(Κείμενο: Γιώργος Παγανης, Real News, 11/10/2015)
Εμφύλιος πόλεμος στις τοπικές οργανώσεις, με εκατοντάδες στελέχη να δηλώνουν απογοητευμένα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο
Ένας υπόγειος εμφύλιος πόλεμος διεξάγεται στους πυρήνες της Χρυσής Αυγής σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση εκατοντάδων οργανωμένων στελεχών που δεν «πειθάρχησαν» στη γραμμή του κόμματος. Ανάμεσά τους βρίσκονται παλαιά στελέχη, επιχειρηματίες και απόστρατοι αξιωματικοί που δηλώνουν απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά της «ηγετικής ομάδας» του Νίκου Μιχαλολιάκου, την «οικογενειοκρατία» και την αυθαιρεσία των «έμμισθων επιστημονικών συνεργατών» που παρεμβαίνουν στις τοπικές επιτροπές, δείχνοντας με το δάχτυλο «ποιοι πρόδωσαν τη γραμμή του κινήματος». Το «στρατηγείο» του Μιχαλολιάκου επιχείρησε να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα υποθέσεις, όπως αυτή του πυρηνάρχη της Κατερίνης, που προκαλούν μεγάλα ερωτήματα για το ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από την ψεύτικη εικόνα του δόγματος Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια.
Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Κατερίνη και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου, αποκαλύπτει ότι στην κομματική του «εξόντωση» χρησιμοποιήθηκαν «άτομα που χαιρετούσαν ναζιστικά» και απεχθάνονται την Ορθοδοξία. Μάλιστα, όπως υποστη-ρίζει, η «έξωσή» του από το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής συνοδεύθηκε με την «είσοδο» μιας γυναίκας που στο παρελθόν είχε πολιτευθεί στις Σέρρες και, σε σελίδα με το όνομά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέβαζε φωτογραφίες με δαιμονικές φιγούρες και μυστικιστικά μηνύματα.
Μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής προκάλεσε το «πραξικόπημα» στον πυρήνα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Ηταν μια από τις πιο δραστήριες τοπικές οργανώσεις με περισσότερα από 400 ενεργά μέλη και σήμερα απέμεινε το «φάντασμά της» με περίπου 10 στελέχη που συντηρούν τα γραφεία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο επικεφαλής, απόστρατος συνταγματάρχης Χάρης Σκοπελίτης, υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, έκανε το «λάθος», για τον Μιχαλολιάκο, να πάει ανέλπιστα καλά και να λάβει πολλά ψηφοδέλτια με «μονοσταυρίες». Ομως, αντί να λάβει συγχαρητήρια, κατηγορήθηκε ως «προδότης» διότι «δεν υπάκουσε στη γραμμή του κινήματος για τη στήριξη του Φώτη Γραικού». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενημερώθηκε πως, αν επιθυμούσε να παραμείνει επικεφαλής του πυρήνα, θα έπρεπε να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα πολιτευθεί ξανά. Ο απόστρατος αξιωματικός αρνήθηκε και αποχώρησε μαζί με τα περισσότερα μέλη.
Η μεγάλη «σφαγή» στη Χρυσή Αυγή
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η ομάδα Μιχαλολιάκου «καθαρίζει» τις τοπικές επιτροπές από μέλη που δεν «πειθαρχούν» στη γραμμή.
Χαμός στην Κατερίνη με τα εικονίσματα του Χριστού και της Παναγίας
Ένα σκοτάδι μυστικισμού με απόκοσμη όψη απλώνεται στους μηχανισμούς και τις δομές της Χρυσής Αυγής, ακόμα και στους τοπικούς πυρήνες, καταγγέλλει στη Realnews ένα από τα στελέχη της, που μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού ήταν ο πυρηνάρχης της Κατερίνης. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου, υπήρξε ο ιδρυτής της Τοπικής Επιτροπής Πιερίας, αλλά και ένα από τα θύματα των εσωκομματικών εκκαθαρίσεων της ηγετικής ομάδας του Νίκου Μιχαλολιάκου. Κάνει λόγο για «άδικη» και «αντιδεοντολογική» συμπεριφορά και προκαλεί σοκ με τις αποκαλύψειςτου: «Εγώ είμαι του δόγματος Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια, αλλά μέσα στη Χρυσή Αυγή άλλοι είναι δωδεκαθεϊστές και άλλοι σατανιστές». Ο άνθρωπος που εκτίναξε τα ποσοστά του Ν. Μιχαλολιάκου στην Πιερία στο 11,5%, έκανε το «τραγικό λάθος» να κριτικάρει τις επιλογές της ηγετικής ομάδας στην κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων και να εκδιώξει, όπως δηλώνει ο ίδιος, τους χρυσαυγίτες που χαιρετούσαν ναζιστικά και απεχθάνονται την Ορθοδοξία. Οι δύο κομματικοί περιφερειάρχες που ανέλαβαν την «πολιτική του εξαφάνιση», ο Νίκος Χρυσομάλλης και ο Μιχάλης Τσακίρης, συνέπραξαν, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας «μέλη που εγώ είχα διώξει από τα γραφεία, για να αποκαθηλώσουν ακόμα και τα εικονίσματα του Ιησού και της Παναγίας που είχαμε στους τοίχους».
Πέταξαν τα εικονίσματα
Το περασμένο Πάσχα, ο Γ. Παπαδημητρίου άφησε τα κλειδιά των γραφείων της Τοπικής Οργάνωσης στον ιεραρχικά ανώτερό του, Μ. Τσακίρη, καθώς είχε προγραμματίσει ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. «Είχα βάλει στα γραφεία τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Θουκυδίδη από τη μία πλευρά και από την άλλη τοποθέτησα το εικόνισμα του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου». Οταν επέστρεψε από το ταξίδι, διαπίστωσε ότι η κλειδαριά είχε αλλάξει και ο ίδιος ήταν πλέον ανεπιθύμητος στη Χρυσή Αυγή. Τον ενημέρωσαν ότι κάποιοι από τους «νέους» των γραφείων αποκαθήλωσαν τα εικονίσματα του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων. «Δεν τα έβγαλαν απλώς, τα πέταξαν», εξηγεί ο ίδιος και περιγράφει: «Πού τα πέταξαν δεν ξέρω.Εστειλα κάποια μέλη στα γραφεία να τους ζητήσουν πίσω τις εικόνες και να τους προτείνω, αν έπραξαν εκ παραδρομής, να τους στείλω μια νέα εικόνα του Χριστού για να βάλουν στον τοίχο. Απάντηση δεν πήρα. Αρνήθηκαν ότι τα πέταξαν και στην πρότασή μου να φέρω μια νέα εικόνα, ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση»
Προσωπικές επιλογές
Η επίδειξη ισχύος των εθνικοσοσιαλιστών της Χρυσής Αυγής στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου και του Μεσολογγίου αποτελεί παρελθόν, με πολλά μέλη των τοπικών πυρήνων να εγκαταλείπουν τα γραφεία και τα «στρατιωτικά» τους πόστα. Αιτία για αυτή την αποδυνάμωση αποτέλεσε η ρητή εντολή Μιχαλολιάκου για τοπική υποστήριξη στους «διωκόμενους» στις εκλογές. Οπως μεταφέρουν στην «R» άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης έγινε αποδέκτης της έντονης δυσφορίας της «ηγετικής ομάδας» για τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου και την απώλεια των 2.000 ψήφων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο εκνευρισμός της ομάδας του Ν. Μιχαλολιάκου για τον βουλευτή προκλήθηκε κυρίως από τις επιλογές του στον νομό, αλλά και από τα δυσμενή σχόλια που φέρεται να έχει κάνει ο πατέρας του σε καφενείο τη βραδιά των εκλογών εξαιτίας του θρίλερ με την είσοδο του γιου του στη Βουλή, που «ξεκαθάρισε» μετά τις δύο τα ξημερώματα. Η φράση «Παλιάνθρωποι, καταστρέψατε τον γιο μου», που αποδόθηκε από κάποιους στον πατέρα Μπαρμπαρούση, ενόχλησε πολύ τους στενούς συνεργάτες του Ν. Μιχαλολιάκου, οι οποίοι διαπίστωσαν την επόμενη ημέρα ότι η οικογένεια του βουλευτή δεν είχε κανένα πρόβλημα, αφού κατά- φερε τελικά να μπει στη Βουλή.
Στην κόντρα ο Ρήγας
Ο Χρήστος Ρήγας, ο οποίος κρατάει τα κλειδιά του σχηματισμού της «Εθνικής Αυγής», ψηφίστηκε από 33.000 ψηφοφόρους στις περιφερειακές εκλογές. Εξέδωσε μια ανακοίνωση-κόλαφο για τη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για μόρφωμα. Σήμερα, βρίσκεται απέναντι από τον Ν. Μιχαλολιάκο που τον διέγραψε μια ημέρα μετά την αποχώρησή του! «Η αγάπη για την πατρίδα με φέρνει αντιμέτωπο με όσους υπηρετούν την αναξιοκρατία και την οικογενειοκρατία», δηλώνει στην «R» όταν τον ρωτήσαμε γιατί αποχώρησε. «Επειτα από πολλούς αγώνες στη Χρυσή Αυγή, παραιτήθηκα από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και αποχώρησα γενικότερα από τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από βαθιά σκέψη και είναι αποτέλεσμα πολιτικών αλλά και ανθρώπινων συμπεριφορών που δεν συνάδουν με τις ιδέες του εθνικισμού και του πατριωτισμού. Ο εθνικισμός δεν μπορεί να εγκλωβίζεται από τις αποφάσεις μια στενής ομάδας γύρω από τον Ν. Μιχαλολιάκο. Ούτε να αντιπροσωπεύεται από συμπεριφορές που προσβάλλουν τον αγώνα και τις θυσίες χιλιάδων απλών ανθρώπων που ανιδιοτελώς προσήλθαν στις τάξεις της Χρυσής Αυγής».
Ο καθηγητής
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ο καθηγητής Νομικής από την Αλεξανδρούπολη, Ηλίας Ηλιακόπουλος, έλαβε σχεδόν 44.000 ψήφους. Ηταν ένας από τους νομικούς που σε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή μαζί με τον Κασιδιάρη υπερασπίστηκε τον Ν. Μιχαλολιάκο και τους υπόλοιπους βουλευτές που ήταν τότε έγκλειστοι στις φυλακές του Κορυδαλλού. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο καθηγητής Νομικής έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Θεωρώ ότι πάντοτε ήμουν στον πατριωτικό χώρο με τις αξίες και τις αρχές μου. Αυτές δεν μπορεί να μου τις καταπατήσει, ούτε να μου τις καπηλευτεί κανείς. Πιστεύω ότι στον ΛΑΟΣ υπάρχει πολυφωνία, διάλογος, εξωστρέφεια και όχι παρεούλες… Στόχος το τρίπτυχο Πατρίς -Θρησκεία – Οικογένεια».
———————————————
H άποψη (του Γιώργου Ντουδεσκέα)
Ηταν καποτε μια περιθωριακή οργάνωση. Τα μέλη της κινούνταν στο όριο της νομιμότητας, πολλές φορές το ξεπερνούσαν, δεν φοβόντουσαν, όμως, να πουν τι πρέσβευαν. Ηταν ναζιστές, αυτοί που λάτρευαν τον Χίτλερ και θεωρούσαν ότι η «κληρονομιά» του πρέπει να συνεχιστεί. Τα έφερε έτσι ο καιρός και κατάλαβαν ότι μπορούν να βγουν από το περιθώριο και να φτάσουν ακόμα και μέχρι τη Βουλή. Ετσι άρχισαν να κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, να λένε ότι δεν είναι φασίστες, αλλά πως απλά αγαπούν την πατρίδα. Με τα ψέματα κατάφεραν να κάνουν κάποιους να τους εμπιστευτούν, ακόμα και να στρατευτούν μαζί τους. Ολα τα παραμύθια, όμως, κάποτε τελειώνουν. Σε αυτόν τον τόπο «Φύρερ» δεν στέριωσε και ποτέ δεν θα στεριώσει.