Το δήθεν «όχι» της Ακροδεξιάς

Το δήθεν «όχι» της ΑκροδεξιάςΤα πρωτοσέλιδα της «Χρυσής Αυγής» και του «Εμπρός».

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 04/07/2015)

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του «ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα είναι η ένταξη της Χρυσής Αυγής στο άτυπο μέτωπο του «όχι». Είναι γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Βουλής που έκανε δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα ο Αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης τάχτηκε υπέρ του «όχι», επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα περί «τοκογλύφων» κ.λπ. Πολλοί απέδωσαν τη στάση αυτή στις διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της άσκησης των διώξεων κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέξη Μητρόπουλου.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Γιατί αμέσως την επόμενη μέρα ξεκίνησε μια εκστρατεία της Χρυσής Αυγής κατά των «μπολσεβίκων που μας κυβερνούν». Και το σημαντικότερο: στα πρωτοσέλιδα των δύο εφημερίδων της οργάνωσης που εκδόθηκαν μέσα σ’ αυτή τη βδομάδα, δεν υπάρχει ούτε νύξη για το «όχι».

Για τα μάτια του κόσμου υπάρχουν βέβαια στο εσωτερικό των εφημερίδων σχετικές αναφορές, αλλά κι αυτές με σιβυλλικές διατυπώσεις, λες και μπορεί κανείς να ψηφίζει το δικό του «όχι» και να του δίνει το δικό του περιεχόμενο. Η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» που κυκλοφόρησε την Τετάρτη είχε τίτλο «Δημοψήφισμα σε κλίμα πανικού», υπαινισσόταν ότι μπορεί να μη γίνει το δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να ειπωθεί «ένα μεγάλο “όχι” στους μπολσεβίκους και τους τοκογλύφους».

Κατά τα άλλα, τα πρωτοσέλιδα θέματα αναφέρονταν στους τζιχαντιστές, τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Οσο για το «Εμπρός» που κυκλοφόρησε χτες, είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» και το δημοψήφισμα ήταν θαμμένο σε μια γωνιά χωρίς αναφορά σε «όχι» ή «ναι». Εκείνο που προβάλλει η οργάνωση, είναι η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί «εθνικό κράτος», με άλλα λόγια ένα καθεστώς φασιστικής δικτατορίας, διότι «τα “όχι” θέλουν Μεταξάδες».

Πιο σαφής σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η εφημερίδα «Στόχος» που κυκλοφόρησε την Πέμπτη με πρωτοσέλιδο ένα παραποιημένο ψηφοδέλτιο, στο οποίο είναι σημειωμένο το «ναι».

Το δίλημμα του δημοψηφίσματος, κατά την εφημερίδα αυτή που είναι γνωστή για τη σχέση της με παντοειδείς υπηρεσίες και υπήρξε από τα πιο φιλικά έντυπα της Χρυσής Αυγής, είναι το ακόλουθο: «Πρέπει να κατέβει ο στρατός στους δρόμους και να μην αφήσει κολυμπηθρόξυλο όρθιο και να μπαγλαρώσει τους μασκαράδες και τους ψευταράδες και τους κλεφταράδες που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας έφεραν τα Μνημόνια από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία που ξεφτίλισαν οι κομματικές συμμορίες από τη μια πλευρά ώς την άλλη του πολιτικάντικου τόξου ή δεν πρέπει;».

Το συμπέρασμα είναι ότι για μια ακόμα φορά η ναζιστική οργάνωση πολιτεύεται με απόλυτο καιροσκοπισμό. Αποφεύγει να τοποθετηθεί καθαρά, έτσι ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε ενδεχόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επιδιώκοντας να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους «πολιτικάντηδες».

Ο λόγος είναι διάφανος. Μοναδικός της σκοπός είναι να πέσει στα μαλακά η ηγεσία της στη δίκη που συνεχίζεται στο δικαστήριο του Κορυδαλλού. Η πρόωρη διακοπή της προφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη ενισχύει τις ελπίδες της ότι μπορεί τα εγκλήματά της να μείνουν ατιμώρητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.