(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, HitAndRun, 25/06/2015)
Μεταχειριζόμενη με ιδιαίτερη επιείκεια τον Γιώργο Αποστολόπουλο, δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον μαθητή Φ.Δ., η έδρα του επέβαλε σήμερα, με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν οι δύο τακτικές εφέτριες και μία ένορκος), ποινή κάθειρξης 6 ετών κι 6 μηνών για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, οπλοφορία και οπλοχρησία, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, μετά από σχετική εισαγγελική πρόταση. Του επέβαλε, εξάλλου, και τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Από το χρόνο της κάθειρξης αφαιρείται ο χρόνος της προφυλάκισης και της μέχρι τώρα φυλάκισης, ενώ ο Αποστολόπουλος παραμένει έγκλειστος, με δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης εντός 1.5 έτους.
«Είμαι ένας άνθρωπος που κοιτάει τη δουλειά του. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για πολιτικά, ούτε ασχολήθηκα με πολιτική. Εγώ υποστηρίζω τη θεοκρατία», δήλωσε στην απολογία του, επαναλαμβάνοντας όσα είχε καταθέσει πρωτοδίκως, και χωρίς ούτε μια στιγμή να ζητήσει συγνώμη από το θύμα. Όσο για το συμβάν της επίθεσης, ισχυρίστηκε και πάλι ότι πρόθεσή του ήταν να μιλήσει στον Φ.Δ., «γιατί η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο» όσον αφορά τις υποτιθέμενες ενοχλήσεις που δεχόταν η τότε φίλη του Α.Κ. από εκείνον, από «φόβο» είχε πάρει μαζί του τον Α.Χ., το θύμα του επιτέθηκε πρώτο λεκτικά κι έπειτα ετοιμαζόταν να του εκτοξεύσει πέτρα, κι εκείνος «θολωμένος» του κατέφερε χτυπήματα με γυαλί που βρήκε στο έδαφος. Έπειτα τράπηκαν με τον συνεργό του σε φυγή, φοβούμενοι πως ο Φ.Δ. θα καλούσε συμμαθητές του σε βοήθεια. «Διαβολική σύμπτωση» χαρακτήρισε ο Αποστολόπουλος τη λήψη της φωτογραφίας, όπου ο συνεργός του ποζάρει με μαχαίρι την ημέρα του συμβάντος, επιμένοντας, ωστόσο, ότι προερχόταν από αποκριάτικο πάρτυ προγενέστερου έτους. «Παρανοϊκό», αποκάλεσε, σε έντονος ύφος, το εν λόγω γεγονός ο Εισαγγελέας της έδρας. Αξίζει να σημειωθεί πως και πάλι η μητέρα του Α.Χ. δεν προσκόμισε τη φωτογραφία, που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε φωτογραφικό άλμπουμ στο σπίτι της,
«Έχετε αντιληφθεί πόσο κακό κάνατε στον εαυτό σας και στους άλλους;», τον ρώτησε ο Εισαγγελέας. «Αυτά τα λάθη πληρώνω εδώ και 2.5 χρόνια», του απάντησε, για να συνεχίσει ο Εισαγγελέας: «Εσείς χειροτερέψατε τα πράγματα, για να μην πω τα “ενορχηστρώσατε”. Γιατί να φύγετε; Ειδοποιήστε. Αν ήταν σύζυγός σας, θα είχατε τη νομιμοποίηση να παρέμβετε», τον έψεξε. Στην πρότασή του, που ακολούθησε, έκανε λόγο για «ισχυρό συναισθηματικό κίνητρο», αλλά «όχι για να προβεί στην αφαίρεση της ζωής του Φ.Δ.», χαρακτήρισε το σχέδιο του δράστη «αποκρουστικό», ενώ, ερμηνεύοντας κατά βούληση τις ιατρικές γνωματεύσεις, δε διέγνωσε «ανθρωποκτόνο πρόθεση, ανεξαρτήτως του μεγάλου κινδύνου», υποστηρίζοντας πως τα πλήγματα «δεν μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο ακαριαία ή μεταγενέστερα». Πρότεινε, συνεπώς, τη μεταβολή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ενδεχόμενο δόλο κι αναγνώριση, όπως και στον πρώτο βαθμό, των ελαφρυντικών της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου έντιμου βίου.
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας απέναντι σε μια πραγματική κατάσταση. Το θύμα ήταν στοχοποιημένο, ο χώρος, ο χρόνος και ο συνεργός προεπιλεγμένοι. Η απόπειρα δολοφονίας του Φ.Δ. δεν προήλθε από τυχαίο γεγονός. Αντί ο δράστης να έχει τύψεις συνείδησης, θριαμβολογεί μετά την επίθεση», δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γεώργας.
Σε μια άκρως δημαγωγική αγόρευση, η συνήγορος υπεράσπισης, απευθυνόμενη περισσότερο στο σώμα των ενόρκων και κεντρίζοντας το θυμικό του, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Πόσο ακόμη να πληρώσει ο Αποστολόπουλος ένα λάθος της μετεφηβικής ηλικίας; Δεν πήγε για να σκοτώσει, πήγε για να ζητήσει το λόγο. Πόσο άλλο να κάτσει στη φυλακή; Η δημοκρατία δεν εκδικείται, η δικαιοσύνη δεν εκδικείται. Η επιείκεια είναι αρετή της δικαιοσύνης», κατέληξε.
«Το δικαστήριο σας μεταχειρίστηκε με ιδιαίτερη επιείκεια», υποστήριξε η πρόεδρος μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας απευθυνόμενη στον Αποστολόπουλο, προτρέποντάς τον να ξανασκεφτεί όσα συνέβησαν τον καιρό που θα παραμείνει έγκλειστος.
Η απόφαση του δικαστηρίου φάνηκε ότι θέλει να κρατήσει ισορροπίες, από τη μία επιδεικνύοντας (υπέρμετρη) επιείκεια απέναντι στον χρυσαυγίτη δράστη μιας παρολίγον θανατηφόρας επίθεσης, από την άλλη επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση του εγκλεισμού του. Θλιβερό φαινόμενο, το οποίο χρήζει σοβαρού προβληματισμού, υπήρξε η σχεδόν παντελής απουσία αλληλέγγυων, ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη για τη δίκη συνεδρίαση.