(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 17/9/2016)
Συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι καταθέσεις των Αιγύπτιων αλιεργατών, που τον Ιούνιο του 2012 δέχτηκαν στο σπίτι τους στο Πέραμα τη δολοφονική επίθεση του τοπικού τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης.
H υπόθεση αυτή είναι εμβληματική, όχι μόνο για την αγριότητα της ρατσιστικής βίας των δραστών, αλλά και γιατί πρόκειται βέβαια για μία από τις ενδεικτικότερες οργανωμένες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία μόλις μερικές ώρες πριν πραγματοποιηθεί είχε προαναγγελθεί από τον Ι. Λαγό.
Φυσικά η ναζιστική οργάνωση προσπαθεί, ως συνήθως, να αποσυνδεθεί από την εγκληματική της επίθεση, όμως η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως νέα στοιχεία μέσα από τις απολογίες των ίδιων των κατηγορουμένων που «καρφώνουν» τη Χρυσή Αυγή.
Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Ηταν 12 Ιουνίου του 2012 όταν στις 3.10 τη νύχτα το τάγμα εφόδου του Περάματος επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Οι δράστες ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού, όπου κοιμόταν ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, και άρχισαν να τον χτυπούν άγρια με ξύλα και σιδερένιους λοστούς σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να φτάσει κοντά στον θάνατο και τελικά να χρειαστεί μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο και να υποχρεωθεί να τρέφεται με καλαμάκι γιατί του είχαν σπάσει το σαγόνι και τη μύτη.
Οι δράστες έσπασαν ακόμα τα παράθυρα του σπιτιού -δεν κατάφεραν να σπάσουν την πόρτα- και ψέκασαν με πυροσβεστήρα τον εσωτερικό χώρο, όπου κοιμούνταν οι άλλοι τρεις Αιγύπτιοι, ενώ πέταξαν μέσα και τον πυροσβεστήρα. Εσπασαν επίσης τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των αλιεργατών.
Η επίθεση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας ήδη από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε. Το «Βήμα» στην ηλεκτρονική του έκδοση σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ρατσιστική επίθεση εναντίον Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα» (12/6/2012) αναφέρει ότι «ο ένας από τους τέσσερις εργάτες νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό» και ότι προσήχθησαν έξι άτομα, τα οποία «σύμφωνα με πληροφορίες […] αναγνωρίστηκαν από τον τραυματία ως δράστες της επίθεσης».
Καταλήγει όμως με την εξής διατύπωση: «Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία άμεση σχέση τους με ακροδεξιά οργάνωση».
Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες «πληροφορίες» προέρχονται από αστυνομικές πηγές. Ομως, ως τι άλλο μπορούν να εκληφθούν αν όχι ως προσπάθεια αστυνομικών κύκλων να καλύψουν τη Χρυσή Αυγή;
Γιατί βέβαια γνωρίζουμε ότι η ίδια η αστυφύλακας που εντόπισε και προσήγαγε τους δράστες κοντά σε ένα βενζινάδικο έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή (12/6/2012) ότι πήρε εντολή από το κέντρο ασυρμάτου να αναζητήσει «ύποπτα άτομα, που επέβαιναν σε δίκυκλα, πιθανόν της Χρυσής Αυγής».
Και όχι μόνο αναζητούσε άτομα της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά τα βρήκε κιόλας και τα προσήγαγε, αφού στην ίδια κατάθεση αναφέρει ότι τελικά «εντοπίσαμε τρία σταθμευμένα δίκυκλα και έξι άτομα, εκ των οποίων οι δύο φορούσαν μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής».
Η αστυφύλακας επαναλαμβάνει το ίδιο και στην κατάθεσή της ενώπιον των εφετών ανακριτριών (27/11/2013), προσθέτοντας ότι από τους δύο που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, «ο ένας ήταν σίγουρα ο Πανταζής, ο οποίος μιλούσε πιο πολύ και έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο».
Ο Αναστάσιος Πανταζής, λοιπόν, ο οποίος κατηγορείται σήμερα ως επικεφαλής της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, είναι ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και είναι ο ίδιος που κατηγορείται ως επικεφαλής της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή στις 12/9/2013, πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Οι ισχυρισμοί Πανταζή
Εχει ενδιαφέρον ότι ο Πανταζής στην πρώτη του απολογία μετά την επίθεση (14/6/2012) ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και διατύπωσε μάλιστα την εξής φράση: «Ζητώ να μην την πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του κ. Κασιδιάρη, τις οποίες και καταδικάζω».
Αργότερα όμως (7/10/2013) υποχρεώθηκε να καταθέσει κάτι πραγματικά οξύμωρο. Από τη μία επέμεινε ότι δεν είναι μέλος της οργάνωσης και από την άλλη παραδέχτηκε ότι μετέχει στην πενταμελή επιτροπή που διοικεί τον Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα (με τον ισχυρισμό ότι είναι υπεύθυνος για τη διανομή τροφίμων και ρούχων). Με λίγα λόγια, ότι είναι ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Περάματος!
Pingback: Περί της ανεξαρτητοποίησης του χρυσαυγίτη Κουκούτση – Lefteria