Αθώα η πανεπιστημιακός Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη

mavri_2(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, HitandRun, 22/3/2016)

Με την πλήρη αθώωση της πανεπιστημιακού Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη, λόγω μη στοιχειοθέτησης της αντικειμενικής υπόστασης των αποδιδόμενων αδικημάτων της ψευδορκίας και της συκοφαντίας, μετά από μήνυση του βουλευτή της νεοναζιστικής συμμορίας Ηλία Κασιδιάρη εναντίον της, γράφτηκε σήμερα ο «επίλογος» της δικαστικής ταλαιπωρίας ενός ακέραιου και ηθικού ανθρώπου, ο οποίος απλώς έκανε το καθήκον του.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη υπήρξε τον Οκτώβρη του 2007 αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονική επίθεση με ρόπαλα και μαχαίρι κατά μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου από τετραμελές ή πενταμελές χρυσαυγίτικο «τάγμα εφόδου», που διέφυγε με αυτοκίνητο, του οποίου τον αριθμό κυκλοφορίας κατάφερε να συγκρατήσει. Το αυτοκίνητο αποδείχτηκε πως ανήκε στον μετέπειτα βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, ο Κασιδιάρης είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών στη σχετική δίκη. Στη συνέχεια, είχε το θράσος να μηνύσει την Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη.

Όψιμα, δήλωσε «δικαιωμένος», επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη της πανεπιστημιακού. Αυτό επανέλαβε και σήμερα, εμφανιζόμενος στη δικαστική αίθουσα συνοδεία μπράβων του, επιχειρώντας να κρατήσει ένα «χαμηλό» και «ανήξερο» προφίλ. «Δεν επιθυμώ την καταδίκη της κατηγορούμενης, πόσο μάλλον μιας γυναίκας ηλικιωμένης», υπογράμμισε απαξιωτικά, για να συμπληρώσει: «Δεν επιθυμώ τη συνέχιση της ποινικής δίωξης, ούτε μπορώ να πω αν είχε δόλο. Αν ήταν αληθές το περιστατικό, είχε την υποχρέωση να το πει. Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ». Μετά τη συντομη κατάθεσή του και τις απαντήσεις στις (όχι και τόσο πιεστικές) ερωτήσεις του συνήγορου υπεράπισης Νίκου Κωνσταντόπουλου, αποχώρησε από την αίθουσα μορφάζοντας.

Ακολούθησε η κατάθεση του θύματος της δολοφονικής επίθεσης, το οποίο δήλωσε πως «ούτε καν ήξερα το όνομά της. Αντιλήφθηκε το περιστατικό και αισθάνθηκε την ανάγκη να καταθέσει όσα είδε».

Οι 10 μάρτυρες υπεράσπισης που τον διαδέχτηκαν, ως επί το πλείστον πανεπιστημιακοί, σκιαγράφησαν την προσωπικότητα, το χαρακτήρα, την ακεραιότητα και το ήθος της Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη.

«Έκανα το απολύτως αυτονόητο, θεώρησα υποχρέωσή μου να απομνημονεύσω το νούμερο της πινακίδας. Σωματώδεις, κοντοκουρεμένοι, κάποιοι με κασκέτα οι δράστες. Δεν είχα ακούσει ποτέ το όνομα του Κασιδιάρη», υπογράμμισε στην κατάθεσή της η κατηγορούμενη.

«Αντιπαρατίθενται 2 διαφορετικοί κόσμοι: η απρόκλητη, εγκληματική βία σε χώρο που είναι άσυλο και καταφύγιο κάθε κατατρεγμένου και ένας απλός πολίτης που στα μάτια του η βία δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη είναι ο ενεργός πολίτης, ο οποίος θεωρεί καθήκον του να παρέμβει και αμέσως δημοσιοποιεί το συμβάν υπεύθυνα και χωρίς υπερβολές. Έκανε το καθήκον της απέναντι στη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των δομών του οργανωμένου κράτους. Η στάση της λειτουργεί παιδευτικά.  Άδικα ταλαιπωρείται τόσο καιρό», επισήμανε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην αγόρευσή του.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, η έδρα έκρινε τη Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη αθώα, λόγω μη στοιχειοθέτησης της αντικειμενικής υπόστασης των αποδιδόμενων κατηγοριών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.