Προεκλογικά κόλπα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

xrysi_avgi_diki_2Στοχεύοντας στην οριστική διακοπή της, οι συνήγοροι της ναζιστικής οργά­νωσης έβαλαν θέμα… προεκλογικού αγώνα των κατηγορούμενων.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 09/09/2015)

Στη 13η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου μετά την παύση του Αυγούστου συνεχίστηκε η τακτική της υπεράσπισης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής για συνεχείς διακοπές της δίκης.

Χθες η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αποφυγή με κάθε τρόπο της κατάθεσης του πατέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, με τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες βουλευτές να ζητούν διακοπή της δίκης μέχρι τις εκλογές. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής αντίθετα ζήτησαν να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να μην πάψουν να πληροφορούνται η κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα «τι σημαίνει εγκληματική φασιστική οργάνωση».

Η δίκη τελικά διεκόπη για τις 14/9, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, λόγω κωλύματος στο πρόσωπό της, αλλά και γιατί στις 11/9, οπότε και είχε προσδιοριστεί η επόμενη συνεδρίαση, ανοίγουν τα σχολεία που γειτνιάζουν με την αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Στο δικαστήριο δόθηκε «μάχη» για το θέμα της διακοπής των συνεδριάσεων μέχρι τις εκλογές, όπως ζήτησαν συνήγοροι της υπεράσπισης, επειδή -όπως είπαν- κατέρχονται και οι ίδιοι ως υποψήφιοι βουλευτές στην εκλογική διαδικασία.

Το αίτημα διακοπής της δίκης υπέβαλε αρχικά στο δικαστήριο η συνήγορος των χρυσαυγιτών Δήμητρα Βελέτζα, υποψήφια με άλλους 5 συνηγόρους στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Μιχαλολιάκου, διότι: «Η συνέχιση της δίκης δεν επιτρέπει να φέρουν σε πέρας τον προεκλογικό τους αγώνα».

Τι ζήτησαν οι συνήγοροι

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και ο άλλος συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Παγορόπουλος. Ο τελευταίος ζήτησε διακοπή της δίκης για μετά τις εκλογές «για να μη δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά (!) και αυτή πρέπει να είναι η δίκαιη θέση του δικαστηρίου απέναντι στους κατηγορούμενους βουλευτές».

Σημείωσε μάλιστα -για να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία- ως προς την αληθινή αιτία της αναβολής ότι «ο Τύπος που βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα αμέσως θα δημοσιοποιήσει ό,τι ειπωθεί και θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους».

Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος για διακοπή της δίκης λέγοντας ότι μπορούν να αναπληρώσουν τους υποψηφίους οι υπόλοιποι συνήγοροι.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής τόνισαν: «Ζητούν διακοπή της δίκης για τη δημοσιότητα. Ηδη, οι κατηγορούμενοι που τώρα ζητούν τη διακοπή έχουν δηλώσει ότι θέλουν τη δημοσιότητα της δίκης, διότι το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει. Τώρα ζητάνε για να μην ακούσει ο ελληνικός λαός και επηρεαστεί. Γνώριζαν ότι έχουν οριστεί οι συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της δίκης και παρ’ όλα αυτά επέλεξαν να είναι και υποψήφιοι».

Αν το συγκεκριμένο αίτημα γίνει δεκτό, τότε η έδρα θα «μετατρέψει τα θύματα της υπόθεσης σε θύματα δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Θ. Καμπαγιάννης. Η απάντηση του αδελφού και συνηγόρου του αρχηγού της Χ.Α., Τ. Μιχαλόλια, ήταν ενδεικτική: «Σιγά μην ακούει εσένα ο ελληνικός λαός, δεν σε ακούει».

Η επιφύλαξη της έδρας

Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη των ενστάσεων των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, τονίζοντας ότι «προβλήθηκαν απαραδέκτως και θα έπρεπε να είχαν τεθεί μέχρι το τέλος της προδικασίας». Ωστόσο η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να αποφανθεί από την πρόοδο της δίκης, αναφορικά με την ένσταση της υπεράσπισης του κατηγορούμενου Δ. Λιακόπουλου (ενός εκ των δραστών της δολοφονίας του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν) ο οποίος ζητά την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου δύο μήνες πριν από το έγκλημα, ενώ τον τελικό λόγο για την τύχη που θα έχουν στο σύνολό τους όλες οι ενστάσεις τον έχει πλέον το δικαστήριο.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απόρριψη της ένστασης που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Θωμά Μαριά με την οποία ζητούσε να διοριστεί πραγματογνώμονας ιατροδικαστής να εξετάσει (σήμερα, τρία χρόνια μετά) τον Αιγύπτιο ψαρά Αμπουζίτ Εμπάρακ, ενώ παράλληλα ζητούσε την άδεια παραμονής του θύματος. Με την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας συντάχθηκαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής (ΠΑΜΕ), ο οποίος επισήμανε στο δικαστήριο ότι από τη στιγμή που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν ερωτήματα για τις επιμέρους πράξεις στα κατηγορούμενη μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αύγης, τότε «περιορίζεται το αντικείμενο της δίκης». Ο συνήγορος επισήμανε ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται το αποτέλεσμα της δίκης.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση σημειώνοντας ότι η ένσταση του κατηγορούμενου Μαριά υποβάλλεται αυτή τη στιγμή και τρία χρόνια μετά τον σοβαρό ξυλοδαρμό για λόγους εντυπώσεων.

Ο Τάκης Ζώτος συμπλήρωσε ότι όλες οι ενστάσεις και στον βαθμό που αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι γνωστό από δεκάδες αποφάσεις ότι πρέπει να υποβληθούν στο στάδιο της προδικασίας και όχι εδώ.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος συμφώνησε με την πρόταση της εισαγγελέως, αλλά διαμαρτυρήθηκε έντονα: «Θέλω να καταγραφεί η διαμαρτυρία μου στα πρακτικά της δίκης. Διαμαρτύρομαι επειδή δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ σε όλα τα επιμέρους αδικήματα. Είναι διαρκές αδίκημα και αν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις χωρίς τον δικό μας αντίλογο αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Εχουμε δικαίωμα να βοηθήσουμε το δικαστήριο, να του προσκομίσουμε νομολογία σε θέματα που μας αφορούν».

Ο Αγγελος Βρεττός: «Θα επιτευχθεί ο τεμαχισμός της δίκης ενώ είναι ενιαία η παραπομπή, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η πολιτική αγωγή του καθενός από επιμέρους αδικήματα, επηρεάζοντας το ενιαίο της κρίσεως της δίκης. Αυτό είναι δικονομικό μαρτύριο, κρίνετε δικονομικά ζητήματα ερήμην της πολιτικής αγωγής. Αυτό είναι δίκαιη δίκη; Απλή έκκληση κάνουμε στο σεβαστό δικαστήριό σας».

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός και συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζήτησε να του χορηγηθεί γραπτώς η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά. Το αίτημα απορρίφθηκε και λίγο αργότερα δήλωσε ότι «δεν θα είμαστε ανεκτικοί να παραχωρήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα των κατηγορουμένων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.