Polis åtalad i rättegång mot grekiskt nazistparti

elas_xa(Text: Myrna Whitaker, Expo.se, 24/4/2015)

I veckan inleddes rättegången mot 70 medlemmar i Greklands tredje största parti, Gyllene gryning. Åtalen visar på att det finns kopplingar mellan partiet och den grekiska polisen. Bland de åtalade finns en polis och militärer.

Nazistiska Gyllene gryning exploderade på den politiska scenen 2012 när de fick 6,97 procent av rösterna i valet och kom in i det grekiska parlamentet. Drivet av en ekonomisk kollaps, arbetslöshet och fattigdom har Gyllene gryning uppstått som en kraftfull politiskt kraft i Grekland, som förutom sin politiska framfart också har direkta ideologiska och personliga kopplingar inom den grekiska polisen.

Den 17 september 2013 knivhöggs musikern och den antifascistiska aktivisten Pavlos Fyssas av en Gyllene gryning-anhängare. Ögonvittnen berättade till medier att åtta poliser hade varit närvarande utan att ingripa när Pavos Fyssas jagades och därefter knivhöggs av Giorgos Roupakias, som tagit på sig dådet.

Det är en långvarig kultur av straffrihet, rasism och våld mot demonstranter och misshandel av invandrare som Amnestys rapport “A  law unto themselves” visar om polisen i Grekland. I oktober 2013 offentliggjordes dessutom en internutredning från polisen. Resultatet visade att tio poliser inklusive en polischef på polisstationen Agios Panteleimonas i Aten hade direkt koppling till Gyllene gryning och medvetet struntat i att utreda attacker mot invandrare som ska ha begåtts av Gyllene grynings så kallade attackgrupper. Området kring polisstationen har haft ett stort antal rasistiska angrepp de senaste åren.

Granskningen av polisstationen startade efter att flera poliser hade misshandlat en grupp afghanska medborgare på ett vandrarhem. Två afghanska flyktingar uppges dessutom ha utsatts för tortyr inne på polisstationen. En rapport av Amnesty visar att det finns en utbredd rasism inom polisen.
“Vår undersökning visar att Gyllene gryning endast är toppen på ett isberg. Förankrad rasism, övervåld och straffrihet är sanningen bakom den grekiska polisen. Hittills har inget gjorts för att erkänna än mindre ta itu med polisen om de människobrott som gjorts” säger Jezerca Tiganim, programdirektör till den grekiska tidningen Kathemirini.

Rapporten från Amnesty har dokumenterat det olagliga beteendet hos polisen under flera år, och resultaten är dystra. Inblandningen av poliser i rasistiska attacker har ökat kraftig från 2009. Totalt har 203 poliser varit inblandande i olika rasistiska incidenter.

En avhoppare från Gyllene gryning och vittne i den pågående rättegången mot partiet säger till Human Rights First att Gyllene gryning inte fruktar brottsbekämpning. “Polisen hade specifika order att inte röra oss” “Vi fick order av polisen att brotten inte skulle utredas.”

Thanasis Kampagiannis är en av initiativtagarna för “Jail Golden dawn”, ett juridiskt kollektiv som mobiliserar det civila motståndet mot Gyllene gryning.

– Bland de 70 åtalade finns det en polis, och två män från militäran. Alla tre anklagas för att ha deltagit i den kriminella organisation Gyllene gryning. En av dem är också åtalad för att ha deltagit i mordet på Pavlos Fyssas. Egentligen handlar om många fler som borde ställas inför rätta säger, Thanasis Kampagiannis.

Juristkollektivet kommer, förutom att företräda några av offren i Gyllene grynings attacker, även bevaka rättegången och säkerställa att partiets företrädare ställs till svar. Rättegången fortsätter 7 maj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.