Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή

pavlos_kne(Κείμενο: Π. Καζ., Ριζοσπάστης, 18/9/2016)

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία (17 προς 18 Σεπτέμβρη) του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η πρωτοφανής σε αγριότητα εγκληματική πράξη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συλλογικής οργανωμένης καθοδηγημένης δράσης, από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα ανθρωποκτονιών και άλλα αδικήματα. Λίγες μέρες μετά τη δολοφονική ενέδρα που έστησε σε συνδικαλιστές κομμουνιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, στέλνοντας 9 από αυτούς αιμόφυρτους στο νοσοκομείο, δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα στην Αμφιάλη. Σχεδόν 1,5 χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή, στο Πέραμα, Αιγύπτιοι αλιεργάτες δέχονται τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σπίτι τους. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση δεν σταματά να επιδίδεται σε σειρά εγκληματικών πράξεων. Στη δικογραφία και το κατηγορητήριο της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ενταχθεί σειρά άγριων εγκληματικών πράξεων όπως η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η επίθεση στο 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Δολοφονήθηκε από τον Γ. Ρουπακιά, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια, και με άμεση συνέργεια των ταγμάτων εφόδου. Χρυσαυγίτες της τοπικής αναγνώρισαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλλι», ενημέρωσαν την οργάνωση και συγκεντρώθηκε το τάγμα εφόδου. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, οι χρυσαυγίτες είχαν πάει στην τοπική της Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδηρογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και οδηγίες σχετικά με την αποστολή τους. Η κατάθεση της αδελφής του Ρουπακιά, Χρυσούλας, στο δικαστήριο, καταδεικνύει ότι η επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία, οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Οπως είπε στο δικαστήριο, ο αδερφός της πήγε στην τοπική οργάνωση κι από εκεί ξεκίνησαν με μηχανάκια και το αυτοκίνητο όλοι μαζί…

Να υπογραμμιστεί ότι στην κινητοποίηση του τάγματος εφόδου ακολουθήθηκε η ιεραρχική δομή για να εκτελεστεί η αποστολή. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχουμε, ανάμεσα σε άλλα, τον πυρηνάρχη της τοπικής, Πατέλη, να καλεί τον Ι. Λαγό, υπεύθυνο όλης της Περιφέρειας Πειραιά και βουλευτή Β’ Πειραιά, τον Ι. Λαγό να καλεί Πατέλη, τον Πατέλη να στέλνει sms προς τους άντρες του τμήματος ασφαλείας στην τοπική της Νίκαιας, τον Λαγό να στέλνει sms στον Πατέλη και πίσω και τον Ι. Λαγό να καλεί τον αρχηγό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο. Να επισημανθεί ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών και της ηγεσίας τους διακόπτονται το χρονικό διάστημα της επίθεσης και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και συνεχίζονται μετά, με κύρια την κλήση μεταξύ Ι. Λαγού και αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ειδικότερα, στις 17/9/2013, στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, παρέα νεαρών παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν τρεις φασίστες με στρατιωτική αμφίεση, άρβυλα, στρατιωτικής παραλλαγής παντελόνι, ξυρισμένοι στο κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσά τους υπήρχε και άτομο που είχε επισκεφτεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και εμφανίζεται σε βίντεο. Ενας τους, στοχοποίησε την παρέα όπου καθόταν ο Παύλος Φύσσας, γνωστός στην περιοχή για τις αντίθετες απόψεις του προς τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ο χρυσαυγίτης ειδοποίησε τους ομοϊδεάτες του να σπεύσουν στην περιοχή. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες επιβεβαιώνονται από αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και από αναλυτική καταγραφή των κλήσεων. Χαρακτηριστική η μαρτυρία στη δίκη, αυτόπτη μάρτυρα που αναφέρθηκε σε άντρα που βρισκόταν έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» και απηύθυνε κάλεσμα για να μαζευτούν οι χρυσαυγίτες, «ελάτε μην αργήσετε» έλεγε στο τηλέφωνο.

Μετά από το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα, όταν η παρέα κατευθύνθηκε προς την οδό Τσαλδάρη, έπεσε πάνω στην ενέδρα των φασιστών ναζιστών, που άλλοι εμφανίστηκαν πεζή και άλλοι σε μηχανές. Ο μαφιόζικος τρόπος που έδρασαν, θυμίζει τη δολοφονική επίθεση ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Οι νεαροί έτρεξαν να ξεφύγουν, όταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Π. Τσαλδάρη εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Γ. Ρουπακιάς. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Π. Φύσσα, που είχε μείνει πιο πίσω και δεχόταν επίθεση. «Τέσσερα άτομα ήταν πάνω στον Παύλο, τον χτυπούσαν. Ανοιξαν τον κύκλο γύρω από τον Παύλο και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιάς» που έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε επανειλημμένα στην καρδιά, κατατέθηκε χαρακτηριστικά από αυτόπτη μάρτυρα. Εκτός από τη μαρτυρία του πατέρα Φύσσα, που ήταν μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μεταλλεργάτης της Ζώνης, από την ενημέρωση των γιατρών στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό, στο δικαστήριο επισημάνθηκε από αυτόπτη μάρτυρα ότι «το χτύπημα δεν το κάνει οποιοσδήποτε». «Εγώ άμα σας χτυπήσω εσάς, δεν θα το γυρίσω το μαχαίρι, θα πρέπει να το έχεις δουλέψει το χέρι, είναι χτύπημα από χέρι μαθημένο στο μαχαίρι». Από μαρτυρίες επίσης προκύπτει ότι το τάγμα εφόδου διευκόλυνε ψυχολογικά το δράστη της δολοφονίας: «Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα γινόταν αυτό (…) όλο το σκηνικό που στήθηκε, διευκόλυνε».

Η επίθεση έγινε από 30-40 χρυσαυγίτες άντρες, γεροδεμένους, οπλισμένους με ρόπαλα, κράνη κ.λπ., ξαφνικά, χωρίς πρόκληση, σε παράταξη, με ποδοβολητά, απειλές και βρισιές, όπως κάνει ο στρατός για να τρομοκρατήσει όταν επιτίθεται ξαφνικά. Ενδεικτική η κατάθεση: «…Ηταν μια ομάδα με σκοπιμότητα, κοινή αντίληψη, ήταν μια ομάδα που γνωρίζονταν, είχε περπατήσει μαζί. Το ποδοβολητό γινόταν “από βαριά παπούτσια”, παρότι ήταν αργά το βράδυ, καλοκαίρι, και γινόταν σκόπιμα, για να τρομοκρατήσει». Η εντολή, η συγκρότηση, ο εξοπλισμός, ο ρυθμικός και οργανωμένος τρόπος επίθεσης επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική εκπαίδευσή τους. Είναι χαρακτηριστικά τα ντοκουμέντα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από την Πολιτική Αγωγή, από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις π.χ. στη Νέδα, αλλά και από τις εκπαιδεύσεις σε χώρο της Χρυσής Αυγής, με πυροβόλα όπλα, στιλέτα, με κατήχηση και μαθήματα τι είναι ναζισμός – εθνικοσοσιαλισμός, με ιεροτελεστίες, όρκιση νέων δοκίμων μελών κ.ά., με παρουσία και συνδρομή της ηγετικής ομάδας.

Προανήγγειλαν αντίστοιχα οργανωμένα χτυπήματα

Υπενθυμίζουμε τα όσα κατέθεσε μάρτυρας στο δικαστήριο για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: «Γνωρίζω τη δράση της, σαν να την είχαν ανακοινώσει, από το βίντεο της Χρυσής Αυγής που είχαν ανεβάσει από τη Ζώνη του Περάματος, για να στήσουν σωματείο και δήλωναν ότι θα διώξουν τους λακέδες του ΠΑΜΕ και θα έρθουν αυτοί να κάνουν κουμάντο στη Ζώνη. Εκεί ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Aυγής Λαγός, Παναγιώταρος, στο βίντεο αναγνωρίζω και τον Μιχάλαρο που δήλωνε περήφανος χρυσαυγίτης. Μετά από λίγες μέρες έγινε η επίθεση στο ΠΑΜΕ». Χτύπησαν και εκεί με τον ίδιο τρόπο, την ίδια τακτική, «όπλο, φασαρία, απειλές, γρήγορο και αιφνίδιο χτύπημα και φεύγουν»…

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι μια μέρα πριν την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα (βρίσκονται σε εξέλιξη οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη), ο Ι. Λαγός, υπεύθυνος της ΧΑ στον Πειραιά και στο Πέραμα, σε συγκέντρωση το απόγευμα σε καφετέρια στο Πέραμα, είπε: «…Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην Ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από ‘δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή»

Υπογραμμίζουμε, επιπρόσθετα, ότι δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, ομολόγησε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία…

Μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας

Εν κατακλείδι, για τη στάση της Αστυνομίας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η Αστυνομία (ομάδες της ΔΙΑΣ) από την αρχή έως το τέλος, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, δεν έλεγξε κανέναν, δεν σταμάτησε έστω και έναν… Προκύπτει ξεκάθαρα ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαιρώνει τον Φύσσα, οι αστυνομικοί είναι στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά. Εχουμε, δηλαδή, ένα έγκλημα στο οπτικό πεδίο της Αστυνομίας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι.

Από τις καταθέσεις αναδεικνύονται και σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Αφού, όπως κατατέθηκε από τους μάρτυρες, ο χρυσαυγίτης δολοφόνος Ρουπακιάς αφέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα με το τηλέφωνό του σε ένα δωμάτιο… Αξίζει να υπενθυμίσουμε γενικότερα ότι στην πρότασή του κατά την προκαταρκτική εξέταση, ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης, σημείωνε πως «ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος, άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέδραμαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διαφόρων επίμεμπτων πράξεων, στοιχείο που πρέπει να ελεγχθεί ενδελεχέστερα». Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι από τη δικογραφία για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή προκύπτει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΤ Νίκαιας δρούσε ως συνεργάτης και πληροφοριοδότης της εν λόγω τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.