20 καταδικαστικές αποφάσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής

kasidiaris_tagma[Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα των 20 καταδικαστικών αποφάσεων στελεχών, μελών και εμπλεκόμενων με τη Χρυσή Αυγή που έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η ΚΕΕΡΦΑ, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου (βλ. για τις παρεμβάσεις εδώ). Θυμίζουμε ότι στη μεγάλη δικογραφία της Χρυσής Αυγής υπάρχουν πάνω από 100 συσχετισμένες υποθέσεις που αφορούν εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης (για περισσότερα βλ. το Υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής)].

1. Απόφαση 1932/2003 Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο (Εφετείο) Αθηνών: Καταδίκη Ζαφειρόπουλου και Κουσουμβρή, στελεχών της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε βάρος μελών της ΟΣΕ στην Κυψέλη (06/04/1996).

Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής Δημήτριος Ζαφειρόπουλος και Χαράλαμπος Κουσουμβρής, καταδικάστηκαν για πρόκληση σωματικών βλαβών, με ποινή έξι (6) μηνών φυλάκισης στον πρώτο κατηγορούμενο και οκτώ (8) μηνών στον δεύτερο κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα:

zafeiropoulos«αποδείχθηκε ότι στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Φωκίωνος Νέγρη στη Κυψέλη στις 6-4-1996 και περί ώρα 16:00, σε ομάδα αριστερής οργάνωσης που πουλούσε την εφημερίδα «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», επιτέθηκαν μέλη της οργάνωσης «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και ειδικότερα ο μεν πρώτος κατηγορούμενος επιτέθηκε κατά του Σπυρίδωνος Στάικου και τον χτύπησε με γροθιά και κλωτσιές στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στο θώρακα και σε άλλα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα να υποστεί τις αναφερόμενος στο διατακτικό σωματικές κακώσεις εξαιτίας του οποίου κρίθηκε ότι θα νοσήσει, ο δε δεύτερος κατηγορούμενος επιτέθηκε κατά του Ιωάννη Κουτσοπάνου και τον χτύπησε με πέτρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποστεί τις αναφερόμενες στο διατακτικό σωματικές κακώσεις, εξαιτίας του οποίου κρίθηκε ότι θα νοσήσει 10-12 ημέρες. Για τον πρώτο κατηγορούμενο κατέθεσε εκτός του παθόντος, οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου οι Σπυρίδων Στάικος, η Μαρία Μπόλαρη κατά την οποία «ο Κουσουμβρής χτύπησε τον Κουτσοπάνο με πέτρα στο κεφάλι και ο Σεραφείμ Ρίζος, κατά την οποία «είδα τον Κουσουμβρή να χτυπάει με πέτρα το κεφάλι του Κουτσοπάνου». Τα προβαλλόμενα άλλοθι από τους κατηγορούμενους ότι κατά τον επίμαχο χρόνο ο πρώτος βρισκόταν στη Νάπολι της Ιταλίας, προσκεκλημένος από τον μάρτυρα υπεράσπισης του Ραφαέλο Κοράλι, σε ένα πολιτικό φόρουμ, χωρίς να προσκομίζει αεροπορικά εισιτήρια, … παρόντων μελών κλπ και ο δεύτερος βρισκόταν στο σπίτι του μέλους της οργάνωσης Γεωργίου Πογκόη, για βάψιμο στο Αιγάλεω χωρίς να προτείνει τους τελευταίους ως μάρτυρες υπεράσπισης δεν πείθουν το δικαστήριο περί της βασιμότητας τους. Κατόπιν όλων αυτών και απορριπτόμενου του αιτήματος του β΄κατηγορουμένου περί αναβολής της δίκης… πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι της αποδιδόμενης στο καθένα αξιόποινης πράξης».

2. Απόφαση 116, 162, 163/2009 Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών: Καταδίκη Ανδρουτσόπουλου (“Περίανδρου”) για απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή, μέλους του ΚΣ της ΕΦΕΕ, Δημήτρη Κουσουρή έξω από την Ευελπίδων (16/06/1998).

Την 16/06/1998 και περί ώρα 17:15 στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο του αναψυκτηρίου “STEFANI” που βρίσκεται επί της οδού Ευελπίδων αρ. 89, επί της Πλατείας Δεληγιάννη, απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, επικεφαλής ομάδας άλλων εννέα (9) ατόμων της ίδιας οργάνωσης, επιτέθηκαν στον φοιτητή Δημήτριο Κουσουρή, με πρόθεση να τον σκοτώσουν, με ξύλινα ρόπαλα προκαλώντας του βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, περαιτέρω δε επιτέθηκαν στον καθηγητή Ιωάννη Καραμπατσόλη και στον φοιτητή Ηλία Φωτιάδη με ξύλινα ρόπαλα στο κεφάλι και στο σώμα προκαλώντας τους βαριές σωματικές βλάβες. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για απόπειρα ανθρωποκτονίας και του επέβαλε ποινή κάθειρξης δώδεκα (12) ετών. Η απόφαση κατέστη αμετάκλητη με την υπ. αριθμ. 1607/2010 Αρειος Πάγος. Συγκεκριμένα:

kousouris_periandrosο κατηγορούμενος Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος, ηλικίας τότε 32 ετών, ήταν μέλος της οργάνωσης με την επωνυμία Χρυσή Αυγή και μέλος του Πολιτικού της Συμβουλίου, γνωστός με το ψευδώνυμο “Περίανδρος”, τα μέλη της οποίας οργάνωσης ασπάζονταν την εθνικιστική ιδεολογία… Λίγα λεπτά της ώρας 17:00 μετά, εισέβαλε στο χώρο της πλατείας Δεληγιάννη όπου, εκτός από την παρέα των παθόντων, υπήρχαν κι άλλες παρέες που κάθονταν σε τραπεζάκια για αναψυχή, μία ομάδα οκτώ το πολύ δέκα ατόμων προερχόμενη από την οδο Φιλοτίου, κρατώντας στα χέρια τους ξύλινους πασσάλους, τους οποίους είχαν αποσπάσει από παρακείμενα της πλατείας δημοτικά παρτέρια. Η ομάδα αυτή κατευθύνθηκε προς το μέρος όπου κάθονταν οι παθόντες, ένα δε από τα μέλη της ρώτησε τους άλλους “αν είναι αυτοί” για να λάβει την απάντηση από τον επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος και υπέδειξε τους παθόντες λέγοντας “ναι, αυτοί είναι”. Τότε τα άτομα που αποτελούσαν την παραπάνω ομάδα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρακαθημένων, πλησίασε το τραπεζάκι όπου κάθονταν οι παθόντες και χωρίς καμία πρόκληση από μερους τους άρχισε να τους χτυπά με τους ξύλινους πασσάλους με πρωτοφανή αγριότητα, θρασύτητα, μένος και φανατισμό… Από το είδος των παραπάνω σωματικών βλαβών, σε συνδυασμο από τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία προκλήθηκαν, δηλαδή με εξαιρετική αγριότητα και σφοδρότητα από περισσότερους που ενεργούσαν ως ομάδα και με τη χρήση χοντρών ξύλινων πασσάλων προκύπτει αναμφισβήτητα η επίθεση των δραστών, επομένως δε και του κατηγορουμένου που ήταν ένας εξ αυτών, να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρή, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, στον οποίο και επικέντρωσαν την επίθεσή τους, καθόσον τον θεωρούσαν εκ των πρωταιτίων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των αδιόριστων καθηγητών και κατεξοχήν “εχθρό” της εθνικιστικής τους ιδεολογίας…”.

3. Απόφαση 3110/2008 Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο (Εφετείο) Αθηνών: Καταδίκη Αδράσκελα, μέλους της Χρυσής Αυγής, για επίθεση στο “Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο” (17/06/2000).

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιωάννη Αδράσκελα για απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού σε φυλάκιση πεντε μηνών. Συγκεκριμένα:

“Στις 17/06/2000 ημέρα Σάββατο το μεσημέρι, ο Κωνσταντίνος Πίττας, σύμβουλος εκδόσεων στο επί της οδού Αναξαγόρα αριθμός 14 Α στην Αθήνα, βιβλιοπωλείο με την επωνυμία “Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο”, ιδιοκτησίας της Χριστίνας Λαδά, μετέβαινε προς το βιβλιοπωλείο αυτό. Όταν πλησίασε κοντά αντιλήφθηκε θόρυβο μέσα και περί τα οκτώ άτομα τα οποία φώναζαν, έσπαγαν διάφορα αντικείμενα και ειδικότερα ράφια, πάγκους, προθήκες και κατέστρεφαν βιβλία. Στη συνέχεια άρχισαν να βγαίνουν από μεσα, πέρασαν από μπροστά του και τελευταίος βγήκε ο κατηγορούμενος. Το περιστατικό αυτό έγινε αντιληπτό από άτομα που βρίσκονταν στα παραπλήσια καταστήματα, ενώ τα άτομα που δημιούργησαν το επεισόδιο αυτό φωτογραφήθηκαν αργότερα από δημοσιογράφο σε άλλο επεισόδιο που έγινε στις 14:00 της ίδιας ημέρας, στην πλατεία Ομονοίας. Ο κατηγορούμενος για τον οποίο ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Πίττας κατέθεσε ότι ανήκε στην οργάνωση “Χρυσή Αυγή” αναγνωρίστηκε από αυτόν και σε φωτογραφίες από επίθεση που έλαβε χώρα στις 30/06/2000 στην πλατεία Κυψέλης… Από όλα τα ανωτέρω αποδείχτηκε ότι ο κατηγορούμενος χωρίς πρόκληση από την παθούσα ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Χριστίνα Λαδά ή από τους εγκαλούντες… με πρόθεση μαζί με άλλα άτομα κατέστρεψαν την ως άνω ημεροχρονολογία ράφια, πάγκους, προθήκες και διάφορα βιβλία στο προαναφερόμενο βιβλιοπωλείο…”.

4. Απόφαση 72207/2006 Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: Καταδίκη Αδράσκελα, μέλους της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε μέλη της ΟΣΕ στην πλατεία Κυψέλης (30/06/2000).

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιωάννη Αδράσκελα για επίκίνδυνη σωματική βλάβη και εξύβριση σε φυλάκιση ενός έτους. Συγκεκριμένα:

“Την 30/06/2000 από κοινού με άλλα άτομα προξένησε στον Γεώργιο Πίττα σωματική βλάβη με τρόπο που μπορουσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του. Συγκεκριμένα προέκυψε ότι ο Γεώργιος Πίττας μαζί με την Κωνσταντίνα Γκαρανέ, τον Χρήστο Σίμο (που εξετάστηκαν ένορκα στο ακροατήριο) και μαζί με άλλα άτομα μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την 30/06/2000 σε τραπεζάκι που είχαν εγκαταστήσει στην πλατεία Κυψέλης (επί της Φωκίωνος Νέγρη) είχαν τοποθετήσει υλικό που μοίραζαν σε διερχόμενους καλώντας τους σε συγκέντρωση συλλαλητηρίου με αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Περί την ωρα 20:00 πέρασε από εκεί ο κατηγορούμενος και με απειλητικό τρόπο τους είπε “να φύγουν”. Επειδή η φυσιογνωμια του ήταν γνωστή και από προηγούμενες απειλές, ο Γεώργιος Πίττας που εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ στην εφημερίδα “Εργασιακή Αλληλεγγύη” και ειχε μαζι του φωτογραφική μηχανή φωτογραφίζοντας την εκδήλωση φωτογράφισε τον κατηγορούμενο την ώρα που είχε ανέβει στη μηχανή του που είχε παρκάρει εκεί κοντά. Τη φωτογράφησή του αυτή αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και φεύγοντας τους είπε: “τώρα θα δείτε, όταν γυρίσω”. Πράγματι, μετά από λίγο ο κατηγορούμενος επανήλθε μαζί με οκτώ-δέκα άτομα και μαζί με τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη επιτέθηκε στον Γεώργιο Πίττα με γροθιές στο πρόσωπο, στον αυχένα και με κλωτσιές ενώ αυτός είχε γονατίσει σε ολο του το σώμα. Τα πλήγματα αυτά λόγω της σφοδρότητάς τους και των σημείων που επλήγησαν (κεφάλι πρόσωπο με γροθιές και κλωτσιές) μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωη του παθόντος ο οποίος υπέστη θλάση αυχένος και κάκωκη κεφαλής… Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του κατηγορουμένου πληροφορήθηκε ο πολιτικώς ενάγων όταν η εν λόγω φωτογραφία δημοσιεύτηκε…”.

5. Απόφαση 4020/2006 Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο (Εφετείο) Αθηνών: Καταδίκη Παπαγεωργίου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε μέλος του ΣΕΚ στα δικαστήρια της Ευελπίδων (10/01/2001).

papageorgiouΤο δικαστήριο καταδίκασε τον Δημήτριο Παπαγεωργίου για διαταραξη κοινής ειρήνης και εξύβριση σε φυλάκιση επτά μηνών. Συγκεκριμένα:

“Κηρύσσει τον κατηγορούμενο Δημήτριο Παπαγεωργίου ένοχο του ότι στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2001 τέλεσε τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις: Συμμετειχε σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διέπραξε βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων και ειδικότερα συμμετείχε στην ομάδα “Χρυσή Αυγή” η οποία ήταν συγκεντρωμένη έξω από την κεντρική είσοδο των δικαστηρίων (στα κτίρια της πρώην σχολής Ευελπίδων) επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών οργάνων και μελών της οργανώσεως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) πετώντας κεσέδες με γιαούρτια και λοιπά αντικείμενα και προξενώντας φθορές στα εκεί σταθμευμένα αυτοκίνητα…”.

6. Απόφαση 4775/2009 Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο (Εφετείο) Αθηνών: Καταδίκη Κουσουμβρή και Μαγκώτσου, στελεχών της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε φοιτητές την παραμονή του εορτασμού του Πολυτεχνείου (16/11/2002).

Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής Θεόδωρος Μαγκώτσος και Χαράλαμπος Κουσουμβρής καταδικάστηκαν για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, με ποινές τεσσάρων (4) μηνών ο πρώτος και πέντε (5) μηνών φυλάκισης ο δεύτερος εξ αυτών. Συγκεκριμένα:

kousoumvris“Στις 16/11/2002 και περί ώρα 22:10 η πολιτικώς ενάγουσα … μαζί με άλλους φίλους τους προερχόμενοι από το χώρο του Πολυτεχνείου μέσω της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου κατευθύνονταν προς την πλατεία Ομόνοιας. Στο ύψος της διασταύρωσης της ως άνω οδού με την οδό Καποδιστρίου βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” και επιτέθηκαν φραστικά κατά των ως άνω διερχόμενων προσώπων. Στη συνέχεια ο πρώτος κατηγορούμενος ενεργώντας με πρόθεση προξένησε σε άλλον σωματική βλάβη και ειδικότερα επιτέθηκε μαζί με άλλα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκε κατά της ως άνω … και της κατάφερε χτυπήματα με τα χέρια του στο πρόσωπο και στο κεφάλι της με αποτέλεσμα να της προκαλέσει μώλωπες…. Ο δεύτερος κατηγορούμενος με πρόθεση ενεργώντας προξένησε σε άλλους σωματικές βλάβες και συγκεκριμένα επιτέθηκε μαζί με άλλα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκε κατά των Χ.Τ. και Π.Χ., τους έριξαν στο έδαφος και με τα χέρια του αλλά και με τα πόδια του τους προξένησε εκδορές και μώλωπες στο σώμα…”.

7. Απόφαση 738, κλπ/2014 Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών: Καταδίκη Σιατούνη και Στράτου, στελεχών της Χρυσής Αυγής, για επίθεση στο Στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα (30/06/2008).

Οι Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, με απόφασή του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, με ποινές κάθειρξης 11 ετών και 6 μηνών για τον Β. Σιατούνη και 13 ετών και 6 μηνών για τον Αθ. Στράτο. Ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής την εποχή της επίθεσης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας το 2010. (Ο αρχικός χαρακτηρισμός των πράξεων από τις εισαγγελικές αρχές ήταν αυτός των επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού, ωστόσο το αρμόδιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την υπ αριθμ. 3338/12-4-2013 απόφασή του έκρινε εαυτό αναρμόδιο, θεωρώντας ότι οι ως άνω πράξεις συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση της απόπειρας ανθρωποκτονίας). Συγκεκριμένα:

siatounis“Στην Αθήνα στις 30/06/2008 ο πρώτος κατηγορούμενος Βασίλειος Σιατούνης, ο δεύτερος κατηγορούμενος Αθανάσιος Στράτος και άλλα άτομα αγνώστων στοιχείων μετέβησαν εποχούμενοι στην περιοχή των Πετραλώνων Αττικής με στόχο την πρόκληση επεισοδίων στο στέκι των αντιεξουσιαστών “Αντίπνοια”. Εισήλθαν, χαιρέτησαν ναζιστικά και δήλωσαν στα παριστάμενα άτομα: “θα πεθάνετε” ενώ άρχισαν να θραύουν τζάμια και να προκαλούν φθορές στον χώρο. Ο πρώτος κατηγορούμενος Βασίλειος Σιατούνης με ένα πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκος λάμας 8,50 και ένα τσεκούρι επιτέθηκε κατά του R.S. Και έπληξε το θύμα του με σκοπό την αφαίρεση της ζωής του στοχεύοντας στον θώρακα αυτού. Επιχείρησε εκ νέου να τον πλήξει στο στήθος πλην όμως ακούστηκε το παράγγελμα τρίτου προσώπου “ο χρόνος τελείωσε” με συνέπεια να εγκαταλείψει την προσπάθειά του και να τραπεί σε φυγή. Ο δε δεύτερος κατηγορούμενος Αθανάσιος Στράτος με ένα πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 18 εκατοστών και μήκος λάμας 8,50 εκατοστά επιτέθηκε στον ίδιο ως άνω χώρο κατά τη διάπραξη των ανωτέρω επεισοδίων κατά του Γ.Μ. στον οποίο επέφερε τραύμα στο ύψος του γονάτου και στον γλουτό και δη στη μηριαία αρτηρία συνεπεία του οποίου αιμορραγούσε ακατάπαυστα. Η ως άνω ανθρωποκτόνος πρόθεση του κατηγορουμένου Αθανασίου Στράτου δεν ολοκληρώθηκε από λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του και δη διότι έλαβαν άπαντες εντολή να αποχωρήσουν από τον τόπο του εγκλήματος παρελθόντος του προμελετημένου για εισβολή στον χώρο των θυμάτων χρόνου…”.

8. Απόφαση 1580/2011 Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου: Καταδίκη Νίκου Ρήγα, στελέχους της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε Αλβανούς υπηκόους στη Χαλκιδική (02/06/2011).

Ο Νικόλαος Ρήγας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Καταδικάστηκε για επικίνδυνη σωματικη βλάβη, εξύβριση και απειλή σε βάρος Αλβανών υπηκόων με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών και είκοσι ημερών. Συγκεκριμένα:

Κηρύσσει τον πρώτο κατηγορούμενο Ρήγα Νικόλαο ένοχο του ότι: 1. με μία πράξη τέλεσε περισσότερα του ενός εγκλήματα και συγκεκριμένα προξένησε σε άλλους σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας τους η οποία τελέστηκε με τρόπο που θα μπορούσε να παράγει κίνδυνο στη ζωή των παθόντων ή βαριά σωματική βλάβη αυτών και συγκεκριμένα α. χτύπησε στο κεφάλι τον Κ.Β. με λαστιχέντιο γκλομπ, β. Επιτέθηκε στον Κ.Κ. και τον χτύπησε στην ωμοπλάτη του με λαστιχένιο γκλομπ, ο τρόπος δε με τον οποίο κατάφερε τα χτυπήματα στους ανωτέρω παθόντες και τα ευπαθή μέρη του σώματος στα οποία οι παθόντες χτυπήθηκαν μπορούσαν να προκαλέσουν σε αυτούς κίνδυνο για τη ζωή τους ή βαριά σωματική βλάβη. 2. Προσέβαλε την τιμή άλλου με λόγο απευθύνοντας σε αυτόν χυδαίες και υποτιμητικές φράσεις, προσβλητικές για την τιμή και την υπόληψή του και συγκεκριμένα προσέβαλε τους… απευθύνοντας σε αυτούς τις υποτιμητικές φράσεις: “Γαμώ την Αλβανία σας”, “Γαμώ τη ράτσα σας”, “Γαμώ το σπίτι σου” προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή τους…”.

9. Απόφαση 62284/2011 Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: Καταδίκη Κολιόπουλου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, για φθορά καταστήματος στην πλατεία Βικτωρίας μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη (10/05/2011).

Από την υπό ΑΒΜ ΑΦ2011/11134 δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκύπτει ότι την 10/05/2011 περί ώρα 20:30 ομάδα δεκα (10) περίπου ατόμων συμμετείχε σε βιαιοπραγίες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα σε καταστήματα αλλοδαπών που βρίσκονται στην Πλατεία Βικτωρίας. Οι αστυνομικοί που επελήφθησαν του περιστατικού συνέλαβαν έναν εκ των βιαιοπραγούντων, και δη τον Ηλία Κολιόπουλο, υποψήφιο βουλευτή Άρτας της Χρυσής Αυγης, να θραύει υαλοπίνακα ενός καταστήματος ιδιοκτησίας ατόμου Αφγανικής υπηκοότητας στην συμβολή των οδών Φυλής και Χέυδεν. Με την υπ’ αριθμ. 62284/2011 απόφασή του το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Κολιόπουλο σε συνολική ποινή φυλάκισης δώδεκα (12) μηνών για τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης κοινής ειρήνης. Συγκεκριμένα:

koliopoulos“Στην Αθήνα στις 10/05/2011: 1. συμμετείχε σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διέπραξε βιαιοπραγίες εναντίον πραγμάτων συγκεκριμένα συμμετείχε σε ομάδα δέκα ατόμων τα οποία προκαλούσαν φθορές σε καταστήματα του Αγίου Παντελεήμονα στη συμβολή των οδών Φυλής και Χέυδεν. 2. Με πρόθεση κατέστρεψε ξένα ολικά πράγματα χωρίς να προκληθεί από τους παθόντες συμμετέχοντας σε ομάδα δέκα περίπου ατόμων και συγκεκριμένα έθραυσε τον υαλοπίνακα πρόσοψης σε καταστημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φυλής και Χέυδεν προκαλώντας σ’ αυτό σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς να προκληθεί από τον παθόντα. Στην ανωτέρω πράξη συμμετείχαν περισσότεροι των δύο ατόμων.”.

10. Απόφαση 8723/2011 Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά: Καταδίκη του Λαγού, νυν βουλευτή της Χρυσής Αυγής για παράνομη οπλοφορία στον Πειραιά (26/07/2011).

Ο μετέπειτα βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός καταδικάστηκε με την υπ’ αριθ. 8723/2011 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς, σε εννέα μήνες φυλάκισης για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Συγκεκριμένα:

lagos_lamogia“Κηρύσσει τον κατηγορούμενο ένοχο του ότι στο Πέραμα στις 26/07/2011 τέλεσε τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις: α. Έφερε μαζί του όπλα και πυρομαχικά καίτοι τούτο απαγορεύεται ανευ αδείας της αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του και ειδικότερα κατελήφθη να φέρει ένα πιστόλι μάρκας GLOCK μαυρου χρώματος καθώς και μία γεμιστήρα εντός της οποίας υπήρχαν δώδεκα φυσίγγια των 9mm χωρίς την απαιτούμενη άδεια οπλοφορίας που χορηγεί η ως άνω αστυνομική αρχή. β. Κατά τον παραπάνω τόπο και χρόνο κατείχε παράνομα όπλα και πυρομαχικά υπό την έννοια των άρθρων 1 παρ. 1Α, δ’, 2 στοιχείο γ ν.2168/1993 καίτοι τούτο απαγορεύεται ανευ αδείας της αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του και ειδικοτερα κατελήφθη να κατέχει 1. παράνομα τα ως άνω αναφερόμενα όπλο και πυρομαχικά, β. Εντός της επί της οδού Τραπεζούντος αρ. 3 οικίας του δε κατείχε μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο (γκλομπ), δύο φυσίγγια LUGER των 9 mm και 8 φυσίγγια καραμπίνας μάρκας CHEDDITE (12), άνευ αδείας της ως άνω αστυνομικής αρχής”.

11. Απόφαση 65738/2014 Η΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: Καταδίκη Πλωμαρίτη, στελέχους της Χρυσής Αυγής, για προτροπή σε πράξεις ρατσιστικής βίας στον Άγιο Παντελεήμονα (01-30/05/2012).

Ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης-Καράμπελας δημόσια και προφορικά προέτρεψε σε πράξεις δυνάμενες να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδων ανθρώπων με μόνο τον λόγο της φυλετικής και εθνικκης καταγωγής τους, δηλώνοντας δημόσια για τους αλλοδαπούς μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην περιοχη του Αγίου Παντελεήμονα ότι “είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους”, “θα τα χουμε σαπούνια για τ’ αμάξια, για τα πεζοδρόμια, κανά λαμπατέρ θα φτιάξουμε με το δέρμα τους”, κλπ. Ο Πλωμαρίτης κρίθηκε ένοχος για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 927/1979 με ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους. Συγκεκριμένα:

plomaritis1“Κατά τον μήνα Ιούνιο του έτους 2012, δημοσιογράφος με το όνομα Γεωργούσης προσέγγισε τον κατηγορούμενο και του ζήτησε να μετέχει στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για βρετανικό κανάλι σχετικά με τις αντιλήψεις του και τους τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών κυρίως παρανόμως διαβιούντων σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης των Αθηνών. Έτσι ο ανωτέρω δημοσιογράφος ακολούθησε και κατέγραψε με μηχανικά μέσα τον υποψήφιο βουλευτή σε διάφορες δραστηριότητές του, κυρίως σε λαϊκές αγορές υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου… Οι δε φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο καφενείο επί της οδού Πιπίνου, έστω και αν περιείχαν υπερβολή, καταδεικνύουν τις απόψεις του, κυρίως στην πρόσκληση δημόσια σε διάφορους άλλους να προβαίνουν στον ξυλοδαρμό, να απειλούν, να εξυβρίζουν, να τραυματίζουν με πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών διάφορους αλλοδαπούς, προκειμένου οι υπόλοιποι να πείθονται κατά τον τρόπο αυτό να εγκαταλείπουν το έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, ήταν δε ικανές οι φράσεις του και οι λέξεις του να προκαλέσουν διακρίσεις, αφού κατά τα λεγόμενά του κατηγορούμενου αυτοί φέρονται ως όντα κατώτερα, μίσος, διότι φέρονται ότι καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο των Ελλήνων, και βία κυρίως κατά ομάδων και προσώπων με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε διάφορες εθνοτικές ομάδες προερχόμενες από τις περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Ασίας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι έστω και αν αυτό δεν απαιτείται για την πλήρωση της ειδικής υπόστασης της κρινόμενης πράξης του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν 927/1979, οι διακρίσεις, το μίσος και η βία εκφράστηκαν ιδιαιτέρως, με έκνομες και ακραίες συμπεριφορές, συνιστάμενες σε ξυλοδαρμούς και ανθρωποκτονίες αλλοδαπών, που ερευνώνται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη”.

12. Απόφαση 1465/2012 Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου: Καταδίκη Φλωροσκούφη, μέλους της Χρυσής Αυγής, για αντιποίηση αρχής σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι (11/09/2012).

Από την υπ’ αριθμ. 1465/2012 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου προκύπτει ότι την 11/09/2012 οι Φλωροσκούφης Σπυρίδων, Χατζής Βασίλειος, Καραγιάννης Ευάγγελος, Jani Seleni του Gkergki κατηγορούνταν για αντιποίηση αρχής από κοινού διεξάγοντας ελέγχους νομιμοποιητικών εγγράφων μικροπωλητών στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου, παριστάνοντας του επόπτες. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και αθώους τους δύο τελευταίους, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών στον καθένα. Ο Φλωροσκούφης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής εμπλεκόμενο σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων σε επιθέσεις κατά νεαρών αντιφασιστών στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα:

“Κηρύσσει τους πρώτο και δεύτερο των κατηγορουμένων ένοχους τού ότι στις 11/09/2012, στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή Καλλιαντέρι όπου διεξαγόταν η λαϊκή αγορά του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου ενεργώντας από κοινού αντιποιήθηκαν την εξουσία της δημοτικής αστυνομιας του εν λόγω δήμου η οποία ήταν επιφορτισμένη για τη διενέργεια ελέγχου της λαϊκής αγοράς ισχυριζόμενοι ότι είναι επόπτες της λαϊκής αγοράς και ότι τους κάλεσαν να διενεργησουν έλεγχο στους παρευρισκόμενους μικροπωλητές, αφού πλησίασαν τον πάγκο της μικροπωλήτριας Φωτεινής Φωκά του Κωνσταντίνου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε αυτήν ζητώντας από την τελευταία να τους επιδείξει την άδειά της χωρίς να έχουν σχετικό δικαίωμα προς τούτο…”.

13. Απόφαση 114, κλπ/2014 Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών: Καταδίκη Κοντομού, υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, για εμπρησμό κομμωτηρίου στη Μεταμόρφωση και δολοφονικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών στη Μεταμόρφωση (10/09/2012 και 22/09/2012).

Από τις με ΑΒΜ Α2013/658 και ΑΒΜ Δ2013/711 δικογραφίες που σχηματίστηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συνενώθηκαν με το υπ’ αριθμ. 1185/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκύπτει ότι την 10/09/2012 περί ώρα 20:30, δύο άτομα εισήλθαν σε κουρείο ευρισκόμενο στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, στην οδό Γκινοσάτη αρ. 47, ιδιοκτησίας του M.Α., υπηκόου Πακιστάν, και αφού εξύβρισαν τους εργαζόμενους, πακιστανικής καταγωγής, ήρθαν στα χέρια με τον Φ.Κ., οδηγό ταξί και Έλληνα υπήκοο, που βρισκόταν στο κατάστημα ως πελάτης, τον χτύπησαν και τον μαχαίρωσαν. Στη συνέχεια δε, τα ίδια άτομα μαζί με περισσότερα που παραμόνευαν στις γύρω οδούς εισήλθαν εκ νέου στο κατάστημα, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, ξυλοκόπησαν τον A.Z., υπήκοο Πακιστάν και εργαζόμενο στο κατάστημα, και εν τέλει έβαλαν φωτιά στο κουρείο με αυτόσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό την ώρα που ο A.Z. ήταν ακόμα μέσα σε αυτό. Περαιτέρω δε, στις 22/09/2012, ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων (4) ατόμων περί ώρα 19:50 μέχρι 20:50 επιτέθηκαν σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε αλλοδαπούς υπηκόους Πακιστάν, τους οποίους εντόπιζαν στο δρόμο με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή τους, στη συνέχεια δε τους λήστευαν και τους μαχαίρωναν. Τα περιστατικά έλαβαν χώρα σε στάση λεωφορείου στην οδό Ηρακλείου, στη γέφυρα Λυμάτων στη Μεταμόρφωση Αττικής και στην οδό Ερμού ξανά στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου και οι δράστες μαχαίρωσαν δίπλα στην καρδιά τον A.R., υπήκοο Πακιστάν. Οι επιθέσεις ταυτοποιήθηκαν ως δράσεις σχετιζόμενες με τη Χρυσή Αυγή, καθώς αφενός στις 10/09/2012 μάρτυρες του εμπρησμού κατέθεσαν ότι είδαν τατουάζ με τις λέξεις “Χρυσή Αυγή” στον σώμα του ενός εκ των δραστών, αφετέρου στις 22/09/2012 οι δράστες αποκάλυψαν την ταυτότητά τους καλώντας – από το κινητό τηλέφωνο του A.R. τον οποίον λήστεψαν – τον ιατρό του, διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, Ι.Κ. και λέγοντάς του επί λέξει “Είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής, τον φάγαμε τον Πακιστανό, θα φάμε κι εσένα”. Κατόπιν ερευνών της αστυνομίας, συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους Φ.Κ. και A.Ζ. ως ο δράστης του εμπρησμού της 10/09/2012, ταυτοποιήθηκε δε ως το άτομο που έκανε τις τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό του A.R.. Το Μικτό Ορκωτο Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συναυτουργία σε ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κλπ, με συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνια και 3 μήνες. Οι υπόλοιποι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Συγκεκριμένα:

kontomous2“… δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος επισκέφθηκε το ανωτέρω κουρείο καθόσον εκείνος κατα τις προηγούμενες επισκέψεις του είχε απευθύνει απειλητικές εκφράσεις κατ’ αυτών ενώ είχε εκφράσει την επιθυμία του να απομακρυνθούν οι Πακιστανοί, δηλώνοντας ότι μυριζουν ενώ συγχρόνως είχε ομολογήσει ότι εκείνος ήταν που του είχε σπάσει το τζάμι σε μία από τις προηγούμενες επισκέψεις του… Έτσι αποδείχτηκε ότι με τη χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού εμπρηστικού μηχανισμού (βόμβας μολότωφ) την οποία χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος στην οποία έθεσε πυρ και έριξε στο εσωτερικό του κουρείου με την επωνυμια NOOR HAIRSLON με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά στον ισόγειο χώρο του ανωτέρω καταστήματος… Επιπροσθέτως από την ενώπιον του ακροατηρίου κατάθεση του Ιατρού Ι.Κ. προκύπτει ότι ο τελευταίος κατά την ανωτερω ημερομηνία και περί ώρα 11:30 δέχθηκε τηλεφώνημα από το τηλεφωνο του R.I., με τον οποίο σύμφωνα με την κατάθεσή του επικοινωνούσε και γνώριζε τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, από άγνωστο πρόσωπο που του είπε στα Ελληνικά ότι ο φιλος του R.I., πέθανε. Μάλιστα ο προαναφερόμενος μάρτυρας προκειμένου να διαπιστώσει την ταυτότητα του προσώπου που τον κάλεσε τηλεφωνικά σχημάτισε το νούμερο που τον κάλεσε και του απάντησε η ίδια φωνή και του είπε ότι τον σκότωσαν γιατί ήταν Πακιστανός ενώ του επισήμανε ότι θα κανονισουν και άλλους καθώς και εκείνον που του δίνει δουλειά…”

14. Απόφαση ΒΤ 1727/2015 Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά: Καταδίκη Αποστόλου και Σαλούφα, στελεχών της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε εξόρμηση Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (15/09/2012).

apostolouΣτις 15/09/2012 περί ώρα 14:00 ο Νικόλαος Αποστόλου (ήδη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή) από κοινού με τον Νεκτάριο Σαλούφα και δύο ακόμα άτομα επιτέθηκαν σε άτομα που μοίραζαν φυλλάδια της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στην οδό Σωτήρος, εξυβρίζοντας και προκαλώντας σωματικές κακώσεις σε ένα εξ αυτών χρησιμοποιώντας ξύλα, γροθιές και κλωτσιές. Ο Νίκος Αποστόλου είναι μέλος του πυρήνα Πειραιά της Χρυσής Αυγής (βλ. βίντεο ορκωμοσίας δόκιμων μελών την 23/07/2011 στη δικογραφία) και, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του (το απόρρητο των οποίων ήρθη στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης) έχει λάβει μέρος σε πλήθος επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης. Οι Αποστόλου και Σαλούφας καταδικάστηκαν για πρόκληση απλών σωματικών βλαβών σε ποινες φυλάκισης επτά μηνών έκαστος. Συγκεκριμένα:

“Στον Πειραιά στις 15/05/2012 κατά τη διάρκεια συλλογικής δράσης της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετείχαν η πρώτη μάρτυρας και ο εγκαλών Μ.Τ., μετά από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν με τους κατηγορούμενους που ανήκουν σε διαφορετικό ιδεολογικό-πολιτικό χώρο (Χρυσή Αυγή), ο πολιτικώς ενάγων δέχθηκε την επίθεση των τελευταίων που τον κτύπησαν με γροθιά στην αριστερή πλευρά του προσώπου και του προκάλεσαν μώλωπές, ήτοι σωματική κάκωση Τα ανωτέρω προέκυψαν με σαφήνεια από την εξετασθείσα μάρτυρα κατηγορίας, που ήταν παρούσα στο επεισόδιο, αλλά και την εξέταση του πολιτικώς ενάγοντος”.

15. Απόφαση 44444/2013 Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης: Καταδίκη Σεκερτζή, στελέχους της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε Αλβανίδα υπήκοο στη Νέα Ραιδεστό, Θεσσαλονίκη (15/11/2012).

Από την με αριθμό ΑΒΜ Γ2012/8597 δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι την 15/11/2012 και περί ώρα 11:45′, στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης, η P.S., αλβανικής καταγωγής, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της δέχτηκε επίθεση από ομάδα πέντε αντρών και μίας γυναίκας, οι οποίοι την περίμεναν έξω από την οικία της. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε η ανωτέρω, η Ταμπάκη Αγαθή του Ιωάννη, γειτόνισσά της, την ανέμενε με μία ομάδα 5 αντρών – οι οποίοι φορούσαν μαύρα ρούχα που έφεραν το λογότυπο της Χρυσής Αυγής – μεταξύ των οποίων ο Σεκερτζής Παναγιώτης του Βασιλείου, συνεργάτης στη Βουλή του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής και ήδη κατηγορούμενου Α. Γρέγου, ο οποίος με απειλές και ύβρεις της δήλωσε ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή και της έδωσε διορία να εγκαταλείψει το σπίτι της και τη χώρα μέσα σε 15 μέρες, ενώ ένας από τους δράστες είχε κάμερα και βιντεοσκοπούσε το γεγονός. Επιπλέον στις 17/11/2012 ο σύζυγος του θύματος δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από τον Σεκερτζή. Σημειώνεται ότι η Ταμπάκη Αγαθή δηλώνει προσωπική φίλη του Αντώνη Γρέγου από τον οποίο είχε ζητήσει βοήθεια προκειμένου να απειλήσει τους αλβανικής καταγωγής γείτονές της. Αποδόθηκαν οι κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας (42 παρ.1,330 Π.Κ.), απειλής (333 Π.Κ.) και εξύβρισης (361 παρ.1) στον Σεκερτζή Παναγιώτη και της ηθικής αυτουργίας στις άνω πράξεις (46 παρ.1α) στην Ταμπάκη Αγαθή, για τις οποίες οι ανωτέρω καταδικάστηκαν με την 44444/12-12-2013 απόφαση του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με ποινές φυλάκισης δώδεκα μηνών ο καθένας. Συγκεκριμένα:

“Στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης την 15/11/2012 και την 17/11/2012: 1) Ο πρώτος κατηγορούμενος Παναγιώτης Σεκερτζής με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, προκάλεσε σε άλλον τρόμο και ανησυχία απειλώντας τον με βία και άλλη παράνομη πράξη και συγκεκριμένα στον παραπάνω τόπο την 15/11/2012 συνοδευόμενος από άγνωστους μέχρι τούδε δράστες, μετέβησαν στην οικία της εγκαλούσας επί της οδού Δημητρίου και Καραολή στη Ν. Ραιδεστό και επικαλούμενος την ιδιότητά του ως μέλος του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή με απειλητικό και οργίλο ύφος απηύθυνε προς την εγκαλούσα τις φράσεις “αν σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15/12/2012, δεν έχεις φύγει από το σπίτι, θα έχετε να κάνετε μαζί μας, θα σας γαμήσουμε, θα τα κάνουμε όλα λίμπα, θα σας κάψουμε το σπίτι”, επιπλέον δε την 17/11/2012 επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον N.P., σύζυγο της εγκαλούσας και του ειπε την απειλητική φράση “είμαστε από τη Χρυσή Αυγή, σε ενημέρωσε η γυναίκα σου; αν σε δεκαπέντε ημέρες δεν φύγετε από κει, θα έχετε να κάνετε μαζί μας”, απειλές, τις οποίες η εγκαλούσα πληροφορήθηκε πάραυτα, προκαλώντας της κατ’ αυτόν τον τρόπο τρόμο και ανησυχία για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα της ίδιας και των μελών της οικογενείας της και 2) ο πρώτος κατηγορούμενος Παναγιώτης Σεκερτζής στον ίδιο ως άνω τόπο την 15/11/2012 προσέβαλε την τιμή άλλου με λόγο και συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην εγκαλούσα της είπε τη φράση “αν σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15/12/2012, δεν έχεις φύγει από το σπίτι, θα έχετε να κάνετε μαζί μας, θα σας γαμήσουμε, θα σας κάψουμε το σπίτι, κωλοαλβανοί, γαμώ την Αλβανία σας” που περιείχε έντονη αμφισβήτηση της κοινωνικής και προσωπικής της αξίας και ειπώθηκαν προς περιφρόνηση του προσώπου της”.

16. Απόφαση 1835/2012 Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης: Καταδίκη Καρπούζα, μέλους της Χρυσής Αυγής, για επίθεση με μαχαίρι στην Κοζάνη (15/12/2012).

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Αθανάσιο Καρπούζα για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) μηνών. Συγκεκριμένα:

“Κηρύσσει τον κατηγορούμενο ένοχο του ότι στην Κοζάνη στις 15/12/2012… ενεργώντας με πρόθεση, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, επιχείρησε πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης του εγκλήματος αυτού, η οποία δεν ολοκληρώθηκε όχι με δική του βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια. Ειδικότερα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, περί ώρα 02:45 διερχόμενος πεζός από την οδό Β. Φόρη μαζί με τους φίλους του Δημήτριο Χαλιούλια και Αθανάσιο Παπαζήση, φθάνοντας στο ύψος του καταστήματος με την επωνυμία “Ποδήλατο” διαπληκτίστηκε φραστικά με δύο θαμώνες που στέκονταν έξω από το κατάστημα αυτό, επειδή οι τελευταίοι, όταν τους είδαν να διέρχονται από το σημείο εκείνο φορώντας μπλούζες της Χρυσής Αυγής, τους αποκάλεσαν “φασίστες”. Αφού ο κατηγορούμενος συνοδευόμενος από τους φίλους του εισήλθε στο εσωτερικό του καταστήματος προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις από τα άτομα που τους αποκάλεσαν φασίστες… εντελώς ξαφνικά ενεργώντας με πρόθεση, έχοντας αποφασίσει να προξενήσει σε άλλον σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του… αφού στράφηκε προς έναν πελάτη του καταστήματος που καθόταν στο μπαρ, τα στοιχεία του οποίου δεν εξακριβώθηκαν μέχρι σήμερα, έβγαλε από την τσέπη του παντελονιού του ένα μαχαίρι, τύπου σουγιά, συνολικού μήκους 15 εκατοστών και σε μήκος λεπίδας 6 εκατοστών, και αγκαλιάζοντάς τον από το λαιμό, τοποθέτησε το προαναφερόμενο όπλο που παράνομα έφερε μαζί του στο λαιμό του άγνωστου μέχρι σήμερα πελάτη, έχοντας σκοπό να προξενήσει σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του. Ωστόσο, η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι από τη δική του βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια και συγκεκριμένα επειδή, αφού έγινε αντιληπτή η ενέργειά του από τους λοιπούς θαμώνες του καταστήματος και αυτοί επιτέθηκαν εναντίον του, αναγκάστηκε να πάρει το προαναφερόμενο όπλο από τον λαιμό του παθόντος και να τοποθετήσει αυτό στην τσέπη του παντελονιού του”.

17. Απόφαση 1079/2014 Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου: Καταδίκη Πετράκη, Δασκαλάκη κλπ, στελεχών της Χρυσής Αυγή, για επίθεση σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα (13/02/2013).

Aπό την με αρ. Α2013/27 δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, προκύπτει ότι την 13/02/2013 οι Πετράκης Γεώργιος, Δασκαλάκης Αριστόδημος, Μαυρικάκης Εμμανουήλ, Ψυλλάκης Εμμανουήλ, Γαροφαλάκης Σάββας και άλλοι 6 ημεδαποί άνδρες νεαρής ηλικίας αγνώστων λοιπών στοιχείων μετέβησαν σε αγροικία που διέμεναν οι αλλοδαποί πολίτες Πακιστάν Μ.Ι., L.Α., και Μ.H. και αφού τους απείλησαν να εγκαταλείψουν την περιοχή τούς επιτέθηκαν με ξύλινα μαδέρια στο κεφάλι και το σώμα με συνέπεια να τους προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Τα θύματα νοσηλεύτηκαν στο Γ.Ν Ιεράπετρας. Ο Γαροφαλάκης Σάββας ομολόγησε ότι οι συλληφθέντες είναι άπαντες στελέχη και μέλη της ΤΟ Ιεράπετρας της Χρυσής Αυγής. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο για απρόκλητες επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες και συμμορία με ποινές φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών στους τέσσερις πρώτους και έντεκα μηνών φυλάκισης στον πέμπτο. Συγκεκριμένα:

petrakis“Κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012 άρχισε να λειτουργεί στην Ιεράπετρα γραφείο της Τοπικής οργάνωσης του πολιτικου σχηματισμού με την επωνυμία “ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές αυτές. Υποψήφιος βουλευτής του εν λόγω πολιτικού σχηματισμού στο νομό Λασιθίου ήταν και ο δεύτερος κατηγορούμενος (Αριστόδημος Δασκαλάκης) ο οποίος ήταν υπεύθυνος λειτουργίας του γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης Ιεράπετρας… Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών της τοπικής οργάνωσης την Τετάρτη 13/2/2013 οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης και έλαβαν την απόφαση να μεταβούν στη Βαϊνιά Ιεράπετρας, όπου στο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαϊνιάς-Κεντρί εργαζόντουσαν Πακιστανοί, με σκοπό να βιαιοπραγήσουν σε βάρος τους… όλοι οι κατηγορούμενοι κατευθύνθηκαν αρχικά ανατολικά του ελαιουργείου όπου υπήρχε οικοδομή από όπου εφοδιάστηκαν με ξύλα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν νότια του ελαιοτριβειου… Όλοι οι κατηγορούμενοι χωρίς να υφίστασται καμία αιτία επιτέθηκαν στους αλλοδαπούς φωναζοντας τους να φύγουν και εξυβρίζοντάς τους, τους χτυπούσαν με τα ξύλα που κρατούσαν με συνέπεια να προκαλέσουν στον M.I. θλαστικόpetrakis_paraschakis τραύμα δεξιάς βρεγματοϊνιακής χώρας και οίδημα δεξιού αντιβραχιου και στον M.H. θλαστικό τραύμα βρεγματικής χώρας αριστερά και οίδημα αριστερού αγκώνα, από το γεγονός δε ότι τους χτύπησαν στο κεφάλι οι σωματικές βλάβες που τους προκάλεσαν μπορούσαν να προκαλέσουν στους άνω παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους ή βαριά σωματική βλάβη… οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν όχι μόνο να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε άλλους αλλά να βιαιοπραγήσουν απρόκλητα κατά Πακιστανών, με τους οποίους δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση ή επαφή και δεν είχαν κανένα λόγο να στραφούν κατά των συγκεκριμένων παθόντων, αλλά ενήργησαν με κίνητρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα…”.

18. Απόφαση 14532/2013 Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: Καταδίκη Δράκου και Χαϊδά, μελών της Χρυσής Αυγής για οπλοφορία στο Χαϊδάρι Αττικής (05/02/2013).

Οι Παναγιώτης Δράκος και Γρηγόριος-Λουκάς Χαϊδάς, αμφότεροι μέλη της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο και εμφανιζόμενοι επανειλημμένα σε φωτογραφίες δράσεων της Χρυσής Αυγης με επικεφαλής τον βουλευτή Ευστάθιο Μπούκουρα, καταδικάστηκαν για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή σε ποινές φυλάκισης οκτώ και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα. Συγκεκριμένα:

drakos_xaidas“Κηρύσσει ένοχους τους α’ και β’ κατηγορούμενους του ότι: Στο Χαϊδάρι στις 05/02/2013 από κοινού ενεργώντας, έφεραν μαζί τους απαγορευμένο όπλο ικανό να επιφέρει σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας σε πρόσωπα και πυρομαχικά, χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής. Ειδικότερα καταλήφθηκαν στη συμβολή των οδών Ι. Οδός και Στρ. Καραϊσκάκη να φέρουν μαζί τους ένα πυροβόλο όπλο – πιστόλι μάρκας ZASTAVA με αριθμό 3Τ – 7111010 με γεμιστήρα εντός του οποίου υπηρχαν τέσσερα φυσίγγια των 0,634” χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, καθώς και όπλα πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και δη ένα (1) πτυσσόμενο γκλοπ και έναν (1) σουγιά συνολικού μήκους 13,5 εκατοστών και μήκος λάμας εξι (6) εκατοστά, ενώ τούτο απαγορεύεται”.

19. Απόφαση 60084/2013 Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: Καταδίκη Παπαβασιλείου και Περρή, μελών της Χρυσης Αυγής, για εμπρησμό καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής στην Αθήνα (13/05/2013).

Οι Περρής και Παπαβασιλείου δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Β’ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και βρέθηκαν ένοχοι για εμπρησμό, παράνομη βία και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, με συνολική ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και πέντε (5) μηνών έκαστος. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης “από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κλπ”. Ο Παπαβασιλείου είναι μέλος του πυρήνα Νίκαιας της Χρυσής Αυγής και υπάρχουν φωτογραφίες του με τον δολοφονο του Φύσσα Ρουπακιά. Συγκεκριμένα:

Papavasiliou3“Στην Αθήνα στις 13/05/2013 και στις 14/05/2013, οι κατηγορούμενοι ενεργώντας από κοινού με έτερα άγνωστα άτομα, τα οποία διέφυγαν της σύλληψης και έχοντας κοινό δόλο, με περισσότερες πράξεις τέλεσαν περισσότερα αδικήματα που τιμωρούνται από το νόμο με στερητικές της ελευθερίας ποινές. Ειδικότερα: α) στις 14/05/2013, με πρόθεση προξένησαν πυρκαγιά απ΄ την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και συγκεκριμένα, αφού έσπασαν την τζαμαρία του επί της οδού Λεμεσού 14, Κυψέλη, καταστήματος ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΜΠΑΡ με την επωνυμία “COINTREAU”, ιδιοκτησίας του εγκαλούντος C.A., εισήλθαν εντός αυτού και με χρήση άγνωστου εύφλεκτου υλικού, έβαλαν φωτιά στην κουρτίνα του ανωτέρω καταστήματος, προκαλώντας σοβαρές υλικές σημιές… Από την πυρκαγιά μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα καθόσον πλησίον του καταστήματος βρίσκονταν παρακείμενες ιδιοκτησίες… Επίσης σε κατ’ οίκον έρευνα στην οικία του β’ κατ/νου Νικόλαου Παπαβασιλείου, διαπιστώθηκε η αναγραφή στην εξωτερική επιφάνεια ντουλαπιών, των φράσεων “κι αν τύχη χρειαστεί στη μάχη σκοτωθώ με το αίμα μου να γράφετε Ελλάδα σ’ αγαπώ”, “Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ”, “πας μη Έλλην βάρβαρος”, και το σύμβολο του μαιάνδρου με αναγραφή στο εσωτερικό του “Χρυσή Αυγή – ΕΛΛΑΣ ή ΤΕΦΡΑ”, “Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή”, όπως απεικονίζεται και στις συνημμένες στη δικογραφία σχετικές φωτογραφίες που αναγνώστηκαν, συνθήματα δηλαδή που παραπέμπουν σε ιδεολογία ρατσιστική. Από την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των κατηγορουμένων από τον πολιτικώς ενάγοντα, ως δραστών της σε βάρος του απειλής, πριν αυτοί αποχωρήσουν από το ακροατήριο, τη χρονική εγγύητητα της απειλής και της εκδήλωσης της πυρκαϊάς, σε συνδυασμό με τα προαναφερθεντα περιστατικά σε βάρος και του μηνυτή εκ μέρους αυτPerris1ών, που υποδηλώνουν συγκεκριμένη ιδεολογία, που επιβεβαιώθηκε όσον αφορά τον β’ κατηγορούμενο, και από τα αντικειμενικά ευρήματα που βρέθηκαν στην οικία του, δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι δράστες όλων των προαναφερόμενων πράξεων, που συγκροτούν αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, καθώς αυτοί γνώριζαν και ήθελαν τα πραγματικά περιστατικά που τις στοιχειοθετούν, ειναι οι ίδιοι. Επίσης προέκυψε ότι ωθήθηκαν στις πράξεις τους από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής του πολιτικώς ενάγοντα, αφού δεν προηγήθηκε κάποιο συμβάν σε βάρος τους εκ μέρους του που να δικαιολογεί ενόχλησή τους και είναι προφανές ότι υποκινήθηκαν από ρατσιστικά κίνητρα. Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, κατ’ άρθρο 79 παρ. 3 εδ. τελ, όπως αυτό ίσχυε κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης τους, η άνω επιβαρυντική περίσταση”.

20. Απόφαση 7752/2013 Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά: Καταδίκη Δεβελέκου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, για παράνομη οπλοκατοχή (18/09/2013).

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και οδηγός-σωματοφύλακας του Νίκου Μιχαλολιάκου Σωτήριος Δεβελέκος καταδικάστηκε για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών και έξι (6) μηνων. Συγκεκριμένα

develekos“Ειδικότερα: α) την 18/09/2013 κατείχε παράνομα όπλα, κατά την έννοια των διατάξεων του Ν. 2168/1993 και ειδικότερα στον Κορυδαλλό Αττικής επί της οδού… κατείχε ένα αεροβόλο πιστόλι “REPLICA” και μια προωθητική αμπούλα εντός του ως άνω πιστολιού και εντος της πατρικής του οικίας… ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα … ένα κοντάρι μήκους περίπου 80 εκατοστών, έναν αναδιπλούμενο σουγιά και τέσσερα φυσίγγια χωρίς να διαθέτει άδεια της οικείας Αστυνομικής Αρχής και β) στον Κορυδαλλό επί της οδού… μετά από συναπόφαση και με κοινή δράση με την αναφερόμενη άνω συγκατηγορουμένη του κατείχε δύο κροτίδες τύπου “γουρούνα” αν και αυτό απαγορεύεται”.

————————————–

(Για να ενημερώνεστε για τις αναρτήσεις μας, γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο facebook).

3 thoughts on “20 καταδικαστικές αποφάσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Φραγμός στη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων – Libération Popular

  2. Pingback: Ανεπιθύμητοι οι νεοναζιστές: Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί ξανά να πατήσει πόδι στη Χίο - Απλωταριά

  3. Pingback: Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής: Η αγόρευση του Κώστα Σκαρμέα – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.