Αθώωση Ματθαιόπουλου κατόπιν θεατρικής δίκης

mattheopoulos[Αναδημοσιεύουμε κείμενο του Γιάννη Μπασκάκη στην ΕφΣυν, 4/4/2015, σχετικά με την αθώωση Ματθαιόπουλου για την υπόθεση της ληστείας του 2005. Είναι προφανές, με γυμνό μάτι, ότι η αθώωση Ματθαιόπουλου οφείλεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον μηνυτή του, τον οποίον η Χρυσή Αυγή είχε κατορθώσει να “δέσει” με μια καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμηση. Η απόφαση της συκοφαντικής δυσφήμησης εκδόθηκε βάσει των μαρτυριών δύο “τυχαίων” περαστικών: του Βουλδή και του Ζαφειροπουλου, πρωτοπαλήκαρων της οργάνωσης. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης υπάρχουν εδώ. Εξαιτίας της αυτεπάγγελτης δίωξης του αδικήματος της ληστείας, ακολουθήθηκε η κοινή πρακτική στα ποινικά δικαστήρια κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού μηνυτή και κατηγορούμενου που είναι: η διεξαγωγή μιας τύποις (“θεατρικής”) δίκης, προκειμένου να αποφασιστεί στο τέλος η αθώωση του κατηγορούμενου. Πάντως ας μην πανηγυρίζει η συμμορία: στην επικείμενη δίκη κανένα από τα θύματα ή τις οικογένειες τους δεν σκοπεύει να “συμβιβαστεί” εξωδικαστικά].

Ερωτήματα αφήνει η εξέλιξη της δίκης του χρυσαυγίτη βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος κάθισε χθες στο εδώλιο με την κατηγορία της ληστείας κατά συναυτουργία. Η υπόθεση αφορά επίθεση εναντίον του Κ.Γ., ελληνικής καταγωγής, το βράδυ της 6/8/2005, όταν τέσσερις άντρες τον πλησίασαν στη Ρωμαϊκή Αγορά και, αφού τον περικύκλωσαν, άρχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα, ενώ του αφαίρεσαν μια μαύρη μπλούζα και το τσαντάκι του.

Oπως είχε καταθέσει προανακριτικά το θύμα, κατά τη συμπλοκή οι δράστες έσπασαν και ένα άδειο μπουκάλι μπίρας δίπλα στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο δάχτυλο. Σύμφωνα με το Τ.Α. Ακροπόλεως, από τους τέσσερις δράστες συνελήφθησαν οι τρεις οι οποίοι ήταν ο Ματθαιόπουλος, ο Α.Τ., και ο Αλέξανδρος Κασιδιάρης, αδελφός του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τότε ήταν ανήλικος και απαλλάχτηκε.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το θύμα της επίθεσης παρουσιάστηκε χθες στο Εφετείο, χωρίς να έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, χωρίς να εκπροσωπείται από δικηγόρο και με τις αρχικές κατηγορίες που είχε προανακριτικά καταθέσει να έχουν τώρα… ατονήσει. Σημειώνεται ότι η δίκη ήταν σύντομη και διεξήχθη σε μια άδεια αίθουσα, στην οποία δεν προσήλθαν καν οι μάρτυρες κατηγορίας. Και βέβαια δεν προσήλθαν ούτε και οι δύο μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν γνώριζαν τους κατηγορουμένους και ότι είχαν απλώς δει το περιστατικό ως περαστικοί από το σημείο, όμως, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (3/3/2015, Οι «περαστικοί» μάρτυρες της Χ.Α.), επρόκειτο για τον Δ. Ζαφειρόπουλο, υπαρχηγό εκείνη την περίοδο της Χρυσής Αυγής, και τον Ι. Βουλδή, στενό συνεργάτη του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου!

Μέσα σε αυτό το κλίμα το δικαστήριο αθώωσε τους δύο κατηγορουμένους. Όταν ο Ματθαιόπουλος κατευθύνθηκε προς την έξοδο χτύπησε φιλικά το θύμα στην πλάτη και του είπε «θα τα πούμε». Μετά τον εγκάρδιο αποχαιρετισμό ανάμεσα στον κατηγορούμενο και στο θύμα βγήκαν και οι δύο ταυτόχρονα από την αίθουσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.