Το εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια στο ναζισμό και την φασιστική απειλή – Δίκη ΧΑ – Συνέντευξη Τύπου

keerfa_15_04

(Από αριστερά: Κώστας Παπαδάκης, Γιώργος Μακρυνός, Πέτρος Κωνσταντίνου, Κατερίνα Θωίδου, Γιώργος Μαραγκός, Ανδρέας Τζέλλης).

(Κείμενο: Ειρηνη Προμπονά, Στο Κόκκινο, 15/4/2015)

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για τη δίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει τη μέρα της έναρξης της πολυαναμενόμενης δίκης, στις 20 Απριλίου, στις 8πμ, στο γήπεδο της «Προοδευτικής», Γρ.Λαμπράκη και Χρ.Σμύρνης στον Κορυδαλλό.

Την Δευτέρα 20 Απρίλη, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 7.30πμ-11.30πμ. ενώ οι Δήμοι Νίκαιας-Ρέντη, Κορυδαλλού, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ καλούν σε μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Δευτέρα 20 Απρίλη στις 8πμ, στην Γρηγόρη Λαμπράκη και Χρ.Σμύρνης-Γήπεδο Προοδευτικής και πορεία στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ομιλητές στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων ήταν οι:

  • Καμπαγιάννης Θανάσης, Παπαδάκης Κώστας, Ζώτος Δημήτρης, Σκαρμέας Κων/νος, πρωτοβουλία Jailgoldendawn, δικηγόροι για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος (υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων).
  • Τζέλλης Ανδρέας, Γιώργος Μαραγκός, δικηγόροι οικογένειας Παύλου Φύσσα.
  • Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος.
  • Γιώργος Μακρυνός, εκπρόσωπος Δήμου Κορυδαλλού, δημοτικός σύμβουλος.
  • Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.
  • Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας.
  • Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ΔΣ ΔΟΕ και μέλος συντονιστικού ΚΕΕΡΦΑ.

Κοινός παρανομαστής στις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν το γεγονός πως η δίκη της ΧΑ πρέπει να ξεκινήσει και συνεχιστεί απρόσκοπτα, χωρίς αναβολές, μέχρι να τελειώσει και να έχει πλήρη διαφάνεια και δημοσιότητα καθώς είναι ενα σημαντικό γεγονός που αφορά όχι μόνο τη χώρα αλλά παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το «ξήλωμα» της ΧΑ ξεκίνησε με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 που ήταν η αιτία να μαθευτεί ποια ακριβώς ήταν η δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της ΧΑ στο Κερατσίνι, στη Νίκαια αλλά και σε άλλες περιοχές.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, από την πρωτοβουλία Jailgoldendawn επεσήμανε την ανάγκη της υποχρεωτικής μαγνητοφώνησης της δίκης ώστε να υπάρχει πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία και να μην χρειάζεται ν’ ανατρέχουν στα χειρόγραφα πρακτικά της δίκης , κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί κατά τη διάρκειά της.

Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Δικαιοσύνης να παραχωρήσει το κονδύλι που χρειάζεται, ώστε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα που έχει προκύψει είναι ο τόπος διεξαγωγής της δίκης που θα γίνει στα δικαστήρια των Φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Γιώργος Μακρυνός, εκπρόσωπος Δήμου Κορυδαλλού, δημοτικός σύμβουλος τόνισε πως η ‘τυπικότητα» της δίκης δεν διασφαλίζει τη δημοσιότητα που χρειάζεται. Γυρω από τις φυλακές υπάρχουν εκπαιδευτήρια, σχολεία, αθλητικά κέντρα δομές οι οποίες δεν θα μπορούν να έχουν εύρυθμη λειτουργία στη διάρκεια της δίκης, πράγμα που έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής Μάλιστα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη όλες οι προαναφερθείσες δομές θα παραμείνουν κλειστές στις 20 Απριλίου ενω η απόφαση να κλείνουν και τις υπόλοιπες μέρες της εκδίκασης της υπόθεσης βρίσκει σύμφωνους και τους κατοίκους του Κορυδαλλού που με ομόφωνα αποφάσισαν στο δημοτικό συμβούλια η εκδίκαση της υπόθεσης να μεταφερθεί στο Εφετείο.

Οι ομιλητές επεσήμαναν πως στο αντιφασιστικό κάλεσμα της Δευτέρα κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων, χρειάζεται ενιαία και μαζική παρουσία πολιτών, φορέων ώστε το λαϊκό εργατικό κίνημα ενωτικά να συμμετέχει στην πορεία της Δευτέρας καθώς ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό είναι κοινός και ενιαίος

Παρέμβαση έγινε και απο τον Τζαβέντ Ασλάμ, από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος που επεσήμανε πως με αυτή τη δίκη ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης για όλους εκείνους του μετανάστες που δέχτηκαν επιθέσεις απο τη ναζιστική οργάνωση και δεν είχαν που ν’ απευθυνθούν. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική πορεία στο Λονδίνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.