Ο Κώστας Παπαδάκης μιλάει στο Περιοδικό για τη δίκη της ΧΑ

papadakis(Κείμενο-συνέντευξη: Το Περιοδικό, 20/4/2015)

Ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου η δίκη εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής. Το Περιοδικό θα την παρακολουθήσει από κοντά και θα έχουμε διαρκή ενημέρωση. Λίγες ώρες πριν, συναντήσαμε τον Κώστα Παπαδάκη, έναν από τους τέσσερις συνηγόρους τής Πολιτικής Αγωγής και μιλήσαμε μαζί του για να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά, δικαστικά και διαδικαστικά ζητήματα της δίκης αυτής.

Η δίκη διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει επίσημες εκκλήσεις για την μεταφορά της σε άλλο χώρο. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και διάφοροι φορείς καλούν σε προσυγκεντρώσεις στις 8 το πρωί στην περιοχή του Κορυδαλλού, έτσι ώστε όλοι οι παράγοντες, αλλά και ο κόσμος τους αντιφασιστικού κινήματος, να κατευθυνθούν με πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού, πράγμα που δηλώνει τη σημασία της καταδίκης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης για το κίνημα και γενικότερα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ και μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν προκηρύξει τη Δευτέρα 20 Απρίλη αντιφασιστική στάση εργασίας από τις 7.30πμ έως τις 11.30 πμ και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο γήπεδο της Προοδευτικής, 8 π.μ., και στην πορεία στις φυλακές Κορυδαλλού. Επίσης στο συλλαλητήριο καλούν οι Δήμοι Νίκαιας-Ρέντη και Κορυδαλλού, Κοινότητες Μεταναστών και Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός καλεί σε προσυγκέντρωση 8 π.μ. στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, ενώ το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μαζί με άλλους φορείς καλούν την ίδια ώρα στο Περιβολάκι της Νίκαιας. Αντιεξουσιαστές καλούν σε προσυγκέντρωση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι διώκονται για την πολιτική τους θέση και θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν σχέση με τα εγκλήματα τα οποία τους αποδίδονται.

Ερώτηση: Αύριο το πρωί θα είστε και εσείς, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στο γήπεδο της Προοδευτικής, ως κομμάτι της πορείας που θα καταλήξει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κώστας Παπαδάκης: Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είναι κομμάτι του κινήματος και με αυτόν τον ρόλο συμμετέχουν στη δίκη. Και για λόγους σημειολογικούς, λοιπόν, και για λόγους πραγματικούς, θα είμαστε στη συγκέντρωση που καλούν η ΚΕΕΡΦΑ και άλλοι φορείς στο γήπεδο της Προοδευτικής. Θα είμαστε μαζί με τους μάρτυρες κατηγορίας στην κεφαλή της πορείας προς τη δίκη.

– Για να γίνει ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι η δίκη είναι κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος, αποτέλεσμα της δράσης του.

– Ναι, και νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Η κινητοποίηση του λαού μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι εκείνη που ανέκοψε την συγκαλυπτική δραστηριότητα της αστυνομίας και του κράτους απέναντι στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και δημιούργησε την αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη και φυλάκισή τους. Η δίκη είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πάλη ενάντια στον φασισμό, ενάντια στην προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και του ρατσισμού. Είναι μία αναγκαία προσπάθεια για να απαλλαγεί η κοινωνία από τις ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις. Είναι μία αναγκαία προσπάθεια για να μπορέσει να δοθεί ένα τέρμα στην συγκάλυψη και την ανοχή, είναι ένα βήμα για να αποκαλυφθούν οι διασυνδέσεις και ο τρόπος δράσης τους.

– Γίνεται λόγος για το αν η δίκη έχει πολιτικό ή ποινικό χαρακτήρα. Δηλαδή για το αν η δίωξη είναι ποινική ή πολιτική.

– Η δίκη είναι πολιτική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η δίωξη γίνεται για πολιτικούς λόγους. Όταν λέμε ότι η δίκη είναι πολιτική, εννοούμε ότι αναμφισβήτητα έχει πολιτικό ενδιαφέρον και πολιτικά διακυβεύματα. Αυτό δεν σημαίνει πολιτική δίωξη, κάτι που ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι. Δεν διώκονται για τις ιδέες τους. Ούτε κι εμείς, άλλωστε, θέλουμε να διώκονται για τις ιδέες τους. Ευτυχώς η χώρα μας έχει ένα κίνημα που της επιτρέπει να μην έχει γίνει Ουκρανία, στην οποία πριν δέκα μέρες απαγορεύτηκε με ποινή κάθειρξης η προπαγάνδιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Εμείς δεν θέλουμε να απαγορευτούν οι ιδέες, όσο αντιπαθείς κι αν μας είναι. Εμείς θέλουμε να προστατευτεί η κοινωνία από την εγκληματική δράση. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση επειδή ως μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν συμμετάσχει σε δραστηριότητες εγκληματικής οργάνωσης, είτε ως μέλη ενταγμένα, είτε ως διευθύνοντες, διότι όλες οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή δεν έχουν γίνει κατά παρέκκλιση από κάποιους θερμοκέφαλους οπαδούς της, έχουν γίνει από μέλη της συντεταγμένα, συντονισμένα και καθοδηγημένα, στα πλαίσια της κύριας δράσης της, η οποία κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

– Να θυμίσουμε ότι την ίδια εκείνη εβδομάδα προηγήθηκε η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, και η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες. Πρόκειται για κάποια από τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Ποιες είναι οι κατηγορίες;

– Έχουμε 69 κατηγορούμενους, οι 66 βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και από αυτούς οι 19 –η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής- και με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η ένταξη τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 5-10 χρόνια φυλάκιση και η διεύθυνση με 10-20 χρόνια φυλάκιση. Επιπλέον υπάρχουν πάνω από 20 κατηγορούμενοι που έχουν επιπρόσθετες κατηγορίες που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία έχουμε δύο κατηγορούμενους, τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Κερατσίνι, στην οποία παρίσταμαι ως συνήγορος πολιτικής αγωγής, όπου έχουμε 6 κατηγορούμενους, τη δολοφονική επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όπου κι εκεί υπάρχουν περίπου 10 κατηγορούμενοι. Το υπόλοιπο μέρος της δίκης αφορά στο σύνολο της εγκληματικής δραστηριότητας, όπου θα εξεταστούν και υποθέσεις που έχουν δικαστεί αυτοτελώς, όπως η επίθεση στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη και το στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν κ.α. Όλα αυτά είναι μία συνένωση των δικογραφιών, κάπως βιαστική, επειδή θέλαμε να προλάβουμε το 18μηνο, και να υπήρχε μια σύντομη, το δυνατόν, παραπομπή, που δεν έγινε βέβαια, αλλά νομίζω ότι είναι εύγλωττες οι υποθέσεις και αρκετές για να δικαιολογηθεί το μέγεθος της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

– Πρώτη μέρα αύριο, λοιπόν, και τι προβλέπεται διαδικαστικά; Τι θα γίνει με το θέμα του τόπου της διεξαγωγής;

– Η δίκη θα έχει μεγάλη διάρκεια λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων και παραγόντων της. Επιπλέον έχουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα του τόπου διεξαγωγής της, το οποίο πρώτα από όλα είναι πολιτικό ζήτημα. Ως πολιτική αγωγή θέσαμε το ζήτημα της ακαταλληλότητας των φυλακών του Κορυδαλλού ως τόπο διεξαγωγής τής δίκης, καθώς η περιοχή του Κορυδαλλού συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς είναι τόπος δράσης των χρυσαυγίτικων συμμοριών. Είναι ένας τόπος απροστάτευτος, ο οποίος κινδυνεύει από αστυνομοκρατία, και από τη δράση των τραμπούκων της Χ.Α.  Η τοπική κοινωνία δίκαια εξεγείρεται, έχει προηγηθεί επιστολή των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προς τους προϊσταμένους του Εφετείου, με την οποία ζητούσαμε έγκαιρα να γίνει η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και δυστυχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ιδιαίτερα υποχωρητικός στον προϊστάμενο του Εφετείου, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν μέχρι πρότινος Ειδικός Εφέτης Ανακριτής και έχει γεμίσει τις φυλακές Κορυδαλλού με δεκάδες κατηγορουμένους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς κτλ. Αυτός ο άνθρωπος κυβερνάει το Εφετείο, τη στιγμή που οι μισοί Υπουργοί της Κυβέρνησης δημόσια έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό.

– Θα θέσετε εκ νέου το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο;

– Σαφώς. Γιατί, πέρα από το παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Η είσοδος στις φυλακές σημαίνει καταγραφή των στοιχείων, πράγμα απαγορευτικό για τους μετανάστες φίλους και συγγενείς των θυμάτων να παρακολουθήσουν τη δίκη. Επίσης, είναι μακριά από το κέντρο της πόλης, χωρίς εύκολη προσβασιμότητα, η αίθουσα είναι μικρή, δεν έχει τις προϋποθέσεις παρακολούθησης από δημοσιογράφους, δεν έχει ίντερνετ και σήμα στο κινητό τηλέφωνο και προσθέτει παράγοντες εξόντωσης και των δικηγόρων που ασχολούνται. Συνεπώς αύριο θα τεθεί το ζήτημα της μεταφοράς και οι ρυθμοί θα εξαρτηθούν και από τον τόπο διεξαγωγής της. Με έναν ρυθμό δύο ημερών την εβδομάδα, θα φτάσουμε σε μία διάρκεια ενός, ενάμιση χρόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.