Η συντεταγμένη επίθεση των «Αυτόνομων Εθνικιστών»

aftonomoi_ethnikistes23/1/2010, Πανόρμου: Ντοκουμέντο από την επίθεση των «Αυτόνομων Εθνικιστών», οι οποίοι χαιρετούν ναζιστικά. Οι δύο πρώτοι που ξεχωρίζουν κρατούν κοντάρια.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 01/07/2015)

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η δίκη των «Αυτόνομων Εθνικιστών» που τον Ιανουάριο του 2010, φορώντας κουκούλες και κράνη, επιτέθηκαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου με κοντάρια και στειλιάρια. Από τις μαρτυρίες αναδείχτηκε ο συντεταγμένος χαρακτήρας της επίθεσης, την ώρα που οι συνήγοροι υπεράσπισης των 32 κατηγορουμένων επιχειρούσαν να παρουσιάσουν τη ναζιστική έφοδο σε μια ειρηνική διαδήλωση ως «μάχη» μεταξύ δύο αντίπαλων πλευρών.

«Εγινε εισβολή. Μπήκαν κατευθείαν στην καρδιά της συγκέντρωσής μας. Ενιωσα ένα ρόπαλο στο κεφάλι μου. Λιποθύμησα και σηκώθηκα μέσα στα αίματα», κατέθεσε η Α.Π. «Εκανα 7 ράμματα και μετά είχα ιλίγγους. Μόλις έκλεινα τα μάτια μου ένιωθα ότι γκρεμίζομαι σε βάραθρο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «ήταν τάγμα εφόδου, όπως αυτά της Χρυσής Αυγής που βλέπετε στην τηλεόραση», προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να συγχωρήσει τον δράστη που τη χτύπησε αρκεί να «φερθεί σαν άνδρας» και να το παραδεχτεί.

Ο μάρτυρας Π.Τ. ανέφερε ότι τραυματίστηκε στο χέρι στην προσπάθειά του να προστατευτεί από τα χτυπήματα κι εξήγησε ότι η αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καταγγελθεί προγενέστερη εισβολή των «Αυτόνομων Εθνικιστών» με μάσκες σε αντιρατσιστική εκδήλωση για το νομοσχέδιο Ραγκούση για την ιθαγένεια. Μάλιστα, όπως κατέθεσε, τα μέλη της άγνωστης τότε ακόμα ναζιστικής οργάνωσης είχαν καταγράψει την εισβολή τους σε βίντεο, το οποίο με «περηφάνια» είχαν ανεβάσει στο Διαδίκτυο. Η επόμενη κίνησή τους ήταν η βίαιη επίθεση στη συγκέντρωση στην Πανόρμου, κατά την οποία, σύμφωνα με τον μάρτυρα, έφεραν ναζιστικά σύμβολα όπως κονκάρδες με τη σβάστικα ή μπλούζα μάρκας LONSDALE που ως γνωστόν προτιμούν οι ναζί διότι με ανοιχτή ζακέτα φαίνονται μόνο τα γράμματα NSDA και παραπέμπουν στο κόμμα του Χίτλερ (NSDAP).

Κατέγραψε την επίθεση

Μάλιστα ο Π.Τ. κατάφερε να αποτυπώσει την παρουσία των κουκουλοφόρων χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή που είχε μαζί του για να καλύψει τη συγκέντρωση, με κάποιους από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να επιχειρούν να πλήξουν την αξιοπιστία του κάνοντας λόγο για «ειδική δράση», «αποστολή» και «σχέση με την αστυνομία»! Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης ήταν οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής Γιάννης Ζωγράφος και Τάσος Δημητρακόπουλος (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κασιδιάρη στην Αθήνα το 2014), καθώς επίσης και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ο τότε διοικητής του Α.Τ. Αμπελοκήπων επιβεβαίωσε ότι αυτοί που επιτέθηκαν -και μάλιστα τρεις φορές- ήταν τα μέλη των «Αυτόνομων Εθνικιστών», τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν ως ομάδα και συνελήφθησαν από διμοιρία των ΜΑΤ που τα ακολούθησε. Σημαντική ήταν και η κατάθεσή του ότι κατά την επίθεση ένας «Αυτόνομος Εθνικιστής» που κρατούσε κοντάρι αποκαλύφθηκε βγάζοντας το κράνος του. Ο αστυνομικός πρόσεξε ότι είχε τραυματιστεί κι έπειτα ενημερώθηκε ότι επρόκειτο για τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, καταδικασθέντα για χρυσαυγίτικη επίθεση (10/1/2001) και συγκατηγορούμενο του Χάρη Κουσουμβρή για το χρυσαυγίτικο μαχαίρωμα εναντίον του Πάρη Χρυσού (16/11/2002), για το οποίο τελικά αθωώθηκε.

Μάλιστα η Η.Τ. κατέθεσε ότι μετά την επίθεση συνάντησε τον Παπαγεωργίου στο νοσοκομείο, ο οποίος εκτόξευσε απειλές εναντίον της. Εκείνη είχε χτυπηθεί στο πρόσωπο με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ μίλησε για στρατιωτική συγκρότηση εκ μέρους των επιτιθέμενων και κατονόμασε έναν από τους κατηγορουμένους ως «υποκινητή» της επίθεσης. Η δίκη διεκόπη για τις 13 Ιουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.