Οι χρυσαυγίτες “θέλαν αίμα” (106η μέρα)

vaxevanis(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 29/11/2016)

Οι χρυσαυγίτες “θέλαν αίμα” ήταν η εκτίμηση του Μιχαήλ Βαξεβάνη, θύμα της επίθεσης του τάγματος εφόδου στους συνδικαλιστές της Ζώνης στο Πέραμα στις 12 Σεπτέμβρη του 2013, στην κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε την Τρίτη 29/11, 106η μέρα της διαδικασίας. Ο μάρτυρας, ηλεκτροσυγκολλητής και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής την περίοδο της επίθεσης, τόνισε ότι ο σκοπός της επίθεσης ήταν “ανθρωποκτόνος”.

Ο μάρτυρας περιέγραψε βήμα βήμα το βράδυ της επίθεσης από τη στιγμή που συνάντησε τους συναδέλφους του στη Ζώνη για να κάνουν με αυτοκίνητα και μηχανές αφισοκόλληση στην περιοχή μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε να κρατάει στα χέρια του αιμόφυρτο τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη. Η κατάθεσή του επιβεβαιώνει όλες τις μέχρι τώρα μαρτυρίες για τις δύο ομάδες του τάγματος εφόδου, εικοσιπέντε περίπου ατόμων η καθεμιά, που εμφανίστηκαν, σε στάση που είχαν κάνει οι ίδιοι για να βάλουν αφίσες και να γράψουν συνθήματα, από δύο στενά πίσω τους. Για την περικύκλωση που τους έκαναν, “ενώθηκαν σαν τόξο γύρω μας, κανένας μας δεν μπορούσε να φύγει”, είπε . Για τις βρισιές, “χριστούς και παναγίες”, που εκτόξευσαν οι επιτιθέμενοι εναντίον τους και για τις φωνές “Πού είσαι Πουλικόγιαννη;”.

Για τους κατηγορούμενους Χατζηδάκη και Πανταζή που βγήκαν μπροστά και “συστήθηκαν” λέγοντας “Είμαστε από τη Χρυσή Αυγή, κουμάντο κάνουμε εμείς εδώ, φύγετε”. Για τον ηγετικό ρόλο των δύο, “φάνηκε ότι εξ ονόματος των υπόλοιπων μιλούσαν, κάτι σαν εκπρόσωποι” είπε και για την εμφάνιση – δίπλα τους – του Αντωνακόπουλου που κρατούσε καδρόνι. “Πίσω μ…νιά” άκουσε τον τελευταίο να λέει πριν αποφύγει το πρώτο χτύπημα εναντίον του που στόχευε στο κεφάλι και γυρίσει στο έδαφος για να δει τον Πουλικόγιαννη “αιμόφυρτο, με το μάγουλο στην άσφαλτο”.  “Ενστικτωδώς έπεσα πάνω του να τον προστατέψω, ενώ δεχόμουν χτυπήματα στο κεφάλι, τον αυχένα, τον ώμο”, συνέχισε. Ενώ για την κατάσταση του Πουλικόγιαννη είπε “μου έδωσε την αίσθηση ότι ψυχομαχεί, ήταν λιπόθυμος, κάπως συνήρθε, μετά ξαναλιποθύμησε. Προσπάθησα να τον τραβήξω ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα ενώ έβλεπα να τα σπάνε”.

Τότε άκουσε, “μάλλον το Χατζηδάκη” να λέει “το Πέραμα από εδώ”. Ήταν “το σύνθημα” της αποχώρησης σύμφωνα με το μάρτυρα, που ολοκλήρωσε την περιγραφή της επίθεσης λέγοντας ότι φεύγοντας οι χρυσαυγίτες τους πέταξαν πέτρες και τα καδρόνια που κρατούσαν. “Όταν σε κλείνει μια ομάδα, δηλώνει Χρυσή Αυγή, στοχεύει ξεκάθαρα στο κεφάλι, φέρουν όπλα που δεν είναι συνηθισμένα, δεν είναι σκέτα ξύλα, έχουν μέταλλα, ελάσματα, τότε θέλει να σε σκοτώσει, ο σκοπός είναι ανθρωποκτόνος. Αν θέλει κάποιος απλώς να σε χτυπήσει, σε χτυπά στα πόδια, σε πλακώνει στις μπουνιές. Θέλαν αίμα”, είπε ο μάρτυρας.

Όπλα

Η κατάθεσή του αντικρούει απόλυτα οποιοδήποτε ισχυρισμό περί “τυχαίου” συμβάντος. Μόνο η περιγραφή του για τα όπλα αρκεί. “Σχεδόν όλοι κρατάνε καδρόνια και ξύλα. Άλλα είναι μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, τα μεγαλύτερα έχουν μεταλλικές απολήξεις” είχε πει στην αρχή της κατάθεσής του, για να συμπληρώσει κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής ότι “δεν ψωνίζονται σε μαγαζί αυτά τα όπλα, μόνο κατασκευάζονται”. Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο στη συνέχεια πως με βάση την εργασιακή του εμπειρία “ούτε τα φτιάχνεις επί τόπου, θέλουν πάγκο εργασίας, να τα δουλέψεις, να κάνεις τη συγκόλληση κλπ. Θέλουν ώρα για να φτιαχτούν”.

Τα όπλα δεν είναι, όμως, το μοναδικό στοιχείο που αποδεικνύει τη “σχεδιασμένη” επίθεση όπως τη χαρακτήρισε κι ο ίδιος ο μάρτυρας τονίζοντας και τις ομοιότητές της με τις άλλες που δικάζονται. Εξηγώντας ότι εκεί στο Πέραμα “όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, από τη δουλειά, τη διαδήλωση, τη συνέλευση”, αφού “πολύς κόσμος ζει από τη Ζώνη”, έδωσε την εικόνα για το πώς συνδέονται όλες οι επιθέσεις μεταξύ τους. Έχοντας ήδη μιλήσει για το πώς γνώριζε τους κατηγορούμενους Χατζηδάκη και Αντωνακόπουλο (“Κούλη τον φώναζαν”, είπε για τον δεύτερο) από τη Ζώνη, αλλά και τον Πανταζή (“Μπαλονά στον έλεγαν στη γειτονιά από το μαγαζί που είχε”, είπε για τον συγκεκριμένο), πέρασε στα θύματα.

Ερωτώμενος για τη γνωριμία του με τον Παύλο Φύσσα που είχε δουλέψει στη Ζώνη, ο μάρτυρας μίλησε για ένα “νέο, με θέληση για ζωή, δημιουργικό άνθρωπο, έναν καλλιτέχνη”. Ενώ λίγο μετά, ερωτώμενος για το αν γνώριζε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, μίλησε για “τον Μοχάμεντ που ερχόταν με το τρίκυκλο με τα ψάρια όταν παίρναμε το μεροκάματο για να βγάλει κι αυτός το δικό του, ήταν πρόσχαρος, κάναμε καλαμπούρι μαζί του με τους συναδέλφους”. Μετά από αυτή την περιγραφή “της γειτονιάς” του Περάματος και του Πειραιά, κανείς δε μπορεί να μιλήσει για τυχαία περιστατικά.

Μεγάλη σημασία έχει η κατάθεσή του και για το στόχο της επίθεσης. Ο μάρτυρας επέμεινε από την αρχή ως το τέλος ότι ο στόχος ήταν το συνδικάτο και η δράση του για την εξυπηρέτηση των εργολάβων. “Τους έβαλαν μπροστά, τη Χρυσή Αυγή, να καθαρίσουνε τη Ζώνη, το λέει ξεκάθαρα στο βίντεο ο περιφερειάρχης” είπε. Ένα συνδικάτο “με 8000 περίπου μέλη, εκ των οποίων 4000 ενεργά”, αποτελεί εμπόδιο για τους εργοδότες. “Δεν σε θέλουνε στα πόδια τους”, τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι “είναι ο ανταγωνισμός του κέρδους. Θέλουν φθηνό κρέας, φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις”. Ενώ συνέχισε “οι συλλογικές συμβάσεις περιλαμβάνουν μεροκάματα, ωράρια, μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, εργατικά ατυχήματα, το 7ωρο που είναι κατάκτησή μας. Θέλαν να το σπάσουν αυτό”.

Στην ερώτηση για το αν το κατάφεραν, ο μάρτυρας είπε ότι “δεν το πέτυχαν γιατί παρά τη φτώχεια και την ανέχεια, ο κόσμος στέκεται στο ύψος του”. Τόνισε όμως ότι η βία ήταν ο τρόπος που προσπάθησαν να το επιβάλλουν. “Αν είχαν σκοτώσει, η τρομοκρατία θα είχε περάσει, δε θα μπορούσε άνθρωπος να σηκώσει κεφάλι”, “Θα ήταν βαρύ πλήγμα για το συνδικάτο και τον κλάδο γενικότερα, δε θα υπήρχε η ίδια μαχητικότητα”. “Ήδη μετά την επίθεση, ο πιο φοβισμένος κόσμος κουμπώθηκε, ο πιο συνειδητός ξεθάρρεψε”, ήταν τα λόγια του. Ενώ στην ερώτηση αν οι συλλήψεις των δραστών και των ηγετών τους είχαν κάποια συνέπεια, ο μάρτυρας απάντησε “οι φοβισμένοι αναθάρρησαν από τις συλλήψεις, αν δεν είχαν γίνει μπορεί να μην πέρναγε άνθρωπος την πύλη του Σωματείου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.