Θ. Καμπαγιάννης: “Η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει ναζί που εγκληματούσαν on camerα;”

PHOTO2Οδός Αθηνάς, απέναντι από τη Βαρβάκειο, 12/5/2011: “άγνωστοι δράστες” ξυλοκοπούν διερχόμενο μετανάστη.

(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 21/5/2016)

Κάποιοι κρατικοί λειτουργοί προφανώς δεν έκαναν τη δουλειά τους, ανέφερε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο για το γεγονός ότι μπήκε στο αρχείο υπόθεση του πογκρόμ «Χρυσαυγιτών» εναντίον αλλοδαπών (Μάιος 2011).

Υπενθυμίζεται ότι παραγράφηκαν όσα πλημμελήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνων των επιθέσεων (διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας κ.λπ.).  Κι αυτό διότι παρήλθε χωρίς αποτελέσματα η πενταετία, μολονότι είχε διαταχθεί κατεπείγουσα εξέταση για το πογκρόμ εκείνο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη δολοφονία του νεαρού Αλίμ Αμπνούλ Μάναν, από το Μπαγκλαντές. Επρόκειτο για πογκρόμ που έγινε έπειτα από τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη (10/5/2011), για την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια δύο Αφγανοί.

Πέραν του θανάτου του Μάναν, είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία πάνω από 100 χτυπημένοι μετανάστες, εκ των οποίων περισσότεροι από 20 έφεραν σοβαρά τραύματα. Το πογκρόμ εξαπολύθηκε έπειτα από συγκέντρωση – διαδήλωση, την οποία είχε διοργανώσει η «Χρυσή Αυγή».

Μιλώντας στο «Κόκκινο» ο κ. Καμπαγιάννης, ένας εκ των δύο δικηγόρων που έκαναν μηνυτήρια αναφορά για την αρχειοθέτηση (ο άλλος είναι ο Κώστας Σκαρμέας) και εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», τόνισε μεταξύ άλλων:

Πρώτον, ότι είναι αδιανόητο επί πέντε χρόνια οι αστυνομικές αρχές να μην κατόρθωσαν να «ταυτοποιήσουν» δράστες, μολονότι άφθονες σκηνές του πογκρόμ συμπεριλαμβάνονται σε καταγεγραμμένο οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες). Ο δικηγόρος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά πώς είναι δυνατόν να μην μπόρεσε η αστυνομία να εντοπίσει δράστες που επιτέθηκαν τόσο φανερά, ώστε την ταυτότητα τουλάχιστον ενός εξ αυτών να την έχει εξακριβώσει μια… αναρχική ομάδα!

Δεύτερον, ότι η ατιμωρησία ενθαρρύνει τη ρατσιστική και ναζιστική εγκληματικότητα, ιδίως αυτήν που εξελίσσεται υπό μορφή πογκρόμ. Κι αυτό διότι, όπως σημείωσε ο κ. Καμπαγιάννης, τα πογκρόμ γίνονται φανερά και επιδεικτικά, για να εκφοβίζουν περισσότερο. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, όταν μένουν ατιμώρητα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε τέτοιες, «δημόσιες» επιθέσεις, η ενθάρρυνση είναι πολλαπλάσια.

Τρίτον, ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με στοιχεία που αναδείχθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης των στελεχών της «Χρυσής Αυγής», εγείρει  σοβαρά ερωτηματικά για κρατικούς λειτουργούς. Ο κ. Καμπαγιάννης υπενθύμισε χαρακτηριστικά την υπόθεση του Παύλου Φύσσα και ειδικότερα την ατάκα «εγώ δικός σας είμαι» που εκστόμισε ο Ρουπακιάς, μιλώντας σε αστυνομικά όργανα…

Στην υπόθεση του πογκρόμ του 2011 «κάποιοι λειτουργοί έκαναν τη δουλειά τους» (για αυτό διατάχθηκε επείγουσα εξέταση) και «κάποιοι άλλοι όχι», επεσήμανε ο κ. Καμπαγιάννης.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.


Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.