Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

xa_902_gr(Κείμενο: 902.gr, 08/04/2015)

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής» διοργανώνει την Πέμπτη 16 Απρίλη και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η συνέντευξη διοργανώνεται ενόψει της έναρξης της δίκης των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη.   Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Η συγκεκριμένη δίκη μπορεί να αξιοποιηθεί από το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής αυτής οργάνωσης, του ρατσιστικού της χαρακτήρα, των διασυνδέσεων με τμήματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κρατικού μηχανισμού, της βαθιάς απέχθειας που τρέφει για την εργατική τάξη και το κίνημά της, για κάθε αντιφασίστα και προοδευτικό άνθρωπο.

Η “Δημοκρατική Συσπείρωση” θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις και νομικά, μέσω των δικηγόρων της, ως πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ώστε να τιμωρηθούν, όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων, αλλά και η ηγεσία της συγκεκριμένης εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης.

Στα πλαίσια αυτά, αντιτάσσεται στην όποια προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τα καθοριστικά πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, γιατί αυτό, αντικειμενικά, εξυπηρετεί τη συσκότιση των πραγματικών αιτιών και κινήτρων της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Προβληματίζει η απουσία από τον κατάλογο των μαρτύρων που κλήθηκαν από την εισαγγελία εκπροσώπων των κομμάτων, που είχαν κληθεί να καταθέσουν κατά την προδικασία.

Για το σκοπό αυτό, στη δίκη έχουν κληθεί από την πολιτική αγωγή να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας πρόσωπα που ανήκουν σε ένα ευρύτατο φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Η “Δημοκρατική Συσπείρωση” τονίζει τις ευθύνες για το πολύμορφο κλίμα ανοχής που καλλιεργείται ξανά απέναντι στη Χρυσή Αυγή, ειδικά μπροστά στην έναρξη της δίκης, κλίμα που αντικειμενικά ευνοεί ένα νέο κύκλο εγκληματικής δραστηριότητας, γιατί ο ναζισμός, ως βαθιά αντιδραστικό ρεύμα στην υπηρεσία του κυρίαρχου συστήματος, δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά, παρά μόνο με τη διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος των λαών, όπως έχει αποδειχτεί και ιστορικά, με τραγικό τρόπο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των επιστημόνων και καλλιτεχνών, να κάνουν δική τους υπόθεση την αποκάλυψη, απομόνωση και καταδίκη στη συνείδηση του λαού της ναζιστικής εγκληματικής δράσης, να εντείνουν τους αγώνες για τα δικαιώματά τους, για μια κοινωνία που δε θα γεννάει φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και ναζιστικά-φασιστικά τερατουργήματα».

Μάρτυρες κατηγορίας που προτείνει η πολιτική αγωγή

Η πολιτική αγωγή προτείνει να συμπληρωθεί η λίστα των μαρτύρων κατηγορίας με τους εξής:

  1. Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, μουσικοσυνθέτης.
  2. Βασίλης ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, δήμαρχος Ηλιούπολης
  3. Γιάννης ΒΛΑΧΟΣ, πρόεδρος του παραρτήματος του συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στη Σαλαμίνα, δημοτικός σύμβουλος.
  4. Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ, βουλευτής
  5. Μαρία ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, βουλευτής
  6. Χρήστος ΚΑΤΣΩΤΗΣ, βουλευτής
  7. Βασίλης ΚΙΚΙΛΙΑΣ, βουλευτής
  8. Σπύρος ΛΥΚΟΥΔΗΣ, βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής
  9. Γιώργος ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ
  10. Στέλιος ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ, καθηγητής, πρώην δήμαρχος Νίκαιας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νίκαιας-Ρέντη.
  11. Γιάννης ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ, γιατρός, πρώην δήμαρχος Περάματος
  12. Παναγιώτης ΡΗΓΑΣ, πρώην βουλευτής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.