(Κείμενο: Κατερίνα Θωίδου, Εργατική Αλληλεγγύη, 15/04/2015)
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής το αντιφασιστικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει μέσα και έξω από τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού την ιστορική μάχη της καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Μία μάχη που θα κρίνει το μέλλον της φασιστικής απειλής στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κόβοντας στους φασίστες τη δυνατότητα να εμφανίζονται με την προβιά του νόμιμου πολιτικού κόμματος, καθώς και την προοπτική να ξαναχτίσουν τα τάγματα εφόδου που σκόρπισαν τον τρόμο στις γειτονιές όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Χιλιάδες κόσμος, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικά συμβούλια, κόμματα της αριστεράς, συλλογικότητες στις γειτονιές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, κοινότητες μεταναστών, κινήσεις LGBTQ, κινήσεις ατόμων με αναπηρία, κάθε ένας και καθεμία που παλεύει για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, αναμένεται να πολιορκήσουν τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, ενώνοντας τη φωνή τους και τη δράση τους σε μία μεγάλη καμπάνια που ξεκινά στις 20 Απρίλη και θα συνεχιστεί για ένα τουλάχιστον χρόνο, με στόχο να φτάσουμε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Μετά από δεκαετίες συγκάλυψης από τους κρατικούς μηχανισμούς, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μετά τις αποφυλακίσεις των ηγετικών στελεχών της αφού πέρασε το 18μηνο προφυλάκισής τους, 69 βουλευτές, στελέχη και μέλη των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, θα κάτσουν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για φυσική και ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την παραλίγο δολοφονική εισβολή στο σπίτι Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, καθώς και για μία σειρά επιθέσεις και ξυλοδαρμούς των ταγμάτων εφόδου σε μετανάστες και αγωνιστές αντιφασίστες.
Δύναμη
Η έναρξη της δίκης αναδεικνύει τη δύναμη της δράσης του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία Φύσσα το Σεπτέμβρη του 2013, βγήκε κατά χιλιάδες στους δρόμους, τους έβαλε στην απομόνωση και τους έστειλε τελικά στη φυλακή, αναγκάζοντας την τότε συγκυβέρνηση να σπάσει την ασυλία που τους παρείχε και μαζί με τους εργατικούς αγώνες έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να στραφεί η πλειοψηφία του κόσμου προς την Αριστερά.
Όμως ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση αυτής της ναζιστικής συμμορίας η προστασία που απολαμβάνουν από τον κρατικό μηχανισμό δεν σταμάτησε. Από τη μία, η δικαστική εξουσία καθυστέρησε να ορίσει τη δίκη και από την άλλη, επέλεξε να γίνει μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, βάζοντας εμπόδια στη δράση του αντιφασιστικού κινήματος και στην δημοσιότητα της ίδιας της δίκης.
Γι’ αυτό, ένα βασικό αίτημα του αντιφασιστικού κινήματος, είναι παράλληλα με την έναρξη της δίκης στον Κορυδαλλό να ετοιμάζεται η αίθουσα του Εφετείου Αθηνών για να συνεχιστεί εκεί, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις. Διεκδικούμε την απόλυτη δημοσιότητα της δίκης για να αναδειχθούν και να ξηλωθούν οι προστάτες της Χρυσής Αυγής στα επιτελεία της αστυνομίας, του στρατόυ, στη Δικαιοσύνη, στα εφοπλιστικά γραφεία και να σπάσουμε την ψεύτικη ναζιστική προπαγάνδα του δήθεν “αντισυστημικού κόμματος”.
Επιπλέον διεκδικούμε να διακοπεί κάθε κρατική επιχορήγηση στη Χρυσή Αυγή. Είναι πρόκληση το γεγονός ότι οι Χρυσαυγίτες παρόλο που είναι κατηγορούμενοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν μία σειρά προνόμια. Όπως καταγγέλλει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από τους Δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Οι Χρυσαυγίτες θα έχουν 100 με 200 δικηγόρους. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής, γιατί αυτά τα προνόμια δεν έχουν κοπεί. Δηλαδή η Βουλή και ο δημόσιος προϋπολογισμός θα τους πληρώνει προκειμένου να είναι παρόντες στη δίκη, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει Νομική Βοήθεια στα θύματα της βίας της Χρυσής Αυγής”.
Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα προνόμια να λειτουργήσουν ως εμπόδια σε βάρος της διαδικασίας της δίκης. Η διαρκής κινητοποίηση, η παρουσία μέσα και έξω από το χώρο διεξαγωγής της δίκης, η οικονομική στήριξη της Πολιτικής Αγωγής, θα αποτελέσει τη μόνη δικλείδα ασφαλείας που θα εξασφαλίσει ότι θα γίνει η δίκη βήμα καταδίκης των νεοναζί. Ότι θα ακουστεί η φωνή των συγγενών του Παύλου Φύσσα, όλων των θυμάτων των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων από τη δεκαετία του 90. Μπορεί το κατηγορητήριο να λέει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση “τουλάχιστον από το 2008”, όμως και αυτό είναι κομμάτι της προσπάθειας να πέσουν στα μαλακά, αφού η εγκληματική δράση της ξεκίνησε από το 1987, ξεκινώντας τις ανοιχτές επιθέσεις από τις αρχές του ‘90, για τις οποίες υπάρχουν από το 1996 αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις.
Μόνο με μια τέτοια καμπάνια, η δικαστική και ευρύτερα η κρατική εξουσία θα αναγκαστούν, ακόμα και αν δεν το επιθυμούν, να άρουν τελειωτικά την ασυλία που απολάμβαναν επί χρόνια οι χρυσαυγίτες και να κλείσουν τους ηγέτες τους για πολλά χρόνια στη φυλακή. Γι’ αυτόν το λόγο η 20η Απρίλη χρειάζεται να αποτελέσει το μεγάλο σταθμό της έναρξης μίας τεράστιας καμπάνιας που θα συνεχιστεί με τη στήριξη της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος, την εξασφάλιση πλατιάς δημοσιότητας στα ΜΜΕ, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις και διαρκή κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς και νεολαίας, απαιτώντας την καταδίκη των νεοναζί. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά τους νεοναζί να δημαγωγούν και να παριστάνουν την «πατριωτική αντιπολίτευση».
Μόνο έτσι μπορούμε να αναγκάσουμε την ίδια την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει την πλάτη στη ρατσιστική κληρονομιά και την υποκριτική εκστρατεία ισλαμοφοβίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που παραμένει και στρώνει το δρόμο στους φασίστες. Και να συνεχίσουμε, ενωμένοι ντόπιοι και μετανάστες ακόμα πιο δυνατοί μέχρι να βάλουμε τέρμα στους εκβιασμούς, των «θεσμών» της ΕΕ και των τραπεζιτών, να βάλουμε τέλος στη λιτότητα, το ρατσισμό και το φασισμό.
Και ο Μίκης Θεοδωράκης στους μάρτυρες κατηγορίας
Ένα ευρύ φάσμα αντιφασιστών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, μεταναστών, εκλεγμένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστών, ατόμων με αναπηρία, συγκαταλέγονται στους μάρτυρες κατηγορίας που έχει ορίσει η εισαγγελία αλλά και η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Μία από της πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες θα είναι αυτή του Μίκη Θεοδωράκη που θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από συζήτηση που είχε μαζί του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, προκειμένου όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ «να συμβάλει στην αποκάλυψη της ναζιστικής οργάνωσης και των εγκλημάτων».
Στον αρχικό κατάλογο των 130 μαρτύρων που έχει ορίσει η εισαγγελία περιλαμβάνονται ο πατέρας, συγγενείς, φίλοι και αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Επίσης ο Εmbarak Αbouzid, ο Αιγύπτιος ψαράς που απο τύχη γλίτωσε το θάνατο μετά την εισβολή της Χρυσής Αυγής στο σπίτι του στο Πέραμα, αλλά και δεκάδες άλλοι μετανάστες θύματα επιθέσεων. Ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, εκατοντάδες μέλη της οποίας είχαν δεχτεί επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή, καθώς και ο Ναΐμ Ελγαντούρ πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ένα από τα θύματα της σκληρής επίθεσης σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Οι δήμαρχοι Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδης και Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής, ο Μάριος Λώλος πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, ο Δημήτρης Ψαρράς δημοσιογράφος και συγγραφέας. Επίσης ο Φώτης Ανδρεόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά
Η Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος έχει καλέσει ως μάρτυρες τους δήμαρχους Κορυδαλλού, Σταύρο Κασιμάτη και Κερατσινίου, Χρήστο Βρεττάκο, τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου, το διευθυντή της Εργατικής Αλληλεγγύης Πάνο Γκαργκάνα, το δημοσιογράφο Γιώργο Πίττα, τη δημοτική σύμβουλο Νίκαιας-Ρέντη Κατερίνα Θωίδου, τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Θανάση Διαβολάκη, τον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, τον Αντώνη Ρέλλα από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜΕΑ «Μηδενική Ανοχή», τους δικηγόρους Κώστα Τορπουζίδη και Μπάμπη Κουρουνδή από τη Θεσσαλονίκη και τους εκπαιδευτικούς Μαργαρίτα Παπαμηνά, δασκάλα στα Χανιά, Σεραφείμ Ρίζο δημοτικό σύμβουλο Χανίων και Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλο στην Ξάνθη.