(Από αριστερά: Κώστας Παπαδάκης, Γιώργος Μακρυνός, Πέτρος Κωνσταντίνου, Κατερίνα Θωίδου, Γιώργος Μαραγκός, Ανδρέας Τζέλλης).
Συνέντευξη τύπου για τη δίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 20 Απρίλη διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ, την Τετάρτη, 15 Απρίλη, στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθήνας.
Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ και μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν προκηρύξει τη Δευτέρα 20 Απρίλη αντιφασιστική στάση εργασίας από τις 7.30πμ εώς τις 11.30 πμ και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο γήπεδο της Προοδευτικής και στην πορεία στις φυλακές Κορυδαλλού.
Επίσης στο συλλαλητήριο καλούν οι Δήμοι Νίκαιας-Ρέντη και Κορυδαλλού, Κοινότητες Μεταναστών και Φοιτητικοί Σύλλογοι. Την ίδια μέρα θα υπάρχει συμμετοχή από Διεθνής Αντιποροσωπεία του United Against Fascism της Βρετανίας.
“Σαν μαζικό κίνημα θα είμαστε εκεί παρόντες”, δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας. “Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση το ότι η αντιφασιστική πορεία θα φτάσει μαζί με τους μάρτυρες στην είσοδο των δικαστικών φυλακών και μη διανοηθεί ούτε ο κύριος Πανούσης ούτε οποιοσδήποτε άλλος, να φτιάξει ζώνες παριστάνοντας ότι διαχωρίζει τα δύο άκρα. Γιατί δεν υπάρχουν δύο άκρα. Υπάρχουν οι νεοναζί δολοφόνοι από τη μία και από την άλλη η κοινωνία ολόκληρη”.
Ο Γιώργος Μαραγκός, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε: “Η άποψή μας είναι ότι αν δεν υπάρξει καταδίκη εφ’ όλων των κατηγοριών όπως ακριβώς εισέρχονται με το βούλευμα, εάν ο αγώνας δεν είναι τέτοιος ώστε να γίνει πιστευτός στον ελληνικό λαό, τότε θα είναι μία δίκη παρωδία. Αυτή η δίκη πρέπει να ξεκινήσει και μη διανοηθούν να τη ρίξουν πίσω, με διάφορα νομικά τερτίπια, δικονομικές υπεκφυγές και διάφορα σχεδιαζόμενα”.
“Βασικός παράγοντας για να φτάσουμε μέχρι εδώ ήταν η για πρώτη φορά αφύπνιση μίας οιονεί συλλογικής συνείδησης σε ένα τμήμα του ελληνικού λαού και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν για πρώτη φορά και για έναν κοινό σκοπό, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τις ίδιες απόψεις, είναι διαφορετικοί, έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ιδεολογία. Ο σκοπός είναι αυτή η δίκη να ξεκινήσει και να αποκαλύψει ότι ακριβώς έχει γίνει στην ελληνική κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα θύματα να βρουν μία ύστατη δικαίωση”, συμπλήρωσε ο Τζέλλης Ανδρέας, δικηγόρος οικογένειας Παύλου Φύσσα.
“Αυτή η Δευτέρα είναι μία από τις τεράστιες ευκαιρίες της ελληνικής κοινωνίας να ξαναβρεθεί κόσμος- με διαφορές μεταξύ τους- στα πεζοδρόμια του αγώνα των πανανθρώπινων αξιών, της αλληλεγγύης και όχι στα πεζοδρόμια που κάποιοι- οι οποίοι θα δικάζονται μέσα στην αίθουσα- θα ακονίζανε τις ξιφολόγχες τους για τα περαιτέρω. Για μένα είναι ευχής έργον να υπάρχει κόσμος. Αυτό θα δίνει δύναμη και σε μας αλλά και στους μάρτυρες. Οι φωνές τους να ακούγονται και μέσα”.
Ο Κώστας Παπαδάκης από την πρωτοβουλία Jail Golden Dawn τόνισε: “Δεν υπάρχει καμία πολιτική δίωξη. Ζητάμε να μπει τέρμα στην ανοχή και στη συγκάλυψη της δολοφονικής και εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Ξήλωμα του φασιστικού παρακράτους στην αστυνομία και σε όλη τη διοίκηση και τερματισμό του καθεστώτος ασυλίας που επέτρεπε στα τάγματα εφόδου, με τις πλάτες της αστυνομίας να τρομοκρατούν μετανάστες, απεργούς, διαφορετικούς και αδύναμους και οι υποθέσεις αυτές να λιμνάζουν μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος ξεσηκώθηκε μετά τη δολοφονία του Πάυλου Φύσα και επέβαλε στην κυβέρνηση να φορέσει χειροπέδες στους ναζιστές. Δεν θέλουμε δίωξη ιδεών αλλά εγκληματικών πράξεων”.
Ο Γιώργος Μακρυνός, εκπρόσωπος Δήμου Κορυδαλλού τόνισε: “Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και του αντιφασιστικού κινήματος. Για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής της δίκης δεν ρωτήθηκε κανείς από την τοπική κοινωνία. Γύρω από τις φυλακές υπάρχουν σχολεία και αθλητικά κέντρα και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Σύσσωμη η κοινωνία, ο δήμος Κορυδαλλού και οι όμοροι Δήμοι, οι Σύλλογοι Γονέων, οι τοπικοί φορείς, τα σωματεία, είναι αντίθετα στη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό. Στις 20 Απρίλη όλα θα είναι κλειστά με απόφαση του Δήμου και το ίδιο θα συμβεί αν συνεχιστεί η δίκη στον Κορυδαλλό”.
Παρεμβάσεις έγιναν στη συνέχεια από τον Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης από το ΔΣ ΔΟΕ, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας, ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, η Ελευθερία Κουμάντου από την πρωτοβουλία Golden Down Watch.
Το παρών στη συνέντευξη έδωσαν επίσης οι Καμπαγιάννης Θανάσης, Ζώτος Δημήτρης, Σκαρμέας Κωνσταντίνος, από την πρωτοβουλία Jail Golden Dawn, δικηγόροι για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος (για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων) και αντιπροσωπεία της Κίνησης ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ (φίλοι και οικογένεια του Παύλου Φύσσα).