Μια «εκρηκτική» δικογραφία στ’ αζήτητα

sparth_ekrhxh Το σημείο, όπου εξερράγη στις 31/8/2012 ο εκρηκτικός μηχανισμός, στην οδό Ωραίας Ελένης στο κέντρο της Σπάρτης. | EUROKINISSI / ΤΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΣ.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 8/4/2016)

Μία από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι βέβαια η αποκάλυψη οπλοστασίου στο χωριό Δαφνές του Ηρακλείου Κρήτης.

Η υπόθεση αναδίδει άρωμα Χρυσής Αυγής, καθώς –σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην «Εφ.Συν.» – οι δύο συλληφθέντες φέρεται να έχουν ενεργή σχέση με τη ναζιστική οργάνωση.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία εντοπίζει αντίστοιχο οπλοστάσιο που αναδίδει χρυσαυγίτικο άρωμα.

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την αποκάλυψη μιας άλλης υπόθεσης, η οποία εκτυλίχτηκε σε μια άλλη περιοχή της χώρας μας και είχε το ίδιο άρωμα.

Αλλά εξαιτίας της χαρακτηριστικής ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα στα δικαστήρια.

Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση του βομβιστή της Σπάρτης.

Η θανατηφόρα έκρηξη

Ηταν η περίοδος που η Χρυσή Αυγή είχε μόλις μπει στο Κοινοβούλιο. Στις 31 Αυγούστου 2012 ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην οδό Ωραίας Ελένης στο κέντρο της Σπάρτης, τραυματίζοντας θανάσιμα τον άνδρα που τον μετέφερε, ο οποίος τελικά πέθανε ύστερα από περίπου 10 μέρες στο νοσοκομείο.

Μετά την έκρηξη της βόμβας, η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι δεύτερου ατόμου, το οποίο σχετιζόταν με τον μεταφορέα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το σπίτι αυτό βρισκόταν στη Μελιτίνη Γυθείου Λακωνίας και εντοπίστηκε εκεί ολόκληρο οπλοστάσιο: τέσσερις καραμπίνες, τέσσερα μαχαίρια και πλήθος εκρηκτικών υλών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών.

Ο ιδιοκτήτης του οπλοστασίου -κατά την απολογία του- ισχυρίστηκε ότι για τις τρεις καραμπίνες είχε νόμιμες άδειες, όσο για την τέταρτη, ότι ήταν του γείτονά του.

Για τα μαχαίρια είπε ότι τα δύο τα είχε για κυνήγι αγριογούρουνου, το τρίτο ήταν ενθύμιο του παππού του και το τέταρτο το είχε αγοράσει στα 18 του από το Μοναστηράκι.

Για τις κροτίδες ισχυρίστηκε ότι ήταν το χόμπι του και ότι τις τυποποιημένες τις είχε επίσης αγοράσει από το Μοναστηράκι, ενώ τις αυτοσχέδιες τις κατασκεύαζε, για να είναι -λέει- πιο εντυπωσιακές από αυτές του εμπορίου.

Οσο για τα πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων, είπε ότι τα κάνει συλλογή, ενώ τα πυρομαχικά ότι τα χρησιμοποιούσε στο κυνήγι.

Κατά τα άλλα, ο ιδιοκτήτης του οπλοστασίου αρνήθηκε την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όπως και ότι προμήθευσε κάποιον από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς του στον βομβιστή της Σπάρτης, με τον οποίο παραδέχτηκε ότι είχαν φιλικές σχέσεις.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τελικά ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο αρμόδιος ανακριτής αποφάσισαν να αφήσουν τον κατηγορούμενο ελεύθερο με καταβολή εγγυοδοσίας και περιοριστικούς όρους.

Εμπλεκόμενοι

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και δύο γυναίκες ως κατηγορούμενες, λόγω του γεγονότος ότι ήταν ιδιοκτήτριες του σπιτιού, στο οποίο διέμενε ο βομβιστής.

Ενδιαφέρον έχει λοιπόν η αναφορά της μιας γυναίκας στην απολογία της, ότι στο πλαίσιο πολιτικών συζητήσεων η ίδια είχε λεκτικές αντιπαραθέσεις με τον βομβιστή, διότι αυτός ψήφιζε Χρυσή Αυγή.

Αλλά την περίοδο εκείνη υπήρχαν και δημοσιεύματα τα οποία, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, έδειχναν σχέση του βομβιστή, αλλά και του ιδιοκτήτη του οπλοστασίου με τη Χρυσή Αυγή.

Φυσικά η ίδια η οργάνωση, μέσω του Κασιδιάρη και των δηλώσεών του στο zougla.gr, είχε διαψεύσει τον συσχετισμό αυτό, αλλά είναι προφανές ότι το ίδιο θα έκανε όποια και αν ήταν η πραγματικότητα.

Αλλωστε είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή έφτασε σε σημείο να αρνηθεί ακόμα και τον ρόλο του Ρουπακιά στον Πυρήνα της Νίκαιας.

Το ζήτημα που παραμένει όμως είναι ότι η υπόθεση έχει χρονίσει στην ανάκριση και τέσσερα χρόνια μετά δεν υπάρχει καν παραπεμπτικό βούλευμα για δίκη.

Αλλά και σχετικά με τη διερεύνηση πιθανού συσχετισμού της υπόθεσης με τη ναζιστική οργάνωση, βρισκόμαστε ακόμα στο σκοτάδι, ένα χρόνο μετά την έναρξη της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.