«Δεν τον χτύπησε, τον μαχαίρωσε κατευθείαν»

melaxrino

Ο φίλος του δολοφονημένου και αυτόπτης μάρτυρας, Δ. Μελαχρινόπουλος | EUROKINISSI.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 22/10/2015)

Η 23η συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δημιούργησε στο σύνολο των παρευρισκομένων απορίες ως προς το περιεχόμενο των ερωτήσεων που απηύθυναν οι δύο εισαγγελείς.

Δεδομένου ότι οι εισαγγελείς εκ της θέσεώς τους στηρίζουν ως επί το πλείστον τις κατηγορίες και ειδικά στην αρχή της δικαστικής διαδικασίας, εύλογα δημιουργήθηκε χθες η εντύπωση ότι όλες οι ερωτήσεις κατέτειναν στην αμφισβήτηση της κατάθεσης του βασικού αυτόπτη μάρτυρα-φίλου του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Οπως δήλωσε επιμένοντας στις ερωτήσεις στον μάρτυρα Μελαχρινόπουλο ο Θ. Καμπαγιάννης: «Ρωτάω διότι η κυρία εισαγγελέας δεν έκανε καμία ερώτηση για την εγκληματική οργάνωση».

Στην αρχή της διαδικασίας ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής για την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι και επισήμαναν τη σαφήνεια της κατάθεσης ως προς το ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν οργανωμένοι και ανήκαν στη Χρυσή Αυγή.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, οι συνήγοροι του Αγγου και του Καζαντζόγλου είπαν ότι ο αστυνομικός μίλησε για διάσπαρτα άτομα, για μη οργανωμένη επίθεση και για τυχαίο γεγονός. Είπαν ακόμα ότι ο αστυνομικός μίλησε για συμπλοκή μεταξύ αντίπαλων ομάδων και μάλιστα ότι η μία ήταν του «γνωστού χώρου». Βέβαια ο αστυνομικός πουθενά δεν κατέθεσε για ύπαρξη άλλης ομάδας πλην των χρυσαυγιτών με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά, ενώ ο «γνωστός χώρος» αναφέρθηκε μόνο στο σήμα που είχε αρχικά δοθεί από το κέντρο.

Ο συνήγορος του Καζαντζόγλου επέμεινε στο ότι διαφάνηκε από την κατάθεση πως δεν υπήρχε κοινός δόλος με τον Ρουπακιά στην προσπάθειά του να αθωώσει τον πελάτη του. Ο Τ. Μιχαλόλιας (αδελφός και συνήγορος του Μιχαλολιάκου) σχολίασε αποκλειστικά την αναφορά του αστυνομικού στο πρόσωπο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής: «Ακουσα με έκπληξη να αναφέρεται η εγκληματική οργάνωση και η συμμετοχή Μιχαλολιάκου, ενώ ο μάρτυρας είπε καθαρά ότι ήταν η άποψή του αυτή, χωρίς να έχει στοιχεία γι’ αυτό».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο φίλος του δολοφονημένου και αυτόπτης μάρτυρας Δ. Μελαχρινόπουλος. Αναφέρθηκε στη φιλία του με τον Παύλο, στη μουσική που έπαιζαν μαζί και έκανε την πλήρη περιγραφή των όσων έζησε την 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου του 2013.

Η πρόεδρος του επισήμανε κάποιες «αλλαγές και διαφοροποιήσεις» στις 4 καταθέσεις του και τον κάλεσε να εξιστορήσει τα γεγονότα. Ο μάρτυρας περιέγραψε το πώς βρέθηκε η παρέα του στο «Κοράλλι» μετά το τηλεφώνημα του Φύσσα, πώς είδε τον ψηλό (στο πρόσωπο του οποίου αργότερα αναγνώρισε τον Μιχάλαρο) να βγαίνει λίγο πριν τελειώσει το ματς και την παρέα των άλλων δύο χρυσαυγιτών που ήταν μέσα στην καφετέρια και τους κοίταζαν επίμονα ανταλλάσσοντας μηνύματα με τα κινητά.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο που έγινε (πριν πάει εκεί ο ίδιος) για τη διπλανή παρέα σχετικά με τη φορεμένη ανάποδα μπλούζα του ενός. Περιέγραψε τις ομάδες των οπλισμένων με κράνη και στειλιάρια χρυσαυγιτών που συγκεντρώθηκαν έξω, το πού στάθηκαν, το πώς άρχισαν να τους κυνηγάνε, το πώς ανά ομάδες πλησίαζαν, πόσες δικάβαλες μηχανές και Ι.Χ. έφτασαν στο σημείο, ποιους χτύπησαν και πώς στο τέλος η ομάδα των 5-6 χρυσαυγιτών που εγκλώβισαν τον Φύσσα «έκαναν χώρο» για να περάσει ο Ρουπακιάς και να μαχαιρώσει τον Παύλο.

Ο μάρτυρας μίλησε για την πρώτη δύσκολη, λόγω της ψυχολογικής φόρτισης, κατάθεση που έδωσε έχοντας πάνω του το αίμα του Παύλου, τον οποίο κουβάλησε στο ασθενοφόρο, αλλά και για την προσαγωγή του στο τμήμα Κερατσινίου για κατάθεση κατευθείαν από το νοσοκομείο. «Μπορούσαν αν ήθελαν και οι αστυνομικοί και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες να είχαν αποτρέψει τη δολοφονία, εμείς δεν μπορούσαμε ούτε να πλησιάσουμε.

Ημαστε πια εκεί κοντά μόνο δύο χτυπημένοι και ο Φύσσας περικυκλωμένος», ήταν συνοπτικά τα λόγια του. «Οσα δεν είπα στην αρχή, τα είπα αργότερα, όταν ήμουν ήρεμος και αφού με ρώτησαν πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά», πρόσθεσε.

Πρόεδρος: Πώς μιλάτε σήμερα για οργανωμένο έγκλημα; Τον ήξερε ο Μιχαλολιάκος τον Φύσσα;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν ειδικά για τον Φύσσα η επίθεση.

Στη συνέχεια, κι ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης διαρκώς διέκοπταν με σχόλια τον μάρτυρα δεχόμενοι μάλιστα παρατηρήσεις από την πρόεδρο, άρχισε να ρωτάει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Περίεργη εισαγγελική στάση

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις 4 καταθέσεις, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως «εκ διαμέτρου αντίθετη»: «Στην αρχή δεν μιλάτε καν για επίθεση. Θυμάστε καλύτερα έξι μήνες αργότερα;», «Το κράνος είναι φονικό όργανο; Εσείς τραυματιστήκατε ελαφριά από το πέσιμο κάτω; Λέτε στην πρώτη κατάθεση ότι ο Παύλος τούς χτυπούσε». «Εννοούσα τους απωθούσε», απαντάει ο μάρτυρας.

Οι ερωτήσεις της εισαγγελέως περιορίστηκαν αυστηρά και μόνο στις όποιες αντιφάσεις του μάρτυρα. Μάλιστα σε κάποιο σημείο, ενώ ο μάρτυρας είχε πει σαφώς ότι στο τμήμα είδε σε έναν χώρο στο ισόγειο πίσω από το τζάμι τους φίλους του και μετά ανεβαίνοντας να δώσει κατάθεση είδε και τον Ρουπακιά «άνετο» σε κάποιο γραφείο, η εισαγγελέας φάνηκε να το εκλαμβάνει και αυτό ως αντίθεση.

Ισως δεν θυμόταν ότι ήδη ο προηγούμενος μάρτυρας αλλά και ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσαν για την πρώτη ώρα της σύλληψης ότι όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο του κρατητηρίου και πως μόλις έμαθαν για τον θάνατο του Παύλου ο Ρουπακιάς ζήτησε αμέσως να τον πάνε αλλού.

Ο αν. εισαγγελέας, αφού ρώτησε ποιους αναγνώρισε ο μάρτυρας, ζήτησε να ακούσει έναν… αντιφασιστικό στίχο από τα τραγούδια, αλλά εκείνη τη στιγμή ο μάρτυρας δεν κατάφερε να θυμηθεί.

Ερωτήσεις έκαναν αμέσως μετά οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής για την οργανωμένη επίθεση, για τα χαρακτηριστικά των χρυσαυγιτών, για τη δυνατότητα αποτροπής της δολοφονίας από τους αστυνομικούς, για την άνεση του Ρουπακιά μέσα στο τμήμα. «Αν δεν είχε φτάσει το περιπολικό, ο Ρουπακιάς θα μπορούσε να είχε φύγει», είπε ο μάρτυρας.

Απαντώντας στον Θ. Καμπαγιάννη μίλησε για τον φόβο που ένιωσαν, για τον «μεσολαβητή» που προσπάθησε να τους πείσει να φύγουν, για το πώς ξεχώριζε ο Παύλος, πόσο προστατευτικός ήταν.

Διευκρίνισε κι αυτός ότι η μόνη «ομάδα» που βρέθηκε εκεί ήταν οι χρυσαυγίτες, ότι απειλήθηκε πολλές φορές μετά τη δολοφονία μέσω τηλεφώνου, καταγγέλλοντάς το μάλιστα στην αστυνομία, ενώ σε ερώτηση συνηγόρου του ΠΑΜΕ για το πώς κρίνει ότι τίποτε από όλα όσα έχει κάνει η Χρυσή Αυγή δεν διαψεύδεται από τους ίδιους ποτέ, πετάχτηκε ένας συνήγορος υπεράσπισης λέγοντας «τι να πρωτοδιαψεύσεις!».

Σήμερα θα συνεχίσουν τις ερωτήσεις στον αυτόπτη μάρτυρα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

One thought on “«Δεν τον χτύπησε, τον μαχαίρωσε κατευθείαν»

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.