Η δίκη της χρονιάς

mixaloliakos_0(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 20/4/2015)

Ξεκινά σήμερα η μεγάλη δίκη. Η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης που από το 1987 μέχρι σήμερα, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία από ένα μέρος της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, τέλεσε πλήθος εγκληματικών ενεργειών σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων και όσων -σύμφωνα με την ιδεολογία της- θεωρεί «υπανθρώπους». Κατόπιν φόρεσε τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» κλιμακώνοντας παράλληλα την εγκληματική της δράση και το 2012 κατάφερε να περάσει το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου με σκοπό -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αρχηγού και στελεχών της οργάνωσης- να το γκρεμίσει και στα ερείπιά του να οικοδομήσει ένα νέο κράτος ναζιστικό.

Είναι πλέον γνωστή η δήλωση του Μιχαλολιάκου στις 26-8-2012 στις Θερμοπύλες -περιλαμβάνεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τους 69 κατηγορουμένους στη σημερινή δίκη- στην οποία ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής λέει: «Εσείς είστε τα Τάγματα Εφόδου, όποτε θέλουν ας έρθουν να μας συνθλίψουν. Σας πληροφορώ ότι δεν περνάμε καθόλου καλά μέσα στο Κοινοβούλιο. Αισθανόμαστε άβολα εκεί μέσα, αισθανόμαστε μια σιχασιά και μια αηδία. […] Θα δούνε τότε τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια», ενώ προσθέτει για τον «Στρατό της Χρυσής Αυγής» ότι «έχουμε καθήκον να τον οργανώσουμε, να τον κατηχήσουμε ιδεολογικά, να τον κάνουμε μία χαλύβδινη φάλαγγα που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της».

Χαρακτηριστική είναι και η απάντηση του Αρχηγού στις 24-11-2011 σε δηλώσεις του Αλέξη Παπαχελά περί «Βουλής της Βαϊμάρης». «Ξέρετε τι ακολούθησε μετά. Ε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, δεν το κρύβουμε. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό», λέει ο Μιχαλολιάκος με νόημα, αναφερόμενος βέβαια στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

pinakas_29Κάντε κλικ πάνω στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγέθυνση

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια εγκληματικής δράσης και δυστυχώς η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που αποτέλεσε τον καταλύτη, προκειμένου να αρχίσουν να συσχετίζονται οι δικογραφίες που αφορούν εγκληματικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Κι έπειτα είχαμε την καθυστέρηση της έκδοσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και άρα και την καθυστέρηση του προσδιορισμού της δίκης, με αποτέλεσμα ο Αρχηγός και άλλα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης να έχουν σήμερα απελευθερωθεί μετά τη λήξη της προφυλάκισής τους λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Στο βούλευμα περιγράφεται η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο Αρχηγός, καθώς και ο θαυμασμός των χρυσαυγιτών προς τον Χίτλερ και τις ιδέες του, ενώ προσδιορίζεται ως έτος εμφάνισης της εγκληματικής οργάνωσης το 2008, παρ’ ότι στο ίδιο το βούλευμα γίνεται αναφορά στη ναζιστική δράση της οργάνωσης ήδη από την περίοδο μετά το 1987.

Από τους 69 κατηγορουμένους, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, παραπέμπεται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα στελέχη δικάζονται με την κατηγορία της ένταξης, εκτός από τρεις οι οποίοι αντιμετωπίζουν άλλες κατηγορίες. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει με τις καταθέσεις των μαρτύρων που αφορούν τις τρεις υποθέσεις που συνεκδικάζονται με την ευρύτερη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτές είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 17-9-2013, η οποία, σύμφωνα με τους εφέτες, πραγματοποιήθηκε μετά την εντολή εφόδου του πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη κατόπιν προηγούμενης εντολής του βουλευτή Λαγού, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12-6-2012 (απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ) από το τάγμα εφόδου του Περάματος και η επίθεση από το ίδιο τάγμα στις 12-9-2013 εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (απόπειρες ανθρωποκτονίας) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Και οι δύο τελευταίες επιθέσεις είχαν προαναγγελθεί από τον Λαγό.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι καταθέσεις για την εγκληματική οργάνωση, για την οποία υπάρχουν πάνω από 100 συσχετισμένες δικογραφίες που αφορούν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με κυριότερες τη δολοφονία του Σεχζάτ Λουκμάν στις 17-1-2013 στα Πετράλωνα, την επίθεση στον ανοιχτό κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα (30-6-2008, απόπειρα ανθρωποκτονίας), την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη με ξύλινα ρόπαλα, κοντάρια και σιδερένιους λοστούς εναντίον του Π.Δ. (10-7-2013), την απόπειρα ανθρωποκτονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο (28-1-2013), τις επιθέσεις κατά μεταναστών στις περιοχές της Κυψέλης και του Αγ. Παντελεήμονα (Σεπτέμβριος 2012 – Μάιος 2013), τις επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα (13-2-2013 και Νοέμβριος 2012) και τον εμπρησμό της κατοικίας τους ενώ βρίσκονταν μέσα (Δεκέμβριος 2012). Ο εισαγγελέας έχει καλέσει ήδη 131 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους πέντε πρώην μέλη της οργάνωσης και νυν προστατευόμενοι μάρτυρες, καθώς επίσης και δημάρχους πόλεων όπου έχουν σημειωθεί οι επιθέσεις.

Από την πλευρά της η πρωτοβουλία δικηγόρων JailGoldenDawn, που εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έχει προτείνει 20 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ προτείνουν 12 μάρτυρες κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους ο Μίκης Θεοδωράκης και εν ενεργεία βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνα οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζητούν να ξεκινήσει κανονικά η δίκη στον Κορυδαλλό και στη συνέχεια λόγω ακαταλληλότητας του χώρου να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε αναβολή.

Οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι είναι (με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.