Οταν οι Χρυσαυγίτες στήνουν φτηνά σόου στην Ευρωβουλή

ethnos_euromps_1(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 12/3/2016)

Ανεπανόρθωτα «πλήγωσε» την εικόνα της χώρας μας ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ξεστόμισε χυδαίες και ρατσιστικές εκφράσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς ήταν άμεση και ο ευρωβουλευτής υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Την απόφαση του προέδρου του ΕΚ υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι παριστάμενοι ευρωβουλευτές, ενώ ο Ελ. Συναδινός οδηγήθηκε στην έξοδο συνοδευόμενος από άνδρες της ασφάλειας.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής παρενέβη σε συζήτηση για το Προσφυγικό και απευθύνθηκε με αγοραίες εκφράσεις στον Μ. Σουλτς. «Κύριε Πρόεδρε, προχθές πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα αυτής ήταν όχι απλά απογοητευτικά αλλά ένα διπλωματικό Βατερλό για τους ηγέτες της Ενωσης. Είκοσι οχτώ τουρκολάγνοι ηγέτες με ανάστημα νάνου κάθονταν και άκουγαν έναν στυγνό εκβιαστή, έναν κοινό απατεώνα, τον Νταβούτογλου, να θέτει όρους παράδοσης και υποταγής (…) Κύριοι, όπως έχουν γράψει Οθωμανοί λόγιοι: Ο Τούρκος είναι πνευματικά βάρβαρος, θεομπαίχτης, αγύρτης και βρωμιάρης. Ο Τούρκος είναι σαν το σκυλί? κάνει τον άγριο, αλλά όταν πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο το βάζει στα πόδια».

Μετά την ακαριαία αντίδραση του κ. Σουλτς, ο οποίος «πέταξε» έξω από την αίθουσα τον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, ακολούθησε μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων από διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα, ενώ ευρωβουλευτές «ξεσηκώθηκαν» κατά του Ελ. Συναδινού, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του.

Και ενώ η χώρα μας διασυρόταν διεθνώς, η Χρυσή Αυγή έσπευδε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα. «Διέσυρε τους τουρκοπροσκυνημένους της ΕΕ ο Στρατηγός Συναδινός: Σε παροξυσμό ο ανθέλληνας Σουλτς», ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του φασιστικού μορφώματος.

Ομως, λίγο αργότερα ήρθε η άτακτη υποχώρηση του χρυσαυγίτη στρατηγού ε.α., ο οποίος με ανακοίνωσή του επιχείρησε να διασκεδάσει τις εις βάρος του εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι ο Μ. Σουλτς δεν τήρησε τον κανονισμό του ΕΚ.

ethnos_euromps_2Το πρωτοφανές περιστατικό φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα, καθώς είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές προκαλούν επεισόδια στο Ευρωκοινοβούλιο. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η ομάδα των χρυσαυγιτών έχει πλέον απομονωθεί πλήρως, ενώ στο μέλλον δεν θα υπάρξει καμία ανοχή απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν λειτουργούν ως ομάδα και ειδικά ο Γιώργος Επιτήδειος κρατά σαφείς αποστάσεις από τους ομοϊδεάτες του. «Δεν τους βλέπουμε πουθενά παρά μόνο στο καπνιστήριο, δεν συμμετέχουν σε καμία δραστηριότητα, ο καθένας κινείται μόνος του και οι όποιες επαφές τους με άλλες πολιτικές ομάδες είναι διά της… προσκολλήσεως. Το μόνο που κάνουν είναι να μπουκάρουν σε συνεδριάσεις του ΕΚ και να τις διακόπτουν, ενώ τις βιντεοσκοπούν με τα κινητά οι συνεργάτες τους. Τα βίντεο των “αυθόρμητων” παρεμβάσεών τους, καταλήγουν να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής», αναφέρει Ελληνας ευρωβουλευτής.

Η «συνταγή» που ακολουθούν οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές είναι γνωστή από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τραμπουκισμοί, αγοραίες εκφράσεις, ψευτομαγκιές, όλα καταγράφονται με το κινητό τηλέφωνο και δίνονται στη δημοσιότητα για να προπαγανδίσουν ρατσιστικές και φασιστικές θέσεις, όπως έγινε πρόσφατα με τον Ηλία Κασιδιάρη που κατέγραφε με το κινητό του συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

«Οχι» στα ίσα δικαιώματα, «ναι» στα μεταλλαγμένα

ethnos_euromps_3Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που ψηφίζουν οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές στα θέματα του Ευρωκοινοβουλίου. Μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα VoteWatchEurope, ένα παρατηρητήριο της δραστηριότητας όλων των εκλεγμένων στην Ευρωβουλή, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι έχουν ψηφίσει κατά σε όποιο προοδευτικό θέμα έχει προκύψει, από τα ίσα δικαιώματα φύλων στην εργασία μέχρι την προστασία στις γυναίκες-πρόσφυγες. Εχουν όμως ψηφίσει υπέρ άλλων νόμων όπως π.χ. για τα μεταλλαγμένα.

Και μπορεί ο Γιώργος Επιτήδειος να μην τους ακολουθεί στις ακραίες και ντροπιαστικές για την Ελλάδα «παρεμβάσεις» τους, οι ψήφοι του ωστόσο είναι εναρμονισμένες στη γραμμή της ΧΑ. Αλλωστε και οι τρεις φροντίζουν να βομβαρδίζουν με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να φαίνεται ότι έχουν έντονη δραστηριότητα στην αντίστοιχη κατάταξη-ποσοτική βαθμολόγηση των ευρωβουλευτών. Μόνο που, τις περισσότερες φορές, οι ερωτήσεις τους βασίζονται σε δημοσιεύματα χρυσαυγίτικων ιστοσελίδων, στις οποίες πιθανότατα ανεβάζουν οι ίδιοι, προκειμένου να έχουν «πάτημα» για να ρωτήσουν το Ευρωκοινοβούλιο!

Το μπλουζάκι και το… ντου
Κάθε μήνα και ένα νέο επεισόδιο

Την πεζοδρομιακή, τραμπούκικη συμπεριφορά που έχουν οι βουλευτές και τα μέλη τους εν Ελλάδι προσπαθούν να μεταφέρουν στα ευρωπαϊκά όργανα οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές. Με κάθε αφορμή δεν χάνουν ευκαιρία να εκφραστούν με αγοραίες εκφράσεις, να επιτεθούν σκαιότατα σε όποιον διατυπώνει αντίθετη άποψη, ενίοτε ακόμη και να απειλήσουν. Στα επεισόδια «πρωτοστατεί» ο Λάμπρος Φουντούλης, όμως από… κοντά βρίσκεται -αν και αμέτοχος- ο Ελευθέριος Συναδινός.

ethnos_euromps_4Ο τρίτος της παρέας Γιώργος Επιτήδειος. Οπως αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές από τις Βρυξέλλες, «δεν τους βλέπουμε πουθενά παρά μόνο στο καπνιστήριο, δεν συμμετέχουν σε καμία δρα­στηριότητα».

Αρχές Φεβρουαρίου ο Λ. Φουντούλης προκάλεσε επεισόδιο με αφορμή ένα αντιφασιστικό μπλουζάκι που φορούσε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Μαρίνα Αλμπιόλ, γνωστή για την αντιφασιστική της δράση. Το t-shirt που φορούσε η δραστήρια ευρωβουλευτής έγραφε «antifascist action» (αντιφασιστική δράση).

Ο Λ. Φουντούλης… έσπευσε στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και δήλωσε «Φορούσε μία μπλούζα η οποία έγραφε επάνω “antifascist action” και έχει μπει στο Twitter και σε όλα τα μέσα δικτύωσης. Αυτό νομίζω απαγορεύεται από το Κοινοβούλιο γιατί μπορούσα κι εγώ να φορέσω μία μπλούζα του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και να είμαι εδώ. Ομως, βλέπετε δεν το κάνω.

Πρέπει να επισημανθεί και να της γίνει παρατήρηση». Στην «παρέμβαση» απάντησε η Μαρίνα Αλμπιόλ, λέγοντας πως δεν θεωρεί ότι «το μπλουζάκι που γράφει “αντιφασιστική δράση” -ένα μπλουζάκι το οποίο υπάρχει παντού- απαγορεύεται στο Ευρωκοινοβούλιο».

Εναν μήνα μετά, ο Λ. Φουντούλης… επανήλθε με νέο επεισόδιο σε εκδήλωση που γινόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτήν τη φορά όμως είχε μαζί του και τον Ελευθέριο Συναδινό.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Η Ελευθερία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη», που είχε συνδιοργανωθεί από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Τζσάμπα Σόγκορ, την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη και την Οργάνωση των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO).

ethnos_euromps_5Διέκοψαν τη συζήτηση

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα euroactiv.gr και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν από την εκδήλωση οι ευρωβουλευτές της ΧΑ μοίρασαν φυλλάδια διαμαρτυρίας για την εκδήλωση, ζητώντας την ακύρωσή της καθώς θεωρούσαν ότι παραβίαζε τη Συνθήκη της Λωζάνης!

Στη συνέχεια, Λ. Φουντούλης και Ελ. Συναδινός εισέβαλαν προκλητικά στην αίθουσα και διέκοψαν τη συζήτηση.

Μάταια ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής τους ζητούσε να σεβαστούν τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου.

Μαζί τους δε, είχαν και έναν συνεργάτη τους, ο οποίος πλησίασε απειλητικά στο πρόσωπο έναν από τους συμμετέχοντες που κάτι τόλμησε να απαντήσει, λέγοντάς του επανειλημμένως τη γνωστή ελληνική λέξη (μ…κας).

Το Euractiv ανέφερε, μάλιστα, πως όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα είπαν πως η συμπεριφορά της οργάνωσης «θύμιζε τις τακτικές που εφάρμοζαν οι ακραίες δεξιές οργανώσεις τις δεκαετίες του 1930 και 1940 στην Ευρώπη», ενώ ο Καταλανός ευρωβουλευτής Γιοζέπ Μαρία Τερικάμπρας χαρακτήρισε ως «φασίστες» τους χρυσαυγίτες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς θα διερευνούσε την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.