχομαχούσε, παραμιλούσε, ήταν ζωντανός νεκρός», ενώ ο ίδιος πρόλαβε και απέφυγε χτυπήματα που στόχευαν στο κεφάλι του και τραυματίστηκε ελαφρά στον αγκώνα και την ωμοπλάτη.

«Ηθελαν αίμα, από τύχη δεν είχαμε νεκρούς», είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα στους Ζύμαρη και Διαμαντάκο θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο, αφού στόχευαν στο κεφάλι, με ρόπαλα με μεταλλικά ελάσματα.

Οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν συντεταγμένα, με το παράγγελμα «Το Πέραμα από εδώ, οι άλλοι από εδώ», ενώ όπως είπε είναι πολύ πιθανόν να πίστευαν ότι ο Πουλικόγιαννης ήταν νεκρός, αφού «έπεφτε κάτω σαν τσουβάλι, ούτε εμείς δεν ξέραμε αν ζει ή αν πεθαίνει».

Ως απόδειξη ότι η επίθεση σχεδιάστηκε με άνωθεν εντολές, ο μάρτυρας ανέφερε την ομιλία του Λαγού στο Πέραμα στις 8/8/13 αλλά και την ανταλλαγή μηνυμάτων του Λαγού με χρυσαυγίτες τη νύχτα της επίθεσης, που όπως είπε «τα διάβασα στην “Εφημερίδα των Συντακτών”», προκαλώντας τη δυσφορία της υπεράσπισης.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα

Νευρικότητα κατέλαβε τους συνηγόρους υπεράσπισης όταν η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Ελένη Ζαφειρίου έδειξε στον μάρτυρα δημοσιευμένες φωτογραφίες-ντοκουμέντα, με βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, με ναζιστικά σύμβολα, μεταξύ άλλων τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο, τους Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Λαγό, να χαιρετάνε ναζιστικά, να ποζάρουν μπροστά από πορτρέτα του Αδόλφου Χίτλερ ή στον τάφο του Μουσολίνι.

«Πώς ξέρετε ότι χαιρετάει ναζιστικά, μπορεί να υψώνει το χέρι του», διαμαρτυρήθηκε συνήγορος της υπεράσπισης, προσπαθώντας να πείσει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει απλώς αγκύλωση στο δεξί του χέρι.

Η συνήγορος των «μετανοημένων», πρώην χρυσαυγιτών βουλευτών Αλεξόπουλου και Μπούκουρα ζήτησε να αναφερθούν οι ημερομηνίες των ντοκουμέντων, λέγοντας ότι «οι πελάτες μου δεν ήξεραν τίποτα από όλα αυτά».

• Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στο Εφετείο.

One thought on “«Ηθελαν αίμα» [29/11/2016]

  1. Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.